Vaardigheden vermelden op je cv: zó pak je het aan

Geplaatst door Robert Half op 06/07/2018

Je krijgt maar één keer de kans om indruk te maken met je cv. Stel daarom een document op waarin je helder uitlegt wie je bent, wat je kan en welke kennis je hebt.

Een vast onderdeel dat zeker niet mag ontbreken op jouw cv? Dat zijn je persoonlijke vaardigheden of competenties. We leggen je uit wat we daaronder precies verstaan en waarom je ze best vermeldt.

Download ook zeker onze gratis cv-template en vergroot met een professioneel cv je kansen op een sollicitatiegesprek.

 

Competenties op je cv: de ene al relevanter dan de andere

Competenties zijn vaardigheden; skills die je ontwikkelde tijdens je studies, stages en in je vorige jobs, maar ook daarnaast. In de jeugdbeweging of de sportclub bijvoorbeeld. Met elke job hangt een specifieke set van competenties samen.

Solliciteer je voor een job in de Finance-sector? Dan zijn abstract denken, commercieel inzicht en leiderschapscompetenties die jouw toekomstige werkgever als muziek in de oren klinken.

Voor een baan in de gezondheidszorg zijn empathie, geduld en zorgzaamheid dan weer belangrijke vaardigheden.

Je begrijpt het al: je kunt véél verschillende vaardigheden op je cv vermelden, maar weet dat er meestal maar een handjevol relevant zijn voor jouw toekomstige werkgever.

 

Technische vaardigheden

De hierboven genoemde competenties worden ook wel aangeduid als de persoonlijke competenties: vaardigheden die gebonden zijn aan unieke persoonseigenschappen. Er bestaat echter ook nog een ander type vaardigheid, dat meer taak- en handelingsgericht is: De technische vaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Data-interpretatie

  2. Beheersing van een specifieke verkooptechniek

  3. Kunnen werken met een bepaald softwarepakket

  4. Talenkennis

 

Waarom vaardigheden op cv vermelden?

Relevante competenties vermelden op je cv raden we aan om meerdere redenen.

Allereerst geeft het de werkgever een beter inzicht in jou als persoon. Competenties zijn uniek en erg persoonsgebonden. Wanneer jij bijvoorbeeld op je cv stelt dat je sterk bent in complexe data-interpretatie, geeft dit de recruiter misschien wel een extra reden om je uit te nodigen voor een gesprek .

Een opsomming van jouw competenties maakt het hem of haar bovendien makkelijker om zich op voorhand al een idee te vormen van wie hij of zij binnenkort aan de andere kant van de gesprekstafel mag verwelkomen.

Ten slotte vertelt een overzicht van jouw werkervaring wel iets over wáár je eerder een job hebt gehad, maar niets over wat jouw sterke punten zijn en waarom je uitblonk in je job. Dat even toelichten in een lijst met vaardigheden, kan alleen maar in je voordeel werken.

 

Hoe vermeld je vaardigheden op je cv?

Net zoals de andere elementen van je curriculum vitae geef je je competenties het best schematisch weer. Besluit jij voor jezelf dat je assertief, gedisciplineerd, flexibel en loyaal bent? Zet deze competenties dan allemaal onder elkaar, voorzien van een precieze, maar korte uitleg waarin je verklaart waarom jij denkt dat ze jou van pas zullen komen in je nieuwe werkzaamheden.

Het is ook handig om de belangrijkste competentie bovenaan te plaatsen: zo leg je op subtiele wijze de nadruk op jouw meest waardevolle competentie voor de job die je beoogt.

Benieuwd hoe Robert Half je kan helpen bij het vinden van een tijdelijke job? Bezorg ons je cv, we leren je graag kennen. 

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Schenk dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download onze cv-template gratis en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF
  4. Mail je splinternieuw cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Bezorg je cv zeker ook aan Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Druk af en neem mee naar je eerste gesprek

Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Diegem, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van boekhoud profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...