Zoek jobs in je regio

Wil je een leuke studentenjob? Ben je pas afgestudeerd en kijk je uit naar een eerste werkervaring?

Bij Robert Half vind je een interessante selectie van junior-vacatures, studentenjobs en een heleboel info en tips die je dichter bij je droomjob brengen.

Studentenjob of eerste werkervaring

Alles wat je als student, stagiair en junior doet (of niet doet), heeft impact op je latere carrière. Samen halen we vanaf je eerste stappen op de arbeidsmarkt het maximum uit je talent. Met onze consultants geraak je verder – nu én later. Zij zijn je klankbord en motivator.

 

Gratis booklet - Tips voor je eerste werkervaring

 

Weet je niet zeker welke job voor jou geschikt is? Laten we het samen ontdekken.

Upload je cv en we contacteren je om jouw carrièremogelijkheden te bespreken.

Rekruteringsexpert Robert Half staat zowel bedrijven als werkzoekenden met raad en daad bij. Maar Robert Half is ook een carrièrepartner voor studenten. Als een echte compagnon de route begeleiden we de studenten bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Uitzendarbeid is daarbij zeker het vermelden waard. Het is immers de uitgelezen kans om van verschillende functies en sectoren te proeven.

 

Robert Half starterskit voor studenten

1. Binnenkort afgestudeerd? Wat nu?

Er zijn twee dingen die je verplicht moet doen als je bent afgestudeerd. Allereerst moet je je inschrijven bij de VDAB als werkzoekende. Zo heb je recht op een werkloosheidsuitkering en blijf je ook recht hebben op een groeipakket, de voormalige kinderbijslag. Daarnaast moet je je aansluiten bij een ziekteverzekering als je begint te werken, of als je na een jaar zoeken nog geen werk hebt gevonden. Ook wie 25 jaar is of ouder, valt niet langer onder de ziekteverzekering van zijn of haar ouders. Wil je meer weten over deze administratieve verplichtingen, lees dan het artikel ‘Dit is verplicht wanneer je afstudeert’.

Ben je nog niet helemaal zeker welke richting je uit wil? Voltijds of halftijds blijven studeren? Een tijdelijke of een permanente job? Ontdek dan hier je opties.

2. Zo schrijf je een overtuigend cv

Een goed cv is essentieel voor wie zijn eerste stappen zet op de arbeidsmarkt. Maar hoe begin je eraan? Onze gratis cv-template helpt je op weg. Daarnaast zijn er enkele veelgemaakte fouten die je zeker moet vermijden. Denk aan een slordige vormgeving, een ellenlange motivatiebrief of schrijffouten. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje, zodat jij al zeker geen rekruteerders afschrikt.

Vergeet in deze tijden ook LinkedIn niet. Als je het medium goed gebruikt, kan het de kers op de taart zijn die je aan een job helpt.

3. In vier stappen naar een succesvol sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek kan al eens angst inboezemen, zeker als je nog niet veel sollicitatie-ervaring hebt. Robert Half wijst je dan ook graag de weg naar een succesvol sollicitatiegesprek, en dat in vier overzichtelijke stappen. Essentieel is dat je je goed voorbereidt. Dat kan bijvoorbeeld door al een antwoord te bedenken op enkele typische sollicitatievragen. Tijdens het gesprek kan wat je zegt en hoe je je gedraagt dan weer het verschil maken. Tot slot kan je je onderscheiden van andere kandidaten door een goede opvolging na het gesprek.

4. Hoeveel zal je verdienen?

Als starter moet je natuurlijk niet meteen een toploon verwachten. Maar je wil uiteraard wel evenveel verdienen als andere mensen in de sector met vergelijkbare ervaring en verantwoordelijkheden. Krijg je een loonaanbod? Check dan via onze salarisgids of het een marktconform loon betreft.

Denk je dat er meer uit te halen valt? Dan kan je proberen onderhandelen. Leg uit wat je meerwaarde is voor het bedrijf en welke doelstellingen je zal realiseren. Verwijs daarbij zeker naar eerdere ervaringen, al gaat het om schoolprojecten. Via deze test kan je nagaan of er een goede onderhandelaar in jou zit.

5. Blijf jezelf ontwikkelen

Dat je net een diploma op zak hebt, betekent allerminst dat je nu kan stoppen met bijleren. Niet alleen zal je vakgebied evolueren de komende jaren, rekruteerders zijn ook steeds meer op zoek naar skills die je niet op de schoolbanken leert. Denk bijvoorbeeld aan soft skills als leiderschap en communicatievaardigheden. Ook je aanpassingsvermogen of AQ en je emotionele intelligentie of EQ spelen een belangrijke rol bij een aanwerving. Je moet dan ook goed weten hoe je bepaalde skills in de verf kan zetten tijdens je sollicitatie.

Wil je je helemaal verdiepen in de materie? Bekijk dan zeker onze webinars. Je leert er hoe je de juiste job te pakken krijgt, hoe je je carrièredoelstellingen definieert en hoe je je personal brand uitbouwt.

Wie zich bij Robert Half inschrijft als kandidaat, kan bovendien gebruik maken van het e-learning-platform, dat meer dan 8.000 cursussen bevat.

Klaar voor de arbeidsmarkt? Contacteer ons en we helpen je op weg!

Contacteer ons