Hebben je sollicitatie-inspanningen hun vruchten afgeworpen en ben je uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek? Dan is een goede voorbereiding een must om een onuitwisbare indruk te maken. Hoe bereid je je voor op deze vaak spannende ontmoeting en wat kun je verwachten tijdens het sollicitatiegesprek zelf? Wij maken je wegwijs!

Je sollicitatie voorbereiden: 4 aandachtspunten

Een sollicitatie voorbereiden ligt niet voor de hand. Wie krijg je tegenover je? In welke sfeer verloopt het gesprek? Krijg je lastige vragen voorgeschoteld? Vallen er geen ongemakkelijke stiltes? Solliciteren is altijd een beetje in het duister tasten. Toch zijn er een aantal zaken die je zelf in de hand hebt. Verbale en non-verbale communicatie mag je bijvoorbeeld niet onderschatten en drukken hun stempel op het beeld dat je achterlaat bij je toekomstige werkgever. Dit zijn alvast vier elementen waarmee je het best rekening houdt:

1. Je eerste indruk

Je hebt maar één kans om een eerste indruk na te laten. Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het hele sollicitatiegesprek. Een eerste indruk is een delicate evenwichtsoefening. Je moet ontspannen en vastberaden overkomen. Een zakelijke en professionele begroeting is een must, maar het moet ook vriendelijk en aangenaam zijn. Je bent ongetwijfeld wat gespannen, maar je zenuwachtigheid tonen is geen goed idee. Ook van belang: een stevige handdruk waarbij je je gesprekspartner in de ogen kijkt.

2. Je uitstraling

Je hoeft niet per se in maatpak ten tonele te verschijnen – ook al is het voor sommige functies op managementniveau wel een aanrader – maar je let het best wel op je kleding. Een gescheurde jeans reserveer je het best voor je vrije tijd, net zoals een T-shirt van je favoriete band. Solliciteer je tijdens de zomer en is het 30 graden? Dan is de verleiding om een short te dragen groot, maar ook dit is een no-go in een professionele context.

3. Je stemgebruik

Stemgebruik en intonatie zijn erg belangrijk. Het is niet raadzaam om heel zacht te praten. Op die manier kom je niet enthousiast over. Te luid praten is dan weer storend en kan een afknapper zijn. Een goede afwisseling tussen zacht en luid is het best. Zo wordt het gesprek niet eentonig en kom je ‘menselijk’ over.

4. Je lichaamshouding

Een houding zegt veel over de persoon zelf en dat is tijdens een sollicitatiegesprek niet anders. Zorg voor een rechte lichaamshouding. Als je onderuit gezakt op je stoel zit, maak je een ongeïnteresseerde indruk. Hou je handen boven tafel en gebruik ze om je betoog kracht bij te zetten. Gekruiste armen duiden op een defensieve houding.

Dit mag je verwachten tijdens het sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek moet je een dialoog in plaats van een vraag-antwoordsessie tot stand proberen te brengen. Op het gebied van inhoud is het koffiedik kijken, maar toch kun je je voorbereiden. In grote lijnen mag je het volgende verwachten:

1. Algemene vragen

Dit soort vragen gaan vaak over basiskenmerken, zoals je zwakke en sterke punten, werken in samenwerkingsverband en je vorige werkgevers.

2. Vragen over jouw manier van werken

Dergelijke vragen gaan over je eigen vaardigheden. Waar ben je goed in, wat kan er beter en op welke gebieden zie jij kansen en verbeteringen?

3. Vragen over eerdere werkzaamheden

Deze vragen gaan over eerdere successen en hoe je bepaalde werkzaamheden of projecten hebt aangepakt. Wees altijd eerlijk en zorg dat je de ondervrager een helder, onderbouwd antwoord geeft. De STAR-methode is hierbij een handig hulpmiddel.

4. Vragen over jouw persoonlijkheid

Krijg je vragen die op het eerste gezicht weinig met werk hebben te maken? Ga die niet uit de weg. Ze zijn bedoeld om je persoonlijkheid beter te leren kennen.

5. Vakgerichte vragen

Sommige vragen zijn bedoeld om jouw vakkennis te testen. Solliciteer je voor een job in Finance of IT? Dan doe je er goed aan om op de hoogte te zijn van de laatste trends!