Hoe haal je het maximum uit een stage?

Geplaatst door Robert Half op 20/09/2016

Sta je op het punt om stage te lopen? Dan is het zaak om er het maximum uit te halen. Het is namelijk de ideale gelegenheid om kennis te maken met de bedrijfswereld. Bovendien kun je een bedrijf en een business van binnenuit leren kennen en een professioneel netwerk uitbouwen. Wij geven je alvast enkele tips mee die je meteen in de praktijk kunt brengen.

Werk hard en nauwkeurig

Harde werkers vallen op en worden beloond. Net zoals bij een nieuwe job moet je jezelf in het begin bewijzen. Weet dat mensen, en dus ook je collega’s, doorgaans snel een oordeel over je klaar hebben. Als je in het begin steken laat vallen, neem je een valse start en zul je heel wat moeite hebben om dat beeld bij te stellen. Nauwkeurigheid, proactiviteit en beleefdheid zijn alvast een must.

Alles uit je stage halen: bouw een netwerk uit

Een stage is een uitgelezen kans om je professionele netwerk uit te breiden. Je komt in contact met heel wat mensen van diverse pluimage. Praat met zo veel mogelijk mensen en maak gebruik van LinkedIn en Twitter om in contact te blijven. Wie weet is een stageplaats een springplank naar je eerste vaste job of interim-contract.

Laat van je horen

Om een positieve indruk na te laten, moet je van je laten horen. Niet opdringerig, maar zeker ook niet onder de radar.

Tip: een eerste indruk is – zoals zo vaak – van groot belang. Bereid je goed voor, zodat je zelfzeker overkomt. Het spreekt voor zich dat je voorkomen ook moet aansluiten bij het type bedrijf en het soort job.

Toon initiatief

Bedrijven houden van mensen die initiatief tonen. Zo profileer je jezelf op de juiste manier. Enthousiasme is ook een belangrijke factor. Als je elke dag met een lang gezicht aan je bureau zit, maak je allesbehalve een goede indruk. Hoe doe je dat het best?

  • Toon interesse voor de business.
  • Stel vragen over je taken.
  • Kom zelf af met voorstellen om zaken beter te doen.
  • Overleg met je collega’s en wees kritisch.

Als nieuwkomer moet je flexibel zijn en je aanpassen aan de bedrijfswaarden. Halsstarrigheid laat je dan ook maar beter achterwege.

Wees eerlijk en open tijdens je stage

Heb je een vergissing gemaakt? Of ben je ergens niet zeker van? Communiceer dan duidelijk en open, zodat je achteraf geen problemen krijgt. Fouten die later uitkomen of zaken die je achterhoudt, kunnen later als een boemerang in je gezicht terechtkomen.

Zorg er ook voor dat je waarachtig overkomt. Als je je anders voordoet dan hoe je werkelijk bent, zul je snel door de mand vallen en dat doet je reputatie geen goed.

Vraag om feedback

Is je stage afgelopen? Plan dan een evaluatie in met je stagebegeleider. Zo krijg je nuttige feedback die later zeker van pas komt. Bereid het gesprek goed voor, zodat je zoveel mogelijk informatie kunt verzamelen. Inhoudelijke zaken zijn van belang, maar ook je houding moet tijdens het gesprek aan bod komen. Was het een geslaagde stage waarbij beide partijen tevreden waren? Houd dan zeker contact en probeer ook te polsen of een latere samenwerking mogelijk is. 

Meer blogposts...