Vakantiewerk tijdens de zomer: zó ga je aan de haal met de beste job

Geplaatst door Robert Half op 08/05/2023

Werken als student levert je niets dan voordelen op. Zakgeld, uiteraard, maar ook werkervaring. Heel wat studenten kiezen hun studentenjob(s) zelfs héél zorgvuldig uit, in functie van hun latere carrière. Een slimme zet, want zo laat je je werkervaring als student aansluiten bij de job die je na je studies ambieert, en dat is een interessante troef bij sollicitaties. Kijk je nu al uit naar een leuke studentenjob tijdens de zomer? Tips om het meteen goed aan te pakken.

Zet in op LinkedIn

Het is niet omdat je nog studeert (en je dus nog niet op de arbeidsmarkt actief bent), dat je geen LinkedIn-pagina mag hebben. Integendeel: als je mikt op écht interessant vakantiewerk, dat bovendien perfect aansluit bij jouw ambities, dan is LinkedIn de plek waar je moet zijn om potentiële werkgevers en collega’s te spotten. Troeven die je op de professionele netwerksite kunt uitspelen, zijn onder andere:

  • Je huidige studies: wat studeer je en welke specialisatie heb je gekozen?
  • Studies die je hiervoor al hebt afgerond.
  • Aanvullende cursussen die relevant zijn voor je studie en/of je toekomstige carrièrepad.
  • Werkervaring als student: vakantiejobs, stages, …
  • Vrijetijdsbesteding: jeugdbeweging, sport, cultuur, avondschool, …

Tip: bekijk de LinkedIn-profielen van andere studenten ter inspiratie. Lees je iets wat je aanspreekt of zie je een leuke infographic voorbijkomen? Plagiaat is uiteraard uit den boze, maar niets houdt je tegen om het idee op jouw leest te schoeien en er je eigen draai aan te geven. Hoe persoonlijker jouw LinkedIn-pagina, hoe meer ze opvalt en hoe meer kansen ze jou oplevert op een veelbelovende studentenjob.

Maak een shortlist van toppers

Als je weet welke richting je over enkele jaren uit wil met je carrière, heb je wellicht ook al enkele topbedrijven in het achterhoofd waar je jouw droomjob later wil uitoefenen. Waarom wachten tot je afgestudeerd bent om die bedrijven te benaderen? Wie weet hebben ze een studentenjob in de aanbieding en komt jouw spontane sollicitatie als geroepen…  Ben je de gelukkige uitverkoren voor die felbegeerde studentenjob in bedrijf X of Y, dan heb je alvast een ‘voetje binnen’ in de organisatie waar je later carrière wil maken. Bovendien krijg je dankzij die vakantiejob de kans om het bedrijf van binnenuit te leren kennen en er de nodige contacten te leggen. Kortom: niet aarzelen om je cv en motivatie te versturen, gewoon doen!

Hulp nodig? Schakel een specialist in

Je bent lang niet de enige student die op zoek is naar een fijn bijbaantje. Dat weten recruiters en interimkantoren ook, vandaar dat er vandaag tal van gespecialiseerde kantoren en online platformen zijn die zich specifiek richten op studentenwerk. Je vindt er, naast vacatures, ook informatie over de wetgeving inzake studentenarbeid of jouw rechten en plichten als werkstudent. Steek er je licht op, zodat je goed geïnformeerd aan je zoektocht naar studentenwerk begint.

Meer blogposts...