Wat je als sollicitant kunt leren van Elon Musk

Geplaatst door Robert Half op 17/08/2016

Elon Musk, de naam doet vast een belletje rinkelen. Musk is de flamboyante en ambitieuze sterkhouder bij Tesla en SpaceX die ons vanaf 2018 allemaal naar Mars wil doen vliegen. Hij is nummer 7 op Business Insider’s befaamde ‘Creator list’ van visionairen uit het bedrijfsleven. Het is dan ook geen verrassing dat Musk een bron van inspiratie is voor andere bedrijfsleiders. Maar wist je dat je ook als sollicitant heel wat van de Tesla-baas kunt leren?

De vragen die Elon Musk zou stellen

Elon Musk gaat een specifiek vragenlijstje af als hij sollicitanten ontmoet. Niet meteen de ambitie om voor hem te gaan werken? Dat is begrijpelijk (de werkdruk die hij oplegt is naar verluidt moordend), maar toch loont het de moeite om zijn vragen even door te nemen. Ze kunnen je namelijk ook op jouw sollicitatiegesprek overvallen, en dan sta je beter niet met je mond vol tanden.

 • “Waarom Tesla?”
  Het is niet genoeg om de juiste kwaliteiten te hebben voor de job; je moet er ook echt door gepassioneerd zijn én dit laten blijken.
 • “Omschrijf hoe jij de bedrijfscultuur zou veranderen.”
  Deze vraag geeft de rekruteerder een idee of je binnen de bedrijfscultuur past, maar ook of je voldoende kritisch bent ingesteld. 
 • “Leg eens uit welke problemen je al bent tegengekomen en hoe je ze hebt opgelost?”
  Met je antwoord op deze vraag toon je het probleemoplossende vermogen waarnaar veel werkgevers op zoek zijn. Probeer de werkelijkheid niet te verbloemen, want een beetje ervaren rekruteerder achterhaalt makkelijk of je liegt. Als jij niet écht degene was die het probleem oploste, kun je namelijk niet op de kleinste detailvragen antwoorden.

Laat je niet van de wijs brengen

Elon Musk staat erom bekend dat hij tijdens het eerste deel van een sollicitatiegesprek amper aandacht schenkt aan de kandidaat, maar gewoon blijft verder werken. Hoewel de modale rekruteerder je niet zo straal zal negeren, is het wel goed om je cool te bewaren als je merkt dat hij/zij afdwaalt of niet echt luistert. Laat je niet intimideren door desinteresse en hou je lichaamstaal onder controle. De kans is groot dat de interviewer je op die manier uit je tent probeert te lokken.

Haal de mosterd bij Musk

Musk is niet alleen een bron van inspiratie voor sollicitanten, maar voor eender welke werknemer die zijn prestaties wil verbeteren. Om dit te bewijzen, slepen we Musks twee stokpaardjes er even bij. Ten eerste vergelijkt hij mensen met computers. Onze intelligentie en andere aangeboren eigenschappen zijn onze ‘hardware’, terwijl de manier waarop we denken en informatie verwerken, overeenkomt met onze ‘software’. We zijn geneigd om ons falen of ons succes toe te schrijven aan onze ‘hardware’, maar eigenlijk is het onze ‘software’ die bepalend is. En dat opent perspectieven die vergelijkbaar zijn met de 90/10 regel.

Ten tweede hekelt Musk alle ideeën of standpunten waarvoor geen enkel bewijs bestaat, maar waaraan we vasthouden ‘omdat het nu eenmaal zo is’. Als je er even bij stilstaat, regent het op de werkvloer van die uitspraken:

 • “Zo doen we dat hier nu eenmaal.”
 • “Dat kan niet, want dat hebben we nog nooit gedaan.”
 • “Het is zo omdat onze leidinggevende het zegt.”

Het succes van Musk is het bewijs: je bereikt veel meer door niet zomaar alles klakkeloos aan te nemen. Bevragen en testen is de boodschap!

Meer blogposts...