Zo haal je het maximum uit je bezoek aan een jobbeurs

Geplaatst door Robert Half op 01/03/2018

Op zoek naar een job? Jobbeurzen zijn het perfecte event om je netwerk te vergroten, om een goede eerste indruk te maken en om bedrijven beter te leren kennen, zodat je meteen een idee krijgt van hoe het zou zijn om daar te werken (en of dat dan wel écht iets voor jou is). Er gaat niets boven rekruteerders persoonlijk ontmoeten: dit soort connecties sorteren veel meer effect dan een mailtje, om maar iets te noemen. Geen idee wat je moet verwachten als je een jobbeurs bezoekt? Dankzij deze tips haal je er het maximum uit!

Een goede voorbereiding is cruciaal

Als je van plan bent om een jobbeurs te bezoeken, dan moet je duidelijk weten wat je wil bereiken (bijvoorbeeld: de stand van bedrijf X bezoeken, met y-aantal rekruteerders praten, …). Maar concrete doelstellingen zijn niet voldoende. Een perfecte voorbereiding betekent dat je ook:

  • achtergrondinformatie opzoekt over de bedrijven die je wil aanspreken (naar zaken vragen die gewoon online te vinden zijn, is bijvoorbeeld ‘not done’).
  • de recentste versie van je cv meeneemt (zorg ervoor dat alles bij elkaar blijft door de bladzijden aan elkaar te nieten of dubbelzijdig af te drukken; jij bent niet de enige die een cv zal achterlaten!).
  • voor huisgenoten of voor de spiegel oefent tot je jezelf in enkele seconden vlot kunt voorstellen (aangesproken worden en met je mond vol tanden staan is geen optie; het moet vooruitgaan op een jobbeurs).
  • goed nadenkt over de geschikte outfit, net als bij een sollicitatiegesprek.

Ter plaatse? Dit doe je het best op de jobbeurs zelf

Een jobbeurs is vooral een netwerkgelegenheid: maak daar dan ook gebruik van. Verzamel zo veel mogelijk visitekaartjes en stap op mensen af. Als hun bedrijf dan later een vacature openstelt, heb je meteen een streepje voor op de concurrentie, want je kunt in je introductie verwijzen naar jullie babbel op de jobbeurs – dat de rekruteerder in kwestie zich misschien nog amper iets van het gesprek herinnert, doet er zelfs niet toe.

Het is een goed idee om niet alleen op de grote bedrijven af te stappen: ook de minder gekende zijn de moeite waard en kunnen jouw carrière in een stroomversnelling brengen. Met welke organisatie je ook contact zoekt, onthoud dat bedrijven op een jobbeurs honderden kandidaten zien, dus zorg dat je er op een positieve manier uitspringt.

Een jobbeurs bezoeken: zo pak je de opvolging aan

Als je thuiskomt van een jobbeurs, zit je werk er nog niet op. Wil je effectief op een vacature ingaan, solliciteer dan online. Het feit dat je je cv hebt afgegeven op de beurs, betekent niet dat je je kandidaat hebt gesteld! Zelfs al heb je geen specifieke job op het oog, dan nog doe je er goed aan om bedankmails te sturen naar je kersverse contacten.  

Interesse om je netwerk te vergroten, interessante bedrijven te ontmoeten en uit eerste hand jobnieuws te krijgen? Bezoek dan zeker onze stand op de belangrijkste jobbeurzen.

Meer blogposts...