Exitgesprekken zijn nooit gemakkelijk, aangezien je de redenen voor je vertrek moet meegeven én tegelijkertijd in schoonheid wilt eindigen (je weet namelijk maar nooit waar je je ex-werkgever nog eens tegen het lijf zal lopen …). Maar als je het type bent dat graag geregeld van job wisselt, dan horen zo’n gesprekken er nu eenmaal bij. Nog lastiger is het om potentiële nieuwe werkgevers uit te leggen waarom veranderen van job deel uitmaakt van jouw professionele verleden, en waarom dit hen niet mag tegenhouden om jou aan te nemen.

 

Wees transparant: verbergen is geen optie

Je kunt je cv wat naar je hand zetten door bijvoorbeeld korte interimopdrachten niet per bedrijf te groeperen, maar per interimkantoor. Zo geef je de indruk dat je gedurende langere periodes voor dezelfde werkgever hebt gewerkt, wat waarschijnlijk beter overkomt bij een recruiter. Dat soort opsmukwerk kan helpen, maar het blijft een feit dat je niet kunt verstoppen dat je een ‘jobhopper’ bent (geweest). Tijdens elk sollicitatiegesprek krijg je gegarandeerd een vraag over je professionele verleden, dus je hebt maar beter een goeie uitleg klaar.

Geen defensieve houding aannemen

Bedrijven maken vandaag enorme evoluties door op korte termijn, en ook de invulling van talent management verandert voortdurend. Het is dus niet verwonderlijk dat je soms ‘snel’ van job wisselt (sommige rekruteerders vinden zelfs een job van een jaar aan de korte kant). Het kan namelijk perfect dat je je niet meer goed in het bedrijf vindt passen, of dat je elders een mooie aanbieding krijgt.

Het is dan ook nergens voor nodig om een defensieve houding aan te nemen als de recruiter over je keuzes begint. Je helpt je zaak evenmin vooruit door hem of haar te vervelen met een ellenlange lijst aan excuses. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar de meeste sollicitanten komen tóch in de verleiding: je wil natuurlijk een goede indruk maken en ervoor zorgen dat je gesprekspartner je beslissingen en beweegredenen begrijpt.

Vaak veranderen van job: een positieve ervaring

Hoe je je dan wel moet redden als men je vraagt waarom je al voor zo veel verschillende werkgevers hebt gewerkt? Wees eerlijk over je verleden, zonder emotioneel te worden, en verpak het ‘jobhoppen’ als een positieve ervaring. Leg bijvoorbeeld uit dat je zelf ook niet had verwacht dat je op korte tijd de kans zou krijgen om voor zo veel verschillende bedrijven te werken, en dat je er heel veel uit hebt geleerd.

Het feit dat je vaak van job veranderd bent, maakt jou op bepaalde vlakken zelfs net aantrekkelijker dan sollicitanten die de voorbije vijf jaar aan hetzelfde bureau zijn blijven zitten. Als ‘jobhopper’ kun je je bijvoorbeeld vlot aanpassen aan nieuwe situaties en weet je meteen hoe je het verschil kan maken. Bovendien heb je een groot netwerk opgebouwd, en daar doet je nieuwe werkgever ook zijn voordeel mee.

Tot slot kan het geen kwaad om in het sollicitatiegesprek te benadrukken dat je op zoek bent naar een job waar je je echt in kunt vastbijten en waar je voor een langere periode kunt blijven om te groeien en bij te leren. Benieuwd of je een goede indruk maakt tijdens het gesprek? Zo lees je lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek