Waarom employer branding belangrijker is dan ooit

Geplaatst door Robert Half op 02/06/2023
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

 

Gen Z bestormt de komende jaren de arbeidsmarkt. Een snel veranderende wereld, altijd toegang tot de nieuwste technologie, zelfontplooiing en diversiteit zijn voor deze generatie de normaalste zaak van de wereld. Hierdoor hebben ze andere verwachtingen op het vlak van werk. Als werkgever moet u uw employer branding op hen afstemmen, zodat ze zich aangesproken voelen om bij uw bedrijf te komen of te blijven werken.

Gen Z’ers zijn niet alleen de werknemers van vandaag, maar ook die van morgen. Tijd dus tijd om uw employer branding aan hen aan te passen. Deze generatie, geboren tussen 1995 en 2010, wil op een andere manier aangesproken worden dan vorige generaties. Hoe kunt u hen aantrekken en in uw organisatie houden?

Wat wil de nieuwe generatie werknemers?

Ten eerste is het belangrijk om te weten waarnaar deze mensen op zoek zijn op vlak van werk. Dit vinden ze belangrijk:

  • Ze zoeken zekerheid en stabiliteit: een sterke financiële basis en mooie arbeidsvoorwaarden om het leven te leiden dat ze willen. Daarnaast willen ze flexibiliteit en vrijheid. Ze leven niet om te werken, maar werken om te leven.
  • Het zijn digital natives die altijd verbonden zijn en overal toegang hebben tot informatie. Ze verwachten dat een bedrijf hun technische behoeften vervult: e-learnings, digitaliseren en automatiseren van bedrijfsprocessen, online samenwerkingsmogelijkheden,…
  • Ze houden van verandering en willen blijven bijleren. Als werkgever speelt u hierop in door veel groei- en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden.
  • Ze willen betekenisvol werk doen dat ze écht graag doen, in een team met veel verbinding en een goede sfeer.
  • Ze groeien op in een diverse wereld en verwachten van hun werkgever dat die ook diversiteit omarmt. Denk aan de verhouding man/vrouw, etnische achtergrond, gelijke werkomstandigheden,… Ook openheid en transparantie over normen en waarden van de organisatie dragen ze hoog in het vaandel.

Cultural fit belangrijker dan ooit

Het is duidelijk: werkzoekenden gaan vandaag niet alleen meer op zoek naar de werkgever die hen het beste salaris en de meeste voordelen biedt. Ze zoeken meer en meer een cultural fit. Ze willen terechtkomen in een bedrijf met een warme cultuur, een leuke sfeer en waarden die passen bij hun persoonlijkheid. Dit geldt trouwens niet enkel voor de jonge generaties. Over het algemeen zijn werkzoekenden vandaag sterk gefocust op groei en impact maken – het is dus geen zwart-wit plaatje.

Tips voor future-proof employer branding

Nu u weet waarnaar de nieuwe generatie zoekt in een job en wat ze van uw bedrijf verwachten, kunt u er met uw employer branding op inspelen. Hier zijn 4 tips:

1. Vertel een authentiek verhaal

De nieuwe generatie draagt authenticiteit hoog in het vaandel. Ze vinden het belangrijk dat hun (toekomstige) werkgever een consistent verhaal te vertellen heeft. Een bedrijf met een persoonlijkheid waarin ze zich herkennen, heeft een streepje voor. Benadruk wat uw organisatie uniek maakt en speel niet klakkeloos in op trends waar u eigenlijk niet mee bezig bent. Wees eerlijk en focus op uw eigen USP’s.

2. Zet groeimogelijkheden in de verf

Werknemers hechten veel belang aan groei en ontwikkeling. Zet de opleidings- en ontplooiingsmogelijkheden die uw bedrijf biedt in de verf, en ook andere manieren waarop medewerkers zich kunnen ontplooien en/of promotie kunnen maken.

3. Laat medewerkers zelf aan het woord

Voor Gen Z zijn werkplezier en een goede werksfeer zeer belangrijk. Laat uw medewerkers zelf vertellen waarom ze het zo leuk vinden om bij uw organisatie te werken, bijvoorbeeld op de website of social media. Doordat zij het zelf vertellen, komt het extra betrouwbaar en eerlijk over voor buitenstaanders.

4. Gebruik het juiste platform

Gen Z bevindt zich niet op dezelfde platformen als eerdere generaties. Ellenlange en droge vacatureteksten zijn voor hen een afknapper. Wat doet het wél goed? Maak een TikTok-video of plaats Instagram-stories. Video doet het sowieso goed bij deze generatie, dus speel daar zeker op in.

 

Benieuwd naar meer advies?


Leer van de gespecialiseerde recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt opbouwen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 uitzendbureaus in België en Luxemburg, waaronder ons rekruteringsbureau in Roeselare, en kan u helpen met onder meer finance medewerkers, waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...