De perfecte examenvoorbereiding dankzij efficiënt timemanagement

Geplaatst door Robert Half op 26/04/2017

Iedereen heeft zijn eigen methodes om zich voor te bereiden op de examens, en er bestaat geen pasklaar antwoord op de vraag welke manier nu precies de beste is. Misschien ben jij een stresskip die zich maar moeilijk kan ontspannen (zelfs al ken je je cursus van voor naar achter en van achter naar voor) of misschien ben je eerder een uitsteller die wat druk moet voelen om op gang te komen. Welk type student je ook bent, efficiënt timemanagement is voor iedereen een must. Bovendien kun je jezelf nu goede gewoontes aanleren die later in je professionele leven nog van pas zullen komen.

Examenvoorbereiding: bescherm jezelf tegen afleiding

Sociale media zijn een echte plaag als je je moet concentreren. Studenten (maar ook veel werknemers) hebben weleens moeite om aan de lokroep van Facebook of Instagram te weerstaan. Je kent het vast wel: even je newsfeed checken, en voor je het weet staan er drie chatvensters en even veel websites open, en heb je een pak kostbare tijd verspild. Heb je geen ijzeren wil of niet genoeg zelfdiscipline? Geen nood: er bestaan verschillende ‘blockers’ om je tegen jezelf te beschermen, zoals SelfControl of StayFocused.

Een schema geeft houvast

De Amerikanen zeggen “Plan your work, then work your plan”, en gelijk hebben ze. Om te slagen voor je examens, maar net zo goed om later deadlines te halen op je job, is een goede planning cruciaal. We hebben het hier niet over een eenvoudig to-dolijstje, maar wel over een gedetailleerd weekschema, waarin je eventueel met kleuren kunt werken per type taak. Vergeet ook geen tijd uit te trekken voor ontspanning en sport, want niemand kan zich de klok rond concentreren. Wie zo’n weekschema verkiest boven een to-dolijstje, wordt niet overweldigd door de resem taken die nog moeten gebeuren, en kan er zeker van zijn dat alles gedaan raakt.

Timemanagement = prioriteiten stellen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend om je éérst vast te bijten in de opdrachten die sneller klaar moeten zijn of die belangrijker zijn, maar dat is het niet. (Sommige dingen zijn nu eenmaal leuker of interessanter dan andere …) Bepaal daarom je focus aan het begin van je examenperiode: zoek uit wat je deadlines precies zijn en welk vakken het meeste gewicht krijgen. Alleen zo kun je gericht plannen en keuzes maken. Er zijn maar zoveel uren beschikbaar, en je wil niet op het einde van je werk- of studiedag het gevoel hebben dat je niets gedaan hebt of in de verkeerde dingen tijd hebt geïnvesteerd.

Prioriteiten stellen betekent tot slot ook: gedurende de examens je schoolwerk resoluut voorrang geven. Hoewel je misschien in de verleiding komt om toch nog ‘snel’ een verjaardags- of familiefeestje mee te pikken, zijn dit de eerste activiteiten die moeten sneuvelen als de tijd begint te dringen. Als je je schuldig voelt om je beslissing, probeer ze dan te bekijken als een compromis dat je moet sluiten om je langetermijndoelen te kunnen behalen.

Meer blogposts...