Afgestudeerd in finance: wat nu? Volg deze 5 tips op weg naar een straffe eerste job.

Geplaatst door Robert Half op 06/09/2018

Nu je die schoolpoort eindelijk achter je kan dichttrekken, kan het echte leven beginnen. De eerste stap: werk vinden.

Op zoek naar een job in finance? Het goede nieuws is dat jouw profiel gegeerd is en je dus zeker voldoende mogelijkheden hebt. Elk bedrijf heeft immers financiële en boekhoudposities in te vullen en de meeste ondernemers kijken daarbij ook naar net afgestudeerde kandidaten.

Een job in finance zoeken gaat gepaard met specifieke moeilijkheden. Je hebt nog niet dezelfde ervaring met jobinhoud als een doorgewinterd professional. Dus doe voldoende research voor je op zoek gaat naar die ideale job.

Start met deze 5 tips om een job te vinden die echt bij je past:

 

Bepaal je carrièrepad

Denk eerst en vooral na over wat voor job je precies wil en wat je de komende jaren wil bereiken in je carrière. Wat maakte dat je specifiek voor je studies koos, en hoe kan je dit vertalen naar je carrière toe?

Neem ook de huidige jobmarkt en bijhorende trends onder de loep. Welk effect hebben deze op je zoektocht? Denk daarbij aan de automatisering binnen de finance sector, waardoor soft skills zoals het vermogen om samen te werken, flexibiliteit en communicatieve vaardigheden steeds belangrijker worden. Met welke soft skills kan jij je toekomstige werkgever overtuigen en welke kan je misschien nog aanscherpen?

Nog een trend die de moeite is om te bekijken: bedrijven hebben het steeds moeilijker om vacatures ingevuld te krijgen met de juiste gekwalificeerde kandidaten. Zoek daarom uit in welke sector deze war for talent het hardste woedt? Met andere woorden, in welke sector zijn er meer werkgevers naar jou op zoek?

 

Interimwerk, extra stages of vrijwilligerswerk maken je aantrekkelijke kandidaat

Als schoolverlater maak je gegarandeerd extra indruk met werkervaring. Of dat nu over interimjobs, stages of vrijwilligerswerk gaat. Vermeld dit zeker duidelijk op je CV want je zet er jezelf een voetje mee voor bij potentiële werkgevers.

Overweeg dus ook om eerst nog wat ervaring op te doen voor je voor die ideale job gaat. Schuim jobsites af, stel jezelf voor aan financieel recruiters (in persoon of via LinkedIn) of ga op zoek naar non-profitorganisaties en vraag of je ze kunt helpen met je diensten.

Let op: ga niet in op eender welke tijdelijke job. Denk goed na over de werkgever (en bedrijfscultuur ), functietitel en takenpakket. Je zou de eerste niet zijn die na zijn stage meteen kan beginnen. Dan doe je dat maar best bij een bedrijf dat je ligt.

 

Weet wat je waard bent

Zonder werkervaring op je conto is het niet evident om in te schatten hoeveel je waard bent. Dan hebben we het over je loon, extralegale voordelen en alles wat daarbij komt kijken. In onze - trouwens ontdek gratis - Salarisgids vind je de gemiddelde lonen per functie. Met die waardevolle informatie ben je beter gewapend om te onderhandelen.

 

Werk aan je personal branding en netwerk

Net als bij een afspraakje is de eerste indruk belangrijk. In de professionele wereld noemen we dat personal branding.

Nog voor je op gesprek wordt uitgenodigd zal men ongetwijfeld eens gaan kijken op je Facebookpagina en LinkedIn-profiel. Wees er dan ook zeker van dat je de privacy-instellingen van gevoelige foto’s aanpast.

Maar het gaat verder dan dat. Je kan zelf al heel wat doen door je netwerk uit te breiden. Praat met bedrijven en collega-studenten op alumni-events, en jobbeurzen. Hoe breder en hoogwaardiger je netwerk, hoe meer (van de juiste) mensen weten dat je bestaat.

 

Schakel hulp in

Niemand kent de markt zo goed als recruitment agencies. Zeker bij de zoektocht naar een eerste job, hebben rekruteringsbedrijven de juiste expertise in huis om je te begeleiden. Wij van Robert Half helpen je snel aan een job dankzij ons breed netwerk aan werkgevers en bijbehorende vacatures.

 

Meer blogposts...