Deze vragen mag je verwachten tijdens een sollicitatiegesprek

Geplaatst door Robert Half op 01/02/2017

Je hebt een sollicitatiegesprek voor de boeg. Dan wil je op alles voorbereid zijn. Je outfit ligt klaar, je kent je motivatiebrief en cv van voor naar achter en van achter naar voor, en je weet waar je moet zijn. Toch mis je nog iets. De gave om gedachten te lezen ligt jammer genoeg niet binnen handbereik, maar je zou héél graag weten welke vragen je voorgeschoteld zal krijgen. Gelukkig hebben wij de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. De antwoorden uit het hoofd leren en op commando afdreunen komt natuurlijk niet goed over, maar je voelt je vast een pak zelfverzekerder als je weet wat je mag verwachten.

Weet met wie je gaat praten

Het ultieme doel van het sollicitatiegesprek: overtuigen. Je wil dat je gesprekspartner doordrongen raakt van het feit dat jij dé man of vrouw bent voor de job – en dus een toegevoegde waarde vormt voor het bedrijf. Maar daarbij hangt natuurlijk veel af van de persoon die je voor je krijgt. Terwijl een recruiter vaak algemenere vragen stelt, zal een aanwervend manager het gesprek de diepte insturen en meer de technische of commerciële toer op gaan. Als je op voorhand weet met wie je zal praten, doe je het best dus wat opzoekingswerk over de functie en verantwoordelijkheden van je gesprekspartner. Soms interviewen de HR-verantwoordelijke en de manager je samen, en kan je beide types vragen verwachten.

Algemene, inleidende vragen: de mogelijkheden

De meeste recruiters of managers vliegen er niet meteen in, maar proberen je eerst op je gemak te stellen met een paar algemene ijsbrekers. Dat kan gaan van een opmerking over het weer tot een vraag als ‘Heb je het kantoor goed gevonden?’. Geef een kort antwoord: je gesprekspartner is meestal niet écht geïnteresseerd in je reactie, maar wil eigenlijk het liefst zo snel mogelijk aan het sollicitatiegesprek beginnen. Al te veel uitweiden is dan ook geen goed idee.

Sollicitatiegesprek: vragen over je werkervaring en/of je opleiding

Of je gesprekspartner vervolgens vooral zal focussen op je werkervaring of op je opleiding, hangt af van het parcours dat je tot hiertoe aflegde. Hoe langer je werkt, hoe meer vragen je zal krijgen over je loopbaan. Heb je minder of geen werkervaring, dan zal de recruiter uitgebreider peilen naar je studiecarrière. Krijg je vragen over je studie? Verduidelijk zeker je inhoudelijke drijfveren (waarom koos je voor een bepaalde studie?) en probeer ook de link te leggen met de vacature (wat leerde je dat je meteen kan toepassen of waarom is je opleiding relevant?). Gaat de recruiter dieper in op je loopbaan, dan zal hij zich waarschijnlijk automatisch beperken tot de relevante topics. Antwoord zo veel mogelijk met concrete voorbeelden via de STAR-methode (Situatie, Taken, Activiteiten en Resultaat).

Ben je er na je opleiding of tijdens je loopbaan een tijdje tussenuit geweest? Veel sollicitanten vrezen vragen over zo’n ‘gat’ in hun cv. Blijf eerlijk, zonder in (al te persoonlijke) details te treden. Lijst op welke zinvolle activiteiten je in die periode hebt uitgevoerd en welke nieuwe vaardigheden of inzichten ze je hebben bijgebracht (vrijwilligerswerk, evenementen organiseren, een ziek familielid bijstaan, …).

Vragen over je motivatie

Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je natuurlijk ook vragen over je motivatie. Typische open vragen die op dit moment in het gesprek kunnen vallen, zijn: ‘Vertel iets over jezelf, wat moet ik weten?’, ‘Als ik je leidinggevende vraag wie je bent, welk antwoord krijg ik?’ en ‘Waarom moeten we voor jou kiezen?’ In je antwoorden leg je het best meteen de link met de vacature, en met jouw beweegredenen om eropaf te komen. Noem je opleidingen, ervaringen en nevenactiviteiten, maar beperk je tot diegenen die relevant zijn. Oefen je elevator pitch thuis goed in! Met de vraag ‘Wat zijn volgens jou de belangrijkste evoluties in onze sector?’ test de recruiter tot slot of je je huiswerk gedaan hebt (en dus hoe gemotiveerd je bent om voor het bedrijf te werken).

Vragen over je professionele kwaliteiten en persoonlijkheid

Daarnaast duiken vragen als ‘Kan je goed samenwerken?’ of ‘Ben je een teamplayer?’ wellicht op. De STAR-methode is hier ook weer een goede leidraad. Gebruik concrete voorbeelden om je antwoord kracht bij te zetten.

De meeste sollicitanten vinden de klassieker ‘Wat zijn je positieve en minder positieve punten?’ vervelend. Als je op voorhand de functie hebt geanalyseerd en weet naar welke eigenschappen het bedrijf op zoek is, bespaar je jezelf heel wat kopzorgen. Combineer dat met een goede zelfevaluatie en klaar is kees! Bij de negatieve punten laat je algemene clichés als ‘ik ben perfectionistisch’ maar beter achterwege. Je geeft gewoon een minpunt op dat minder belangrijk is voor de vacature. Als je bovendien kan bewijzen dat je hieraan werkt of gewerkt hebt, scoor je nog extra met deze vraag.

Tot slot: de categorie vreemde vragen

Als je door de bovenstaande vragen geworsteld hebt, ben je er meestal vanaf. Maar sommige recruiters houden er ook van om je te verrassen en op het einde van het sollicitatiegesprek vragen te stellen die je helemaal niet zou verwachten, omdat ze weinig te maken hebben met de vacature in kwestie. Waarom je ze dan wel krijgt? De recruiter wil zien hoe je reageert op onvoorziene omstandigheden. Het gaat hier om vragen zoals ‘Wat zou jij ondernemen als voorzitter van voetbalclub X?’ of ‘Wat is de hoogste berg van de wereld?’ Laat je niet van de wijs brengen en geef een gevat antwoord.

Meer blogposts...