Van tijdelijk naar vast: een interim-contract als opstapje naar méér

Geplaatst door Robert Half op 12/09/2014

Iedereen droomt wel van vast werk met zekerheid op lange termijn. Maar door de invoering van het eenheidsstatuut zijn het vooral de tijdelijke jobs die voor het grijpen liggen.

Vaak nemen werkgevers het zekere voor het onzekere en bieden ze eerst een interim-contract aan, al dan niet met optie op een vast contract. En dat biedt ook voordelen voor jou als werknemer. Je leert je job en je toekomstige werkgever beter kennen én je kiest bewuster voor een vaste job.

Meer interim-contracten na afschaffing proefperiode

Met de invoering van het eenheidsstatuut begin dit jaar is de proefperiode voorgoed verleden tijd. Een streep door de rekening van veel werkgevers, die de proefperiode als hét instrument beschouwden om de kwaliteiten van nieuwe medewerkers te testen. Het gevolg is dat ze vandaag minder snel een contract van onbepaalde duur aanbieden. Gelukkig brengt het interim-contract soelaas. Dat stelt de werkgever in staat om nieuwe medewerkers te leren kennen zónder een verregaand engagement aan te gaan. Als de samenwerking bij een contract van onbepaalde duur niet verloopt zoals verwacht, kunnen beide partijen (net als bij een proefperiode) meteen uiteengaan. Bij een vast contract is dat niet het geval.

Een interim-contract als troef voor de werknemer

Een interim-contract biedt verscheidene voordelen, voor werkgever én werknemer. Zo krijgt een werkgever een veel beter zicht op je meerwaarde als werknemer. En voor jou is de duur van het interim-contract de ideale gelegenheid om je job en je nieuwe werkgever te leren kennen. Als je een nieuwe job op het oog hebt maar niet honderd procent zeker weet of het écht iets voor jou is, kan je via een interim-contract de proef op de som nemen. Valt het tegen? Dan neem je afscheid in stijl en ga je op zoek naar een andere uitdaging. Is het een voltreffer? Dan is de kans op een vast contract groot, zeker als ook de werkgever je interim-periode positief evalueert.

Bewust kiezen voor een vaste job

Interim-contracten zijn daarnaast ook handig om verschillende sectoren of functies te leren kennen. Op die manier heb je een duidelijker beeld van de arbeidsmarkt en de functie die je het best ligt. Als je verschillende ervaringen achter de rug hebt, kies je bovendien veel bewuster voor een vast contract. Je hebt de pro’s en contra’s namelijk aan den lijve ondervonden.

Extra troeven van een interim-contract

Er zijn heel wat mensen die bewust kiezen voor een interim-contract. En dat is niet verwonderlijk, zeker als je alle voordelen op een rijtje zet. Wanneer je als uitzendkracht aan de slag gaat:

  • Vind je sneller een nieuwe job.
  • Vind je gemakkelijker opnieuw de weg naar de arbeidsmarkt.
  • Kan je op een flexibele manier veel beroepservaring opdoen.
  • Vind je gemakkelijker werk in de omgeving van je woonplaats.
  • Kun je je baan beter combineren met je gezinsleven.

Je merkt het: tijdelijke contracten zijn vaak een win-winsituatie voor werkgever en werknemer. Het ideale opstapje naar een vaste baan!

Meer blogposts...