13 veelgestelde vragen over de 13de maand

Geplaatst door Robert Half op 08/11/2021
Geschatte leestijd: 4 minuten

 

Kijk jij op het einde van het jaar uit naar je 13e maand? Dan ben je zeker niet alleen. Maar wat bepaalt of jouw werkgever je een dertiende maand zal uitkeren? Wie heeft er recht op en wie niet? We beantwoorden 13 veelgestelde vragen over de 13e maand.

 

1. Wat is de 13de maand?

Een 13de maand – of eindejaarspremie – wordt in de meeste gevallen uitgekeerd als een brutobedrag. Jouw prestaties als werknemer of van het bedrijf in het algemeen zouden hier geen invloed op mogen hebben. Dat is dus anders dan bij een prestatiebeloning zoals een winstdeling.

 

2. Is er een verschil tussen een eindejaarspremie en een 13de maand?

Een 13de maand is een eindejaarspremie, maar een eindejaarspremie hoeft niet altijd een 13de maand te zijn. Simpel gezegd is de 13de maand een heel brutoloon bovenop je vast loon.

Zoals gezegd, mogen jouw prestaties hier geen invloed op hebben. Het valt dus niet te verwarren met een bonusregeling. Dat bedrag hangt vaak wel af van je eigen prestaties en/of de bedrijfsresultaten. Typisch wordt deze bonus bepaalt na een evaluatiegesprek en bedraagt het ook een bepaald percentage van je loon.

 

3. Is een 13de maand wettelijk verplicht?

Helaas zijn werkgevers niet wettelijk verplicht om een 13de maand uit te keren. Wel zijn er in sommige cao’s afspraken gemaakt over een 13de maand. Valt je werknemer onder die cao, dan is hij dus wel verplicht om het bedrag uit te keren.

 

4. Zijn er voorwaarden verbonden aan een 13de maand?

Een 13de maand kan gebonden zijn aan bepaalde voorwaarden. Zo keren sommige werkgevers dit extraatje alleen uit als een werknemer op een bepaalde datum in dienst was. Natuurlijk moet zo’n voorwaarde wel schriftelijk vastgelegd zijn.

 

5. Waarom bieden werkgevers een 13de maand aan?

Vaak wordt de 13de maand door werkgevers gebruikt om zich te onderscheiden van de rest. Want zeg nu zelf: het is een ontzettend aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde die je niet overal krijgt. Toch moet je je niet altijd laten verleiden door een 13de maand. Waarom? Zie punt 10.

 

6. Mogen werknemers worden uitgesloten van een 13de maand?

Geen enkele werknemer mag zomaar uitgesloten worden van een 13de maand. Werkgevers hebben namelijk te maken met regels voor gelijke behandeling op het werk. Bij gelijk werk hoort dan ook een gelijke beloning.

 

7. Krijg je met een tijdelijk contract ook een 13de maand?

Het recht dat je als werknemer hebt op gelijke behandeling betekent ook dat je met beide soorten contracten recht hebt op een 13de maand. Het mag wettelijk gezien dus geen verschil maken of je een vast of tijdelijke contract hebt.

Wel verschilt in het geval van een eindejaarspremie het uiteindelijke bedrag, omdat het vaak om een percentage van je loon gaat. Daarbij nemen sommige werkgevers ook voorwaarden op in de arbeidsovereenkomst wat de eindejaarspremie betreft. Minstens een bepaald aantal maanden in dienst zijn, bijvoorbeeld.

 

8. Heb je recht op je 13de maand als je later begint of ontslag neemt?

Begin je halverwege het jaar bij een nieuwe werkgever? Dan keert de werkgever in veel gevallen een deel van de 13de maand uit. Hetzelfde geldt voor werknemers die gedurende het jaar het bedrijf verlaten. Vaak krijgen zij de 13de maand alsnog uitgekeerd in december van dat jaar. Een werkgever is echter niet verplicht om dit te doen, ga dus goed na wat er in je contract staat.

 

9. Waarom houd je op je 13de maand minder over dan op je gewone loon?

Krijg je een 13de maand, dan ontvang je op bruto-basis een extra maandloon. Maar, dat betekent helaas niet dat je netto hetzelfde overhoudt als normaal. Dat komt doordat over een 13de maand meer belasting wordt gerekend – er geldt een aparte tabel voor bijzondere beloningen waardoor het belastingtarief hoger uitvalt. Daarnaast valt de 13de maand buiten de pensioenregeling van je werkgever. Je draagt dus geen premie af op dit bedrag.

 

10. Hoe bereken je je 13de maand?

Wil je weten hoe je 13de maand is opgesteld en hoeveel je uiteindelijk overhoudt? Vraag het aan je werkgever. Elke bedrijf richt de 13de maand namelijk anders in.

 

11. Wanneer wordt de 13de maand uitbetaald?

Over het algemeen wordt de 13de maand in december uitbetaald, bijna altijd gelijk met de uitbetaling van het normale loon. Net op tijd voor kerstcadeautjes of die skivakantie dus!

 

12. Is de 13de maand altijd positief?

Het klinkt natuurlijk mooi – een cadeautje van je werkgever. In de meeste gevallen mag je het ook zo zien en gaat het echt om een extraatje. Toch zijn er veel bedrijven die de 13de maand gebruiken als compensatie voor een lager maandloon.

Zo kom je inclusief je 13de maand dus eigenlijk op hetzelfde loon uit als je bij een werkgever zou krijgen die deze regeling niet heeft. Je zult nooit kunnen achterhalen of dit het geval is, maar het is dus wel belangrijk om de 13de maand niet de doorslaggevende factor te laten zijn in jouw keuze voor een bepaalde werkgever.

 

13. Wat als je de 13de maand niet krijgt wegens tegenvallende bedrijfsresultaten?

Het kan zomaar gebeuren: de bedrijfsresultaten vallen tegen en je werkgever besluit de 13de maand niet uit te betalen. In sommige contracten wordt inderdaad opgenomen dat je de 13de maand alleen ontvangt bij een goed bedrijfsresultaat. Maar als deze voorwaarde niet schriftelijk is vastgesteld, heb je wettelijk gezien gewoon recht op je 13de maand.

 

Wist je dat de 13de maand slechts een van de vele secundaire arbeidsvoorwaarden is die werkgevers aanbieden? Doe inspiratie op voor jouw volgende sollicitatiegesprek in de Salarisgids.

Meer blogposts...