Geschatte leestijd: 2 minuten

Als je een sollicitatiebrief opstelt, is het vaak zwoegen en zweten om op gang te raken. Een geschikte openingszin vinden is niet gemakkelijk. Naarmate je meer regels uit je pen of toetsenbord tovert, groeit waarschijnlijk ook je zelfvertrouwen. De laatste paragraaf en de afsluiter schrijf je bijna met je ogen dicht … Of misschien toch maar beter niet? De slotzin van je sollicitatiebrief is namelijk even cruciaal als de opener.

Het doel van de slotzin

Je vraagt je misschien af of recruiters wel de moeite nemen om je volledige motivatiebrief te bekijken (en of ze dus überhaupt wel tot aan je slotzin raken). Als je je brief goed structureert, moet je daar niet aan twijfelen. Je schrijft je sollicitatiebrief dan ook met het idee dat hij van boven tot onder gelezen wordt: elke zin telt. En het is vooral de uitsmijter die je toekomstige werkgever naar de telefoon doet grijpen om een sollicitatiegesprek te regelen – of net niet, natuurlijk.

 

De slotzin van je sollicitatiebrief schrijven: do’s en don’ts

1. Wees zelfzeker, maar niet arrogant

Je ideale sollicitatiebrief – en zéker de slotzin – houdt het midden tussen zelfzeker en niet te arrogant. Je moet de ontvanger een zetje geven om je te contacteren, maar hij mag niet het gevoel krijgen dat hij hiertoe gedwongen wordt.

“Ik neem binnenkort contact met u op om een gesprek vast te leggen”, is dan ook geen goed idee. Je denkt misschien dat je zo toont dat je initiatief neemt en van aanpakken weet, maar zo’n afsluiter zorgt er alleen voor dat je egoïstisch en onbeleefd overkomt.

Je bereikt veel meer met een zin als “In bijlage vindt u mijn cv, die ik met veel plezier in een persoonlijk gesprek kom toelichten.” Zo maak je je wens natuurlijk ook kenbaar, maar laat je de lezer vrij om hiermee te doen wat hij wil.

 

2. Focus op jouw toegevoegde waarde

“Via deze job hoop ik een beter beeld te krijgen van…” lijkt misschien een goede afsluiter – maar dat is het niet. Hoewel je beleefd en beheerst blijft, zend je het verkeerde signaal. Dit is de zin die blijft hangen nadat de recruiter jouw brief heeft neergelegd, en net daarin focus je op wat zijn bedrijf voor jou kan betekenen in plaats van op wat jij kan doen voor zijn bedrijf. En als je jezelf even afvraagt wat je toekomstige werkgever wil lezen, weet je dat dit niet de beste aanpak is.

Met een zin als “Ik kijk ernaar uit om te bespreken wat ik voor uw bedrijf kan betekenen”, positioneer je jezelf op een subtiele manier als een echte aanwinst voor het bedrijf.

 

3. Vermijd clichés

Voor welke slotzin of welke aanpak je uiteindelijk ook kiest, blijf ver weg van de clichés. “Ik kijk alvast uit naar uw reactie”, is bijvoorbeeld zowel nietszeggend als passief. Je wekt de indruk dat je weinig moeite hebt gedaan om een gepaste afsluiter te verzinnen. Ook “Alvast bedankt voor uw tijd” is een veelgehoord, maar ondermaats einde, dat de lezer bovendien op geen enkele manier overtuigt om actie te ondernemen – d.w.z. om jou op te bellen voor een sollicitatiegesprek.

 

Hulp nodig bij het opstellen van je cv? Download onze template! 

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Schenk dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download onze cv-template gratis en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF
  4. Mail je splinternieuw cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Bezorg je cv zeker ook aan Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Druk af en neem mee naar je eerste gesprek

Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, waaronder ons recruitment bureau in Antwerpen, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft.