Zin in een carrièreswitch? Schakel de hulp in van een rekruteringskantoor!

Geplaatst door Robert Half op 02/08/2021

Als je overweegt om je loopbaan een nieuwe wending te geven, ben je zeker niet alleen. De coronapandemie heeft heel wat professionals ertoe aangezet om hun huidige carrière onder de loep te nemen en nieuwe wegen in te slaan. En nu de economie en de arbeidsmarkt zich verder herstellen, voelen heel wat werknemers dat het moment aangebroken is om van koers te veranderen.

Maar wat als je wel een carrièreswitch wilt maken, maar nog geen idee hebt welke kant je precies uit wilt? De volgende drie stappen – waaronder in zee gaan met een rekruteringskantoor – geven je de nodige richting voor een geslaagde carrièreswitch:

Stap 1: Ga na waarom je precies van loopbaan wilt veranderen

Je drang om een nieuwe weg in te slaan, kan te maken hebben met verschillende factoren. Probeer je echter te beperken tot één of twee redenen waarom je een sterke behoefte voelt om je loopbaan een nieuwe wending te geven. Op basis daarvan kun je de basisstrategie bepalen voor je zoektocht naar een baan en de richting die je uit wilt.

Heel wat werknemers halen een gebrek aan loonsopslag of doorgroeimogelijkheden aan als reden dat ze weg willen bij hun huidige werkgever. Anderen willen dan weer zinvoller werk doen. Als je niet zeker weet waarom je van loopbaan wilt veranderen, stel jezelf dan deze twee vragen:

  • Wanneer was de laatste keer dat ik me geïnspireerd en trots voelde door mijn werk?
  • Wat doe ik het liefst, zowel professioneel als persoonlijk?

Je antwoorden kunnen zeer verhelderend zijn, en je zoektocht naar een nieuwe loopbaan zelfs een heel onverwachte richting uitsturen. Misschien ontdek je dat je je werk over het algemeen wel graag doet, maar dat je liever in een andere sector zou werken.

Stap 2: Beoordeel je vaardigheden, ervaring en potentieel

Zodra je een beter idee hebt waarom je een carrièreswitch wilt maken en welke richting je uit wilt, ga je na of je over de juiste vaardigheden en expertise beschikt om de gewenste overstap te maken.

Neem hiervoor vacatures door van functies die je het meest interesseren om na te gaan welke vaardigheden werkgevers vooral zoeken. Vraag nauwe contacten in je professioneel netwerk naar hun mening over je sterke en zwakke punten, om na te gaan of ze een impact kunnen hebben op de goede afloop van je carrièreswitch.

Een andere overweging waarmee je rekening moet houden, is je potentieel om indien nodig je vaardigheden snel bij te spijkeren. Als je training nodig hebt om je nieuwe loopbaan op de rails te krijgen, zijn sommige werkgevers bereid om hiervoor te zorgen als je een veelbelovend profiel hebt. De kans bestaat echter dat je in je persoonlijke tijd moet bijleren, bijvoorbeeld via online cursussen, voor je op zoek kunt naar een nieuwe baan.

Stap 3: Schakel een rekruteringskantoor in

Daarnaast kun je ook een rekruteringskantoor inschakelen om je nieuwe carrièrepad mee te helpen uitstippelen. Deze bedrijven staan ook wel bekend onder andere namen, zoals recruiters, wervingskantoren, selectiebureaus, uitzendkantoren enz. Robert Half is zo'n bedrijf dat gespecialiseerd is in talentoplossingen.

De rekruteringsexperts van een gerenommeerd kantoor:

  • geven je tips en advies op maat over hoe je van loopbaan kunt veranderen;
  • bezorgen je sectorspecifieke informatie, onder meer over markttrends en veelgevraagde vaardigheden;
  • leggen je interessante vacatures voor;
  • geven je sollicitatietips en ondersteuning voor het opstellen van je cv;
  • leggen je profiel voor aan potentiële werkgevers.

Zodra je een beter idee hebt van de richting die je uit wilt, reiken de rekruteringsexperts je jobkansen en opleidingsmogelijkheden aan om je te helpen je vaardigheden te ontwikkelen en ervaring op te doen in je nieuwe interessegebied.

Tips om het juiste rekruteringskantoor te kiezen

De basisregels voor het vinden van het juiste rekruteringskantoor liggen voor de hand. Doe je huiswerk en zoek naar een kantoor dat gespecialiseerd is in de sector die je voor ogen hebt.

Bekijk de website van het bedrijf en onderzoek hun reputatie in de door jou gekozen sector. Neem de activiteiten van het rekruteringskantoor onder de loep en vraag om inlichtingen over hun plaatsingsproces.

Als je een bedrijf hebt gevonden waarmee je wilt samenwerken, hoe neem je dan het beste contact op? Dat kan op twee manieren: ofwel reageer je op een specifieke vacature ofwel stel je je algemeen kandidaat voor passende vacatures bij de bedrijven die klant zijn bij het kantoor.

Het rekruteringsteam geeft je waardevolle inzichten in de manier waarop je je loopbaan een nieuwe wending kunt geven. Ze reiken je specifieke informatie aan over openstaande vacatures, potentiële werkgevers in de door jou gekozen sector en relevante trends op de arbeidsmarkt. De teamleden kunnen ook inschatten of je in aanmerking komt voor openstaande functies.

Wat kun je nog doen om het proces vlot te laten verlopen?

Zorg dat je 100% gemotiveerd bent om je loopbaan een nieuwe wending te geven voor je je door een rekruteringsexpert laat begeleiden. Je relatie met het rekruteringskantoor zal veel productiever zijn als je een goed idee hebt van de algemene richting die je wilt inslaan.

Zorg bovendien dat je op de hoogte bent van de loontrends in je sector en op je lokale markt. Zo ga je nieuwe jobkansen met realistische verwachtingen tegemoet.

Ook al weet je nog niet 100% zeker welk type baan je zoekt, ga langs bij een specialist in talentoplossingen en geef een goed beeld van je vaardigheden, je expertise en de reden waarom je je loopbaan een nieuwe wending wilt geven. (Zie stap 1 en 2!) Hoe duidelijker je beeld van je loopbaanambities en het type functie en de bedrijfscultuur waarnaar je op zoek bent, hoe beter het rekruteringskantoor je kan helpen.

De kans op succes is nog groter wanneer je zelf al een aantal stappen hebt gezet in de richting van je nieuwe carrièrepad, bijvoorbeeld door een veelgevraagd getuigschrift te behalen. Als je minstens over een aantal van de nodige vaardigheden en getuigschriften beschikt voor je carrièreswitch, dan zal het voor het rekruteringskantoor nog makkelijker zijn om je in contact te brengen met potentiële werkgevers.

Overtuigd dat een carrièreswitch de beste keuze is? Stuur ons vandaag nog je cv op, zodat de rekruteringsspecialisten bij Robert Half kunnen nagaan hoe ze je kunnen helpen om je loopbaanambities waar te maken.

Meer blogposts...