Wie op zoek is naar een baan in de financiële sector, zet maar beter ook een aantal relevante ‘soft skills’ op zijn cv. Naast de ‘hard skills’ – zoals vakkennis, analytisch vermogen of beheersing van vreemde talen – zijn ‘soft skills’ almaar vaker doorslaggevend bij sollicitaties. Dit geldt ook voor de financiële sector. Welke ‘soft skills’ prijken bij CFO’s en financieel directeurs bovenaan het lijstje van meest gegeerde competenties op je cv? Strategische visie, communicatieve vaardigheden en commercieel inzicht.

Competenties op je cv: van ‘nice-to-have’ naar ‘need-to-have’

Goed zijn met cijfers of over het juiste diploma beschikken, is niet langer voldoende om jouw droomjob in de financiële sector in de wacht te slepen. De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot, dus komt het erop aan om je ‘soft skills’ extra in de verf te zetten op je cv. Zorgen dat je opvalt tussen de massa door te focussen op je sociale, strategische en communicatieve vaardigheden is een must als je kans wilt maken op een financiële job waarvoor je al aan de ‘harde eisen’ voldoet. Je bent namelijk niet de enige kandidaat die het juiste diploma of de goede kwalificaties al op zak heeft, dus aantonen dat je over gegeerde ‘soft skills’ beschikt, zorgt ervoor dat je een streepje voor hebt in het selectieproces.

Soft skills om in de verf te zetten op je cv

Wat zijn nu precies die ‘soft skills’ waarmee je kunt scoren bij een potentiële werkgever? Het zijn vooral vaardigheden die moeilijk meetbaar zijn en die je door de jaren heen almaar beter ontwikkelt. Meestal wordt er dan ook naar gepeild in de mondelinge sollicitatieproef (het jobinterview), soms zelf zonder dat je je daarvan bewust bent. De manier waarop jij bepaalde vragen van recruiters beantwoordt, onthult bijvoorbeeld of je positief dan wel negatief in het leven staat, of je over voldoende empatisch vermogen beschikt, of je autonoom en in teamverband kunt werken, enzovoort.

1. Strategische visie

Wie wil doorgroeien als financeprofessional zal vroeg of laat een meer strategische rol opnemen binnen het bedrijf. Recruiters zoeken dus steeds vaker financiële professionals die blijk geven van inzicht in de bedrijfsstrategie, of meer nog: in staat zijn om een strategie te bedenken. Een breed begrip van zakelijke kwesties is dus onontbeerlijk als je carrière wil maken in de financiële sector.

2. Communicatieve vaardigheden

Goed zijn met cijfers en analyses is één ding. Die cijfers op een duidelijke manier kunnen duiden en de implicaties ervan uitleggen op de verschillende bedrijfsdepartementen en -acties is nog wat anders. Je communicatieskills zijn bepalend voor je personal branding. Hoe je communiceert met klanten, collega’s en leidinggevenden heeft een grote impact op de perceptie binnen het bedrijf. Kom je over als een betrouwbare collega die de cijfers ook aan leken goed uitlegt? Of als iemand die als geen ander met analyses goochelt, maar er niet in slaagt om ze duidelijk over te brengen aan de klanten? Zorg dat je tijdens je sollicitatiegesprek met concrete voorbeelden aantoont dat jouw communicatieve vaardigheden méér dan goed ontwikkeld zijn.

3. Commercieel inzicht

In een concurrentiële economie is commercieel succes van groot belang. Hoe draag jij bij aan de bedrijfsgroei? Dát willen recruiters en bedrijfsleiders van jou weten – ook als je je kandidaat stelt voor een financiële functie. Per slot van rekening draait het allemaal om de cijfers. Heb jij inzicht in de cijfers en wat die betekenen voor de commerciële groei van het bedrijf? Dan verhoogt dat je kansen om de job in de wacht te slepen.

Competenties op je cv: het houdt niet op bij deze drie ‘soft skills’ ...

Er zijn nog tal van andere ‘zachte’ competenties de moeite waard om te vermelden. Leiderschapskwaliteiten bijvoorbeeld, of sociale betrokkenheid (heb je bij de jeugdbeweging gezeten, of doe je vrijwilligerswerk?). Integriteit, zelfmotivatie, probleemoplossend vermogen, resultaatgerichte ingesteldheid, etc. Met de juiste ‘soft skills’ op je cv verhoog je je kansen om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek. Al helemaal als je ze ook nog eens concreet kunt aantonen!