Formeel gekleed naar een sollicitatiegesprek? Zo knoop je de perfecte das!

Geplaatst door Robert Half op 07/05/2019

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Want net zoals je handdruk, geeft je kledingkeuze je potentiële werkgever al direct een (onuitwisbare) eerste indruk van wie jij bent en of je binnen de bedrijfscultuur past. Voor mannen is een stropdas daarbij soms van belang. In deze blogpost vertellen we je hoe je die knoopt, zodat je meteen punten scoort (of er vooral geen verliest).

 

Kleren maken de man

Weet je niet goed wat voor soort kleding je best aandoet voor je sollicitatiegesprek? Deze tips helpen je bij je kledingkeuze:

  • Lang niet bij elk bedrijf gaat men formeel gekleed. Je kan de bedrijfscultuur bepalen door alvast online onderzoek te doen. Via social media en de website krijg je vaak al een goede indruk van de ‘dresscode’. Woon je in de buurt? Ga dan tijdens de lunchpauze eens (onopvallend) langs. Grote kans dat je dan een goed beeld krijgt van de kledingstijl van je potentiële collega’s.

  • Twijfel je? Overdressed is over het algemeen beter dan underdressed. Heb je bij aankomst toch het gevoel dat je te formeel gekleed bent? Dan heb je twee opties: own it of doe snel je stropdas af terwijl je aan het wachten bent en berg hem op in je tas of leg hem in je auto.

  • Last but not least: kies altijd voor kleding waar jij je goed in voelt. Weet je nu al dat je de hele tijd aan je das gaat friemelen? Dan laat je hem beter thuis.

 

Help! Hoe knoop ik een das?!

Vraagt het gesprek om formele kleding, maar sta je nu wanhopig voor de spiegel en vraag je je af hoe je een das knoopt? Geen nood, wij helpen je er doorheen.

Hieronder lijsten we vijf gemakkelijke knopen op die geschikt zijn voor beginners en leggen we stap voor stap uit hoe jij je das knoopt. Succes!

Tip: kies je voor een das met een patroon? Hoe kleiner het patroon, hoe zakelijker hij overkomt.

Oriental-knoop

Dit is een functionele basisknoop die je kan maken met normale en brede dassen.

Let op: leg de das om te beginnen met de achterkant naar boven om je nek.

Aantal stappen: 5

 

Four in Hand

Deze knoop is vrij smal. Het is een goede knoop voor beginners.

Aantal stappen: 6

 

De enkele Windsor

Dit is een elegante knoop, met iets meer volume dan de Four in Hand. Hij is iets moeilijker om te knopen, maar in onderstaande video laten we je stap voor stap zien hoe je hem maakt.

Aantal stappen: 8

 

De Nicky-knoop

Draag je graag smalle dassen? Dan is dit de perfecte knoop voor jou!

Aantal stappen: 5

 

De Pratt-knoop

Dit is een klassieke en symmetrische knoop. Hij is geschikt voor bijna alle dassen. De grootste uitdaging bij deze knoop? Dat is om het kuiltje mooi in het midden krijgen.

Aantal stappen: 6

 

De clip-on-das

Wil het echt niet lukken? Dan kan je - als het niet anders kan - altijd nog voor een clip-on-das kiezen. Draag dan wel zeker een kostuumvest, want anders ziet iedereen meteen dat je voor de meer pragmatische optie hebt gekozen. ;)

Aantal stappen: 1

 

 

Zo knoop je je das beter niet

Controleer na het knopen van je das altijd even of de knoop niet scheef zit. Daarnaast is de lengte heel belangrijk. Als je recht staat, moet de punt van de das net je riem raken. In het begin is het waarschijnlijk lastig om de lengte juist te krijgen, maar met wat oefening heb je het snel in de vingers.

Tip voor de juiste lengte: komt je das verder dan je riem? Probeer een andere knoop. De Windsor-knoop is dikker dan de Four in Hand en de Oriental-knoop, hierdoor komt de das automatisch iets hoger te hangen.

 

Meer sollicitatietips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Inschrijving nieuwsbrief

Gelieve uw Voornaam in te vullen.
Gelieve uw Email in te vullen.

Duid aan welke informatie voor u het meest relevant is:*

Selecteer minimaal één optie.

Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt en welkom.

Meer blogposts...