4 redenen waarom december wél een goed moment is om te solliciteren

Geplaatst door Robert Half op 09/11/2021
Geschatte leestijd: 3 minuten

Is jou altijd verteld dat de periode rond Kerstmis en Nieuwjaar niet het goede moment is om een nieuwe job te zoeken? De populairste argumenten daarvoor zijn dat het personeel tijdens de feestdagen met verlof is, of dat er bij de meeste bedrijven over het algemeen minder activiteit is tijdens die periode. Die adviezen negeren vaak het feit dat dit net hét ideale moment kan zijn om je cv bij te werken en je zoektocht naar een job te starten. In dit artikel belichten we enkele hardnekkige mythes rond aanwervingen tijdens de eindejaarsperiode en leggen we uit waarom je beter nu al begint te zoeken naar een job en niet pas in januari.

1. Bedrijven hebben nog budget

Nogal wat artikels beweren dat het aanwervingsbudget van de meeste bedrijven op is tegen einde van het jaar en dat je beter wacht tot het nieuwe jaar om aan je zoektocht naar een job te beginnen.

In werkelijkheid wordt er ruim op voorhand een projectie van de aanwervingsplannen voor Q1-Q4 gemaakt, zodat het jaarlijkse budget voor aanwervingen kan worden goedgekeurd. Om te garanderen dat het jaar nadien een vergelijkbaar budget wordt vrijgemaakt voor aanwervingen, moet het verkregen budget opgebruikt worden tegen het einde van het jaar.

Uiteraard lukt het niet altijd om de zorgvuldig uitgestippelde plannen te volgen. Soms kunnen aanwervingen meer tijd in beslag nemen dan normaal, en soms blijken aangeworven kandidaten uiteindelijk toch niet de juiste match voor het bedrijf te zijn. Daardoor is er tegen het einde van het jaar vaak nog budget over voor nieuwe aanwervingen en zijn bedrijven volop op zoek naar nieuw talent.

2. Vlottere aanwerving

Ben je van plan om pas in januari te jobhunten? Januari is vaak een erg drukke periode voor veel bedrijven, waardoor managers weinig tijd hebben voor sollicitatiegesprekken en de opleiding van nieuwe personeelsleden. Het einde van het jaar, voornamelijk de periode net voor de feestdagen, is daarentegen vaak een kalmere periode, waarin teams de tijd hebben om na te denken over hun aanwervingen voor het komende jaar. Het is dan ook het ideale moment om contact op te nemen met bedrijven en te solliciteren.

Veel werkgevers werven nieuwe starters aan via een zorgvuldig gepland aanwervingstraject dat meteen de juiste kandidaat oplevert. Daarna volgt een goed gestructureerd introductieplan, zodat nieuwe werknemers snel en doeltreffend kunnen worden ingewerkt.

Door niet te wachten tot het nieuwe jaar en nu alvast te solliciteren kan het aanwervingsproces veel sneller verlopen. Er zullen minder sollicitanten zijn, en dankzij de minder volle agenda's wordt het eenvoudiger om een gesprek in te plannen met de hr-manager.

3. Je bent de concurrentie een stap voor

Als je tot januari wacht om samen met alle anderen aan je zoektocht te beginnen, loop je het risico dat je cv onderaan een grote stapel belandt op het bureau van de hr-manager. Gebruik de mythe dat het aanwervingsproces stopt tijdens de feestdagen dus in jouw voordeel! Aangezien iedereen wacht tot januari, is dit het uitgelezen moment om eraan te beginnen: als er minder sollicitanten zijn, wordt je cv sneller opgemerkt en kan het aanwervingsproces sneller van start gaan. Zorg er dus voor dat je cv en motivatiebrief piekfijn in orde zijn en begin meteen te solliciteren!

4. Bedrijven vallen niet stil

Aangezien Kerstmis een belangrijke feestdag is, zou je kunnen denken dat de meeste werkgevers het tijdens de feestdagen rustig aan doen en niet geïnteresseerd zijn in sollicitatiegesprekken. Hoewel dat in het verleden misschien wel het geval was, vallen bedrijven in de digitale 21e eeuw niet plots stil omdat het Kerstmis is. Weersta de verleiding om zelf stil te vallen tijdens de feestdagen en begin nu te solliciteren.

Ben je op zoek naar een nieuwe job?

Meer blogposts...