De aanspreking in je sollicitatiebrief: belangrijker dan je denkt

Geplaatst door Robert Half op 09/01/2020
Geschatte leestijd: 2 minuten

Je sollicitatiebrief is het middel bij uitstek om een gesprek met je toekomstige werkgever in de wacht te slepen. Maar om die kans te krijgen, moet jouw motivatiebrief natuurlijk wel opvallen. Zorg er eerst en vooral voor dat de basis goed zit. Een goede sollicitatiebrief begint met een correcte aanspreking. Lees onze tips om te scoren en wie weet… je droomjob binnen te halen!

LAAT JE HELPEN BIJ JE SOLLICITATIE EN VERGROOT JE KANSEN 

 

Welke aanspreking gebruiken in je sollicitatiebrief?

Er zijn verschillende manieren om de geadresseerde – in de meeste gevallen een recruiter of afdelingshoofd – aan te spreken in je brief, de ene al wat juister/gepaster/formeler* dan de andere.

 

‘Geachte’ of ‘beste’?

In formele brieven geef je het best de voorkeur aan ‘geachte’. Die aanspreking schept wat meer afstand dan ‘beste’, dat je dan weer wel kunt gebruiken als aanspreking in een brief die gericht is aan personen die je al kent: collega’s, vrienden, teamleden…

Tenzij je de recruiter in kwestie persoonlijk kent, is ‘geachte heer’ of ‘geachte mevrouw’ dus het meest gepast in een sollicitatiebrief.

 

Vermijd een anonieme aanspreking

Niemand wordt graag gereduceerd tot een naamloos wezen. ‘Geachte heer/mevrouw’ is geen foute of ongepaste aanspreking, maar ze is wel onpersoonlijk.

Doe zelf de test. Welke mail open je het eerst: die waarin je wordt aangesproken met ‘geachte heer/mevrouw’ of die waarin je met je naam wordt aangesproken? Juist.

Tip: probeer altijd te achterhalen tot wie je je moet richten met je kandidatuur. Bel desnoods even naar het bedrijf als je het antwoord niet meteen terugvindt in de vacaturetekst. Je doelgerichte aanpak zal zeker op prijs gesteld worden.

 

Template voor je sollicitatiebrief: trap niet in de valkuilen

Het is zeker geen slecht idee om voor al je sollicitatiebrieven dezelfde template te gebruiken. Zo weet je zeker dat de lay-out van je brief onberispelijk is en beperk je het risico op grammaticale of spellingsfouten (ervan uitgaande dat je de ‘moedertekst’ minstens twee keer zélf hebt nagelezen en liefst ook nog eens door iemand anders hebt laten controleren).

Wat je zeker níét mag doen, is voor elke sollicitatie dezelfde brief gebruiken. We hoeven je wellicht niet uit te leggen dat je met een generieke, niet-gespecifieerde motivatiebrief een belabberde indruk maakt op de recruiter met dienst. Die kijkt er zó doorheen – vooral wanneer de aanhef ook nog eens een onpersoonlijk ‘geachte heer/mevrouw’ is. Een generieke sollicitatiebrief met onpersoonlijke aanhef? Dat is jouw sneltreinticket richting de stapel ‘niet contacteren’. Vermijden dus!

 

Aanspreking én teneur van je sollicitatiebrief aanpassen

Om op de juiste stapel te belanden, maak je maar beter werk van een sollicitatiebrief die de recruiter aanspreekt met voor- en achternaam (in die volgorde) én die specifiek geschreven is voor de job waarvoor je solliciteert. Dat wil zeggen dat je je skills, studies en werkervaring belicht in functie van de jobomschrijving. En dat ook je motivatie daarop is afgestemd.

Het heeft weinig zin om je interesse in kleiduifschieten uitgebreid toe te lichten wanneer je solliciteert voor een baan bij de voetbalbond. Omgekeerd is jouw verleden als beloftevolle spits in de provinciale jeugdreeksen in dat geval natuurlijk wél relevant.

Lees ook: De perfecte slotzin voor je sollicitatiebrief

*Tip: context is alles. Stem de toon van je sollicitatiebrief (en dus ook de aanspreking) af op de bedrijfscultuur. Hier komt vaak wat research aan te pas.

 

LAAT JE HELPEN BIJ JE SOLLICITATIE EN VERGROOT JE KANSEN

Toch je droomjob nog niet gevonden? Blader eens door onze vacatures.

Meer blogposts...