Ken je deze softwarepakketten? Goed voor je cv!

Geplaatst door Robert Half op 09/01/2017

Uit onderzoek bij CFO’s en financieel directeurs blijkt dat technische vaardigheden – naast competenties – almaar belangrijker worden. Als je op de financeafdeling van een kmo of multinational werkt, moet je thuis zijn in ERP-systemen en accounting- en rapporteringsoftware. Vooral de kennis van financiële softwarepakketten komt meer en meer op de voorgrond. Hoog tijd dus om je hierin te verdiepen, zodat je cv waardevoller wordt.

De voornaamste softwarepakketten

Softwarepakketten bestaan in allerlei maten en gewichten. Voor financeprofessionals zijn dit de voornaamste:

ERP-systemen

  1. SAP is bekende software die door het gelijknamige Duitse bedrijf op de markt wordt gebracht. De afkorting staat voor Systems, Applications en Products. SAP heeft heel wat softwarepakketten in zijn gamma. De ERP-software maakt deel uit van de SAP Business Suite, een overkoepelende oplossing voor grote en internationale bedrijven. Ook CRM (Customer Relationship Management), SCM (Supply Chain Management) en PLM (Product Lifecycle Management) maken er deel van uit. SAP Business One is geschikt voor kmo’s. Met SAP kun je – net zoals met andere ERP-systemen – financiële, commerciële, logistieke en administratieve bedrijfsprocessen beheren en optimaliseren.
  2. Microsoft Dynamics NAV (ook bekend als Navision) is een ERP-systeem voor kleine en middelgrote organisaties. Je kunt het naadloos integreren met andere Microsoft-toepassingen. De klemtoon ligt ook hier op de optimalisatie van bedrijfsprocessen, waardoor er sneller en efficiënter gewerkt kan worden.
  3. PeopleSoft is het ERP-systeem van Oracle. Het omvat niet alleen modules voor financieel en logistiek beheer, maar ook voor HR-afdelingen. PeopleSoft is een totaaloplossing die inspeelt op de complexiteit van hedendaagse bedrijven.

Accounting- en rapporteringsoftware

  • Hyperion (ook van Oracle) is een softwarepakket dat vooral voor financieel beheer wordt gebruikt. Maar het doet meer dan dat. Hyperion gooit ook hoge ogen op het gebied van Enterprise Performance Management. Bijkomende troef: je kunt het integreren met heel wat andere Oracle-toepassingen. 
  • Winbooks is boekhoudsoftware met een degelijke staat van dienst die boekhouden vereenvoudigt en optimaliseert. Deze software is modulair opgebouwd. Zo kun je het boekhoudpakket bijvoorbeeld koppelen aan de logistieke module.
  • Business Objects is een business intelligence oplossing die in handen is van SAP en vooral bekendstaat als rapporteringssoftware. Je kunt het integreren met het ERP-systeem van SAP en zo de mogelijkheden uitbreiden.
  • Cognos TM1 is een softwarepakket van IBM dat rapportering mogelijk maakt. Maar je kunt er ook data mee analyseren en de performantie van je bedrijf optimaliseren door middel van planning en budgettering.
  • Expert/M is een complete boekhoudsoftware. Het pakket biedt verschillende functionaliteiten zoals btw-aangifte, analytische boekhouding en elektronische facturatie.
  • Exact biedt een softwarepakket dat geschikt is voor financiële administratie. Het is bovendien compatibel met andere modules zoals CRM en HRM. Exact staat ook sterk op het gebied van rapportage.

De impact van de digitalisering

De verregaande digitalisering heeft een duidelijke impact op financeafdelingen. De opvolging van technologische ontwikkelingen is een must voor financeprofessionals. Ook kennis van ‘big data’ is onmisbaar. De analyse van relevante data levert bedrijven belangrijke inzichten op die ze in hun bedrijfsvoering kunnen gebruiken. Op die manier kunnen ze een competitief voordeel krijgen.

Meer dan louter finance

Kennis van softwarepakketten is uiteraard een must om zowat elke job in de financesector uit te voeren. Maar daarnaast zijn sociale vaardigheden ook van belang. Financeafdelingen moeten focussen op meer dan enkel financiën. Anticiperen op toekomstige ontwikkelingen, vooruitkijken en samenwerken met medewerkers uit andere afdelingen is daarbij cruciaal. Veel hangt daarbij uiteraard af van het type job dat je uitoefent.

 

Meer blogposts...