Geloof jij nog in deze 4 mythes over je loon?

Geplaatst door Robert Half op 20/03/2019

Niet alle collega’s spreken er onderling over, maar je loon is ongetwijfeld een van de zaken die je het meest bezighouden in je professionele leven. Er circuleren dan ook heel wat straffe verhalen over je loon, met vaak meer onjuistheden dan waarheden.

Maar weet jij hoe het echt zit? In deze blogpost laten we veronderstellingen links liggen en maken we plaats voor de feiten.

 

1 Meer verdienen maakt je gelukkiger

We steken meteen van wal met het grootste cliché. Maar is geld, en dus loon, wel waar werknemers het meeste van wakker liggen en wat het verschil maakt?

Op korte termijn is het antwoord wellicht ja. Maar ligt een job je niet, blijkt al snel dat je collega’s niet van de sociaalste soort zijn en liefst zo snel mogelijk weer op de trein huiswaarts stappen of dat je baas onmenselijke prestaties van je verwacht? Dan mag je je loon nog verdubbeld zien: een dergelijke situatie houdt niemand een hele carrière vol.

Net daarom is work happy, je job graag doen, zo belangrijk. Je haalt het meeste voldoening uit een job met een mooi evenwicht tussen uitdagingen en beloningen, met geëngageerde en sociale collega’s waarmee je samen doelen kan bereiken. En dat alles natuurlijk tegen een marktconform loon, zodat je je in ieder geval niet benadeeld voelt maar ongeveer verdient wat iemand met een gelijkaardige functie in dezelfde sector elke maand op de rekening ziet verschijnen.

Ontdek de geheimen van de gelukkigste bedrijven en hun medewerkers of lees in de Salarisgids of jouw loon overeenstemt met het gemiddelde in jouw sector.

 

2 ‘Opslag krijgen is vaak een vergiftigd geschenk omdat je netto minder overhoudt’

De waarheid is heel wat genuanceerder dan dat. In extreme gevallen zou het inderdaad kunnen dat je op maandelijkse basis iets minder nettoloon overhoudt. De bedrijfsvoorheffing die je betaalt evolueert namelijk mee in schijven van €15.

Krijg je dan plots opslag ter waarde van maar enkele euro’s, dan is het theoretisch mogelijk dat je meer extra bedrijfsvoorheffing betaalt dan dat je loon stijgt. Hoe dan ook wordt dat op jaarbasis geneutraliseerd bij je eindafrekening.

Lees ook meer over de 3 systemen die je loon bepalen of ontdek of je nu opslag kan vragen.

 

3 Meer extralegale voordelen zijn interessanter dan meer brutoloon

Dat hangt af van je visie. Op korte termijn zit er iets van waarheid in, op lange termijn ben je mogelijk beter af - als je een hoger loon wil - met een hoger brutoloon.

Lees ook: Waarom verdient je collega bruto evenveel maar netto meer dan jij?

Extralegale voordelen zijn interessanter in die zin dat je er minder belastingen en sociale bijdragen op betaalt dan wat je zou afdragen voor meer brutoloon.

Maar minder sociale bijdragen betalen heeft gevolgen op lange termijn. Want - het woord zegt het zelf - sociale bijdragen zijn de basis van jouw uitkering bij ziekte, maar net zo goed van je pensioen.

Hoe lager dus je sociale bijdragen, hoe lager je uitkering bij ziekte of ontslag en hoe lager je pensioen wanneer je later van je oude dag wil genieten. En ook je eindejaarspremie zal lager uitvallen dan je hoopte.

Zoals zo vaak ligt de waarheid dus ergens in het midden. Extralegale voordelen zijn hoe dan ook populair en bepalen steeds meer de keuze van een werknemer voor een nieuwe werkgever.

Ontdek in onze Salarisgids wat de meest voorkomende extralegale voordelen zijn en hoe bedrijven ook het verschil maken met incentives en extraatjes. (en wat de onderlinge verschillen zijn)

 

4 ‘Ik heb elk jaar recht op opslag’

Als je dat denkt hebben we slecht nieuws voor jou: je baas bepaalt zelf wanneer je opslag kan krijgen. Misschien ga je meer verdienen omdat hij je loon koppelt aan de loonindexering.

Maar opslag kan net zo goed omdat je baas vindt dat je goed werk levert. Bijvoorbeeld wanneer je een project succesvol afrondt of je verantwoordelijkheden uitbreiden. Hoe dan ook vraag je best zelf om opslag.

 

Meer weten over de gemiddelde lonen in jouw sector en extralegale voordelen?

Meer blogposts...