Met deze vragen kom je meer te weten over de bedrijfscultuur tijdens een sollicitatiegesprek

Geplaatst door Robert Half op 31/12/2021
Geschatte leestijd: 4 minuten

Elk bedrijf heeft een unieke organisatiecultuur en de mate waarin jij je op je gemak voelt bij een bedrijf heeft veel impact op hoe tevreden je bent met je job. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat werknemers die het gevoel hebben dat er geen goede match is tussen hun eigen normen en waarden en die van het bedrijf, vaak niet langer dan een jaar bij dat bedrijf blijven werken.

Een goede reden dus om de bedrijfscultuur goed onder de loep te nemen voordat je een job aanneemt.

Je kan je voorbereiden door online onderzoek te doen, maar het helpt ook om als voorbereiding op je sollicitatiegesprek alvast een paar vragen over de bedrijfscultuur te bedenken. Door tijdens het gesprek gerichte vragen te stellen toon je bovendien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de job, het bedrijf en de bedrijfscultuur.

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? De volgende 13 vragen kunnen je helpen om te bepalen of de bedrijfscultuur bij jou past.

 

1. Hoe zou jij zelf de bedrijfscultuur omschrijven? Hoe is het om hier te werken?

Het lijkt misschien een inkoppertje, maar het zal je nog verbazen hoeveel je kan leren door deze vraag te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Komt het antwoord gemakkelijk? Dan investeert het bedrijf duidelijk in haar bedrijfscultuur. Is het antwoord vaag? Dan kan dat een teken zijn van een onduidelijk beleid.

 

2. Hoe lang werk jij hier al? Waarom werk je hier al zolang?

Je voorkomt dat het gesprek eenrichtingsverkeer wordt en je bouwt een persoonlijke band op met de persoon die het gesprek afneemt.

Als iemand met plezier bij het bedrijf werkt, dan merk je dit snel genoeg. En je zult aan de hand van zijn of haar argumenten waarschijnlijk ook al snel kunnen bepalen of de bedrijfscultuur jou aanspreekt.

 

3. Hoe toont dit bedrijf dat het geïnteresseerd is om haar werknemers te helpen bij hun carrière?

Je bent op zoek naar een job waar je jouw talenten volledig kan ontwikkelen. Het is dus belangrijk om op voorhand te weten of er ruimte is om te groeien. Heeft het bedrijf een opleidingsbudget? Krijg je persoonlijke begeleiding? Is er een mentorprogramma? Zijn er regelmatig functioneringsgesprekken?

Het is goed om hier van te voren een duidelijk beeld van te krijgen. Door deze vraag te stellen maak je bovendien duidelijk dat je geïnteresseerd bent in de lange termijn en echt wilt investeren in je job, iets waar jij en je werkgever van profiteren.

 

4. Welke eigenschappen zijn belangrijk om te slagen bij dit bedrijf?

Dit is waarschijnlijk geen eenvoudige vraag om te beantwoorden voor de persoon die het gesprek afneemt, maar dat maakt het des te belangrijker dat je hem stelt. Het antwoord op deze vraag geeft je een duidelijk beeld van wie ze zoeken en of jouw verwachtingen daarbij aansluiten.

 

5. Hoe onderscheidt dit bedrijf zich van de concurrentie?

Aan het antwoord merk je al snel of mensen trots zijn om deel uit te maken van de organisatie. Krijg je een standaard verkooppraatje te horen? Ook dát kan zeer verhelderend zijn.

 

6. Waarom gaat de persoon die hiervoor deze functie bekleedde weg?

Deze vraag is alleen interessant als jij inderdaad iemand anders zou vervangen. Wordt het team uitgebreid en zoeken ze extra mensen, dan is deze vraag niet relevant. Wat je dan kan vragen: hoe bepalen jullie of potentiële kandidaten bij het team passen? Of: wat doen jullie om ervoor te zorgen dat nieuwe mensen hun draai vinden binnen hun team?

 

7. Hebben jullie een programma om diversiteit op de werkvloer te bevorderen?

Denkt men na over de bedrijfscultuur en het HR-beleid? Dat kom je met deze vraag te weten!

 

8. Is dit bedrijf maatschappelijk betrokken? En zo ja, op welke manier?

Wil je meer weten over de normen en waarden van je potentiële nieuwe werkgever? Dankzij deze vraag kom je erachter of het bedrijf maatschappelijk betrokken is en of duurzaamheid voor hen belangrijk is. Je toont bovendien dat je zelf betrokken bent en over dit soort dingen nadenkt.

 

9. Welke kwaliteiten waren doorslaggevend voor de vorige persoon die deze functie bekleedde?

Kom erachter wat de HR-manager of je potentiële nieuwe collega precies zoekt. Het antwoord maakt bovendien duidelijk of het voor hen belangrijk is of een nieuwe werknemer bij de bedrijfscultuur past en hoe er over ex-teamleden gesproken wordt.

 

10. Waarom werk je hier graag?

Steunen collega’s elkaar? Hebben werknemers het gevoel dat ze gewaardeerd worden en zich kunnen ontwikkelen? Deze vraag helpt je om hier meer zicht op te krijgen. Krijg je tijdens je gesprek(ken) niet de kans om met enkele werknemers te spreken? Dan zegt dit ook al iets over de bedrijfscultuur.

 

11. Wat zijn de werktijden?

Deze ogenschijnlijk simpele vraag helpt je om meer te weten komen over de balans tussen werk en privé. Zijn de werktijden flexibel? Verwacht je nieuwe baas dat je regelmatig overuren maakt? Gaat iedereen rond vijf uur naar huis? Verwacht de baas dat je ook na de uren nog bereikbaar bent?

 

12. Als je iets kon veranderen aan dit bedrijf, wat zou dat dan zijn?

In plaats van te vragen “wat vind je niet leuk aan dit bedrijf?” vraag je naar ideeën ter verbetering ervan. Komt het antwoord moeizaam? Dan kan dit een teken zijn dat men zich niet betrokken voelt bij het bedrijf.

 

13. Wat had je zelf graag geweten voor je hier begon?

Zet de HR-manager of je potentiële collega’s aan het denken over de weg die ze zelf afgelegd hebben binnen het bedrijf en wat ze te weten zijn gekomen over de bedrijfscultuur. Het helpt jou bovendien om dezelfde valkuilen te vermijden.

 

Op zoek naar een nieuwe job? Bezorg ons jouw cv!

Meer blogposts...