Een marktconform salaris: wat is dat precies?

Geplaatst door Robert Half op 06/05/2023
Geschatte leestijd: 2 minuten

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe job, zal in je tal van vacatureomschrijvingen de term 'marktconform salaris' zien verschijnen bij het aanbod. Maar wat betekent dat precies? En hoeveel bedraagt zo'n marktconform loon?

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is een salaris dat, zoals de naam al doet vermoeden, in overeenstemming is met de markt. Met andere woorden: heb je een job met een marktconform loon, dan krijg je het maandelijkse inkomen dat de meeste andere professionals in jouw functie en branche (gemiddeld) krijgen.

Hoe vind ik het marktconforme salaris voor mijn functie?

Het feit dat je loon ‘marktconform’ is, klinkt misschien geruststellend, maar het is vaak lastig om in te schatten wat dat precies inhoudt. Als je geen ervaring hebt met een specifieke functie of in een bepaalde branche, weet je natuurlijk ook niet wat professionals in jouw vakgebied gemiddeld verdienen.

 

Raadpleeg onze gratis Salarisgids

Heb je een interessante vacature gevonden, maar wil je eerst achterhalen of het loon wel aan jouw eisen voldoet? Dan kan onze Salarisgids duidelijkheid scheppen. Die bevat de gemiddelde lonen in finance en boekhouding, administratie, HR en office support en IT. Eens je een idee hebt van die marktconforme lonen, sta je veel sterker in je loononderhandeling.

Ontdek hoeveel je kan verdienen

 

Kan ik nog afwijken van mijn marktconforme loon?

Dat een vacature een marktconform loon vermeldt, betekent trouwens niet dat er geen ruimte is voor onderhandeling. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je vaak nog wel een hoger loon uit de brand slepen. Ben je veruit de beste kandidaat voor een functie en wil de werkgever je écht graag in zijn team, dan heb je vaak wel de ruimte om te onderhandelen over jouw loon.

Hetzelfde geldt voor een functie waar maar weinig reacties op komen, en waar je een relatief laag loon aangeboden krijgt. Om het salaris wat op te krikken, werp je jouw gunstige positie als een van de weinige sollicitanten in de strijd. Zijn er naast jou nog voldoende andere geschikte kandidaten, dan vergroot je je kansen wellicht niet door té veel te vragen.

 

Je loon onderhandelen: doen of niet?

Is het bedrag van het marktconform salaris eigenlijk wel fair, dan kun je beter akkoord gaan met het aangeboden loon. Verder laat je de vraag of je al of niet moet onderhandelen over een hoger loon maar beter van de situatie afhangen. Vergeet niet dat bij een salarisonderhandeling niet alleen de hoogte van het brutoloon van belang is, maar ook ook de eventuele extralegale voordelen

Probeer zelf te bedenken of een salarisonderhandeling wel gepast is door te kijken naar het aantal sollicitanten voor de functie en de mate waarin de werkgever enthousiast is over jou als nieuwe aanwinst voor het team. Zijn er nog tientallen andere geschikte kandidaten, of heb je niet het idee dat de werkgever alleen naar jou op zoek is, dan begin je maar beter niet aan een loononderhandeling.

Hoeveel zou ik moeten verdienen of aanbieden?

Ontdek op een toegankelijke en interactieve manier alles wat je moet weten over de nieuwste trends op de arbeidsmarkt en krijg inzichten in de salarissen voor verschillende functies in administratie, HR en office support, financiën en boekhouding, IT, legal en project- en interimmanagement.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Roeselare, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van financiele profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...