8 kenmerken van een aantrekkelijk bedrijf: zo haalt u talent binnen

Geplaatst door Robert Half op 25/06/2019

In onze salarisgids gaven we al aan dat de vierde industriële revolutie het steeds moeilijker maakt om de juiste mensen aan te trekken en te behouden. Bedrijven die werk maken van een duidelijke retentiestrategie zullen dan ook aan het langste eind trekken.

Maar hoe doet u dat, de juiste profielen aanwerven? Ze zo in de watten leggen dat ze zich als een vis in het water voelen en geen andere watertjes opzoeken?

Herkent u uw bedrijf in de volgende 8 kenmerken, dan bent u goed op weg.

 

1. Uw mensen werken graag voor u

Uw werkomgeving en reputatie trekken talent aan. Sollicitanten vertellen u regelmatig dat ze voor u willen werken omwille van uw bedrijfscultuur.

 

2. Uw personeel weet wat het bijdraagt

Uw werknemers zijn zich volledig bewust van hun rol in en impact op het bedrijf. Meer nog, ze zoeken voortdurend nieuwe manieren om het verschil te maken. En zelfs uw tijdelijk personeel weet perfect hoe het in uw plaatje past.

 

3. De sfeer en productiviteit vieren hoogdagen

Uw personeel werkt hard omdat het zich gewaardeerd voelt. Het hele team is gericht op het vinden van oplossingen en houdt van uitdagingen. Er waait een positieve en uitgelaten sfeer over de werkvloer.

 

4. Iedereen durft een mening te ventileren

Niemand is bang om een mening te ventileren en positieve kritiek te geven op collega’s en zelfs het management. U motiveert uw werknemers om fouten te verbeteren en (potentiële) problemen te identificeren. En loopt het even mis, dan blijft niemand bij de pakken zitten maar leert men van de fouten.

 

5. Slechte ideeën bestaan niet, enkel betere

Stilstaan is achteruitgaan, is het devies in uw bedrijf. Uw teams proberen altijd te innoveren en zoeken nieuwe manieren om problemen op te lossen wanneer ze daar de kans toe krijgen. Ze krijgen ook voldoende tijd om hun creativiteit de vrije loop te laten.

 

6. Mensen behandelen elkaar met respect

Meningsverschillen zijn normaal en zelfs nodig om progressie te maken, maar discussies vinden altijd plaats in een sfeer van wederzijds respect. Mensen zijn beleefd, attent en emotioneel intelligent.

 

7. Kennisdeling is een prioriteit

U moedigt uw personeel aan om van elkaar bij te leren. De werknemers van vandaag die veel belang hechten aan professionele ontwikkeling vinden uw bedrijf aantrekkelijk omdat specialisten er kansen krijgen om hun kennis te delen met collega’s.

Een leercultuur is belangrijk nu steeds meer bedrijven een prioriteit maken van digitalisatie. U verlegt de focus van uw personeel van wat ze weten, naar wat ze nog niet weten.

 

8. U bent een krak in retentie

Weinig verloop is een duidelijk signaal van een sterke bedrijfscultuur. De jobtevredenheid van uw werknemers is groot, en dat is gedeeltelijk zo omdat u mensen aanwerft die naar alle waarschijnlijkheid goed zullen presteren. Eens ze aan het werk zijn, vraagt u regelmatig of ze hun werk nog altijd betekenisvol, uitdagend en simpelweg leuk vinden.

 

Maak uw mensen zo gelukkig dat ze nooit overwegen om te vertrekken

Een positieve bedrijfscultuur steunt op meer dan deze 8 kenmerken. Maar ze helpen u begrijpen of uw bedrijfscultuur uw aanwerfbeleid helpt of net een hak zet.

Uit eigen onderzoek blijkt dat het de werknemers zijn die geen klik voelen met hun werkgever vertrekken die binnen het jaar ontslag nemen. Op de huidige, competitieve arbeidsmarkt is het belangrijk uw bedrijfscultuur te onderhouden als u de beste talenten aan boord wil houden. Maak ze zo gelukkig dat ze nooit overwegen om te vertrekken.

 

Wil u meer tips om uw personeel tevreden te houden?

Meer blogposts...