Je hebt een vacature gevonden en je cv op maat aangepast, je bent je sollicitatie gestart voor de functie en mag zelfs op gesprek bij de aanwervingsmanager. Misschien denk je dat dit wat jou betreft het einde van het sollicitatieproces is. Niet zo snel! Er zijn nog bijkomende stappen te nemen, ongeacht of je sollicitatie succesvol is. De eerste stap is contact opnemen met de aanwervingsmanager. Waarom zou je contact op te nemen met een werkgever na je sollicitatiegesprek?

​Bel de aanwervingsmanager op en toon je dankbaarheid

Soms willen sollicitanten een bedrijf bedanken omdat het hun kandidatuur in overweging heeft genomen en hen uitgenodigd heeft voor een sollicitatiegesprek. Als jij dat ook wilt doen, en het bedrijf een bericht wil sturen waarin je je waardering uitdrukt, dan wordt dat waarschijnlijk warm onthaald. Voor een werkgever is het immers een teken dat je een dankbaar en beleefd iemand bent, met een positieve houding ten opzichte van de job. Het is ook een extra kans om nog eens te herhalen dat je geïnteresseerd bent in de functie, en dat kan cruciaal zijn als de mensen die verantwoordelijk zijn voor de aanwerving je aanvraag nog in beraad hebben.

Aanvaard de job

Als de werkgever je een job wil aanbieden, zal hij contact met je opnemen om je op de hoogte te brengen van die beslissing. Je hoeft niet meteen ja te zeggen, maar dat betekent niet dat je het bedrijf eeuwenlang moet laten wachten. Uit een snel antwoord blijkt dat je enthousiast en betrokken bent en dat je graag aan de slag wil gaan, maar als je meer dan een paar dagen wacht, begint de werkgever zich misschien af te vragen of hij de job wel aan de juiste persoon heeft aangeboden.

Vraag om feedback als je niet wordt aangenomen

Werkgevers staan doorgaans graag kandidaten te woord voor wie de zoektocht naar een job niet succesvol is geweest. Sollicitanten die op gesprek zijn geweest maar niet geselecteerd werden, kunnen feedback krijgen over de punten waarop hun kandidatuur tekortschoot. Die informatie kan van onschatbare waarde zijn wanneer ze in de toekomst voor andere jobs solliciteren. Als werkgevers je kunnen vertellen op welke punten je geslaagd bent en op welke niet, dan kan je die inzichten gebruiken om een toekomstige sollicitatie te verfijnen en jezelf in een betere positie te plaatsen om de volgende keer wel te slagen. Dus als een werkgever zegt dat hij met plezier feedback geeft, maak dan gebruik van die kans.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Work Life Blog van Robert Half Australië.