Op de werkplek gaat actief luisteren over meer dan gewoon ‘horen’; het is belangrijk lichaamstaal te observeren en er gepast op te reageren. De kunst om te anticiperen op wat je baas of collega wilt - en hem of haar voor te zijn voor ze je effectief een vraag heeft gesteld - is iets wat je in de grijze massa doet opvallen.

Tijdens een sollicitatiegesprek is het nog belangrijker om je bewust te zijn van lichaamstaal en hoe je erop reageert. Lichaamstaal leren lezen is essentieel om een beeld te krijgen van hoe je het ervan afbrengt, zodat je jouw antwoorden kan bijschaven en de juiste mensen overtuigt.

Het is even belangrijk om je eigen houding aan te passen zodat je je beste kant toont en laat zien dat je je goed in je vel voelt.

Dit is alles wat je moet weten over lichaamstaal tijdens je sollicitatiegesprek, van kop tot teen:

 

Hoofd, gezicht en ogen

Tijdens een sollicitatiegesprek - zeker per video - let je op het hoofd, gezicht en de ogen van de interviewer, die zo vaak weggeeft hoe hij of zij zich voelt.

 

Waar je op moet letten

  • Maak direct oogcontact.Dit straalt zelfvertrouwen, vertrouwen in de ander en interesse uit. Op dezelfde manier zie je - wanneer de interviewer voortdurend weg of over de schouder kijkt - of hij of zij bezorgd, ongeduldig of ongeïnteresseerd is. Stel jezelf in het laatste geval de vraag of je niet te langdradig antwoordt en maak je vragen indien nodig bondiger.
     
  • Een licht gekanteld hoofd toont altijd interesse en empathie.
     
  • Een gemeende glimlach is veelbetekenend. Lacht de interviewer, let dan vooral op de ooghoeken. Zie je rimpeltjes naast de ogen, dan is de glimlach oprecht. Vertoont de glimlach zich enkel op de mond, dan weet je dat het niet meer is dan beleefdheid of een geforceerde lach.

    Denk aan die typische geforceerde familiefoto’s die je wel eens ziet opduiken (of waar je zelf deel van uitmaakte). De voornaamste reden waarom die foto’s er gênant uitzien zijn de geforceerde glimlachjes op ieders gezicht. Dat wil je vermijden.

 

Wat je moet doen

  • Kantel je hoofd lichtjes wanneer de HR-manager aan het woord is en houd oogcontact. Maar hou het naturel en staar niet. Het is ok om af en toe weg te kijken, om bijvoorbeeld naar je notities te kijken of iets op te schrijven.
     
  • Lach, lach, lach. Beeld je in hoe leuk het zou zijn om de job te krijgen. Hou dit positieve gevoel in je achterhoofd wanneer je binnenwandelt. Je positiviteit zal oprecht overkomen en je zal er meteen een goede indruk mee maken.

 

Armen en handen

Veel mensen spreken met hun handen, dat is een gemakkelijke manier om de indrukken van de HR-manager te taxeren.

 

Waar je op moet letten

  • Als de HR-manager met open armen naar je zit te luisteren, dan betekent dit gewoonlijk dat hij ontspannen is en openstaat voor je ideeën. Gekruiste armen zijn meestal een signaal van onbehagen.
     
  • Zet je woorden kracht bij met je handen. Handgebaren impliceren passie.


 

Wat je moet doen

  • Geef een stevige (maar geen overdreven) handdruk bij je aankomst én vertrek. Glimlach en kijk de persoon tegenover je in de ogen. Je zult een warme en zelfverzekerde, blijvende indruk maken.
     
  • Hou je armen en handen open. Kruis je armen niet, ook niet als je het koud hebt. Anders kom je over als teruggetrokken en ongemakkelijk.
     
  • Friemel niet met je handen en raak niet voortdurend je gezicht aan, want dan geef je een zenuwachtige en ongemakkelijke indruk.
     


Houding

Houding is een subtiele indicator van hoe iemand zich voelt, maar het is een essentieel stuk van de lichaamstaalpuzzel.

 

Waar je op moet letten

  • Een rechtopzittende interviewer wijst erop dat hij op z’n gemak en zelfverzekerd is.
     
  • Een ineengedoken lichaam kan dan weer betekenen dat de interviewer defensief is of gewoonweg geen zin heeft in het gesprek.

     

Wat je moet doen

  • Leun voorover. Positioneer jezelf zo dat je lichtjes naar de interviewer buigt. Dat geeft een geïnteresseerde indruk in zowel de inhoud van het gesprek als die van de job zelf.
     
  • Kopieer subtiel de lichaamshouding van de persoon tegenover jou. Dat geeft vaak onrechtstreeks de indruk dat jullie op dezelfde golflengte zitten. Maar let vooral op het woord ‘subtiel’.
     


Benen en voeten

Je ziet ze misschien niet altijd makkelijk, maar benen en voeten zijn - verrassend genoeg - een goede indicator van hoe iemand zich voelt ten opzichte van jou.

 

Waar je op moet letten

  • Twee voeten die in jouw richting wijzen impliceren interesse en openheid.
     
  • Een voet die van je weg wijst. Dat wijst erop dat die persoon weg wilt.
     
  • Gekruiste benen betekenen meestal dat de persoon zich defensief of gesloten opstelt.
     
  • Het gewicht verplaatsen of een zenuwtrekje in een been wijst op onrust of stress.
     

Wat je moet doen

  • Neem een comfortabele houding aan, met een rechte rug en beide voeten in de richting van de persoon tegenover jou. Zelfs als je een telefonisch of videogesprek voert en men je onderlichaam niet kan zien; als je gedraagt zoals je zou doen tijdens een face-to-facegesprek, zul je enthousiast overkomen.

 

Open voor interpretatie

Onthoud dat iedereen anders is en context het verhaal beïnvloedt. Gekruiste armen komen dikwijls afstandelijk over, maar net zo goed heeft de persoon tegenover jou het gewoon koud.

Zenuwtrekjes kunnen wijzen op verveling of ongeduld, maar zijn misschien gewoon terug te brengen tot enthousiasme. Het is belangrijk om elke situatie apart te beoordelen en rekening te houden met persoonlijkheden.

Lees hier meer sollicitatietips en vergroot je kans op een nieuwe job
 

Klaar?

Vind je nieuwe job.