Wanneer veranderen van job? 5 onmiskenbare signalen

Geplaatst door Robert Half 01/03/2016

Heb je het gevoel dat je bent uitgekeken op je baan, maar twijfel je of het écht tijd is om te veranderen van job? Wij zetten vijf markante signalen op een rijtje die je niet mag negeren. In sommige gevallen is een nieuwe carrièrewending nu eenmaal nodig om je arbeidsvreugde terug te vinden.

 

1. Je doet niet langer je best

Als je merkt dat je interesse in een babbel met de collega’s tijdens de lunchpauze groter is dan je interesse in dat nieuwe project dat jou werd toegewezen, is er iets mis. Werk je grotendeels op automatische piloot, ben je snel afgeleid (‘even Facebook checken’) en doe je slechts het hoogst nodige? Dat motivatiegebrek mag je niet zomaar naast je neerleggen. Ga op zoek naar de oorzaak: ben je toe aan een nieuw en uitdagender takenpakket? Kaart het dan aan bij je baas. En blijkt dat er geen andere invulling van je takenpakket mogelijk is, dan moet je misschien je heil zoeken bij een andere werkgever

2. Je hebt last van stress

Een gezonde dosis stress is nodig om te presteren. Maar te veel stress is nefast voor de werkvreugde. Als werkstress chronisch wordt, kan het zelfs leiden tot een burn-out. Stress op het werk is dikwijls het gevolg van een overvolle agenda, een inefficiënte organisatie of een conflict. Je doet er goed aan om de lont tijdig uit het kruitvat te halen. Veranderen van job kan soelaas bieden, maar je kunt stress ook op een andere manier aanpakken. De dialoog met je baas en collega’s aangaan, is altijd een goede eerste stap.

3. Je heb fysieke klachten

Als je je baan beu bent, ondervind je dat soms ook aan den lijve. Fysieke klachten komen veel voor en zijn een concreet signaal dat je – zeker als ze chronisch worden – niet mag negeren. Dit zijn veel voorkomende lichamelijke klachten die opduiken wanneer je werk je meer energie kost dan het je energie geeft:

  • hoofdpijn en migraine
  • spier- en rugpijn
  • maagklachten

4. Meningsverschillen stapelen zich op

Heb je de laatste tijd vaak meningsverschillen met je baas of met collega’s? Het is een teken aan de wand. Als je het conflict te veel opzoekt, is de kans groot dat je je niet goed meer in je vel voelt en je je aan te veel zaken begint te storen. Bovendien zal het je leidinggevende niet ontgaan. Tijd dus om de situatie te ontmijnen en de conflicten op de werkvloer vaarwel te zeggen.

5. Wanneer veranderen van job? Bij jobmoeheid

Jobmoeheid hoeft niet per se een negatief verhaal te zijn. Je kunt het ook aangrijpen om een nieuwe start te nemen en een baan te zoeken die beter bij je past. Dankzij een carrièreswitch begin je vol enthousiasme aan een nieuw professioneel hoofdstuk. Op die manier ervaar je opnieuw arbeidsvreugde en voel je je opperbest in je vel.

More From the Blog...