6 redenen waarom pas afgestudeerden kiezen voor een carrière in rekrutering

Geplaatst door Robert Half op 03/06/2021
Geschatte leestijd: 4 minuten

Mag je de deur van de universiteit achter je dicht trekken? Heb je je diploma op zak? Kan je niet wachten om je op de arbeidsmarkt te gooien? Je hebt de kennis, het talent én het enthousiasme, maar weet niet precies wat de volgende stap is? De wereld ligt aan je voeten en toch is het niet gemakkelijk om de juiste keuzes te maken. 

Eerste stappen op de arbeidsmarkt

Er bestaan honderden verschillende mogelijkheden voor pas afgestudeerden, elk met hun eigen voordelen. Voordat je de sprong waagt, kun je best even al je opties overlopen. Heb je een academische achtergrond, interpersoonlijke vaardigheden, een neus voor zaken en een competitieve ingesteldheid? Dan zijn er wellicht veel werkgevers naar jou op zoek. Het is gewoon een kwestie van jouw grootste troeven te bepalen en na te gaan wat je echt graag wilt doen.

Rekrutering is een optie voor pas afgestudeerden

Onze economie groeit en de vraag naar getalenteerde mensen stijgt. Hierdoor hebben bedrijven nood aan professionele hulp bij het zoeken en aantrekken van goed opgeleide kandidaten. En daarin spelen de rekruteringsbureaus en hun consultants uiteraard een belangrijke rol. Dankzij hun kennis, expertise en beoordelingsvermogen zijn recruiters in staat om vacatures in te vullen met de juiste talenten, zodat de bedrijven de vereiste expertise in huis hebben om verder te groeien. De meeste ondernemingen beschouwen hun mensen als de belangrijkste sleutel tot succes. Dit is dus jouw kans om een ware impact te hebben op de positieve evolutie van de economie en de betreffende onderneming.

Meer en meer bedrijven schakelen recruiters in, waardoor onze sector blijft groeien. De selectiekantoren zoeken dus niet alleen bekwame professionals voor hun klanten, maar ook voor zichzelf. Er is dan ook een grote vraag naar enthousiaste en gedreven professionals die vlot communiceren, onderhandelen, beïnvloeden, problemen oplossen en relaties uitbouwen. Kortom, allemaal mooie carrièrevooruitzichten voor pas afgestudeerden die graag in de rekruteringssector aan de slag willen.

Wat doet een recruiter?

Recruitment consultants hebben een heel uiteenlopende rol. Ze werken als marketeer, netwerker, probleemoplosser, interviewer en onderhandelaar tijdens hun zoektocht naar de perfecte match tussen werkzoekende en werkgever. Je weet niet op voorhand waar de juiste kandidaat zich schuilhoudt. Het is de taak van de recruiter om het juiste talent te vinden, warm te maken en te beoordelen voor die specifieke job. De juiste match gevonden? Dan moet de consultant zowel de kandidaat als de aanwervingsmanager informeren over de praktische kant van de zaak: verloning, opleiding, extralegale voordelen…

Rekrutering is een ‘business development role’, want de recruiters worden verondersteld hun targets na te streven en goed te verkopen. Maar uiteindelijk werken ze wel met mensen. Een recruiter wil dan ook vooral professionele relaties uitbouwen op de markt, en daarvoor moeten ze het vertrouwen van de ander winnen. Kortom, het is een proces dat veel tijd en doorzettingsvermogen vereist!

 

Een job in de rekrutering spreekt pas afgestudeerden om diverse redenen aan:

1. Aantrekkelijk salaris

In de rekruteringssector gelden er prestatiegebonden bonussen, waardoor succesvolle recruiters maandelijks een mooi bedrag verdienen. Hoe beter je inspeelt op de rekruteringsbehoeften van je klanten en dus je targets haalt, hoe beter je beloond wordt. Als je nieuwsgierig bent wat het gemiddelde loon is voor een rol in HR, raadpleeg dan onze Salarisgids.

2. Doorgroeimogelijkheden

Wie het beste presteert, kan al snel doorgroeien naar een meer leidinggevende functie. Dit is een sector waarin de mensen beoordeeld worden op hun prestaties, niet op het aantal dienstjaren of de resultaten op een examen voor een vrijgekomen post.

3. Ontwikkelingsmogelijkheden

Rekruteringsbureaus investeren in hun medewerkers, want zij kunnen de bedrijfsleiders van de toekomst zijn. Je krijgt opleiding, coaching en mentoring zodat je vlot je weg vindt in de sector en aan je eigen carrière kunt bouwen. Veel nieuwkomers zijn verbaasd over de praktische bedrijfservaring die ze winnen: bedrijfsleiders ontmoeten, hun personeelsproblemen beoordelen en oplossingen uitwerken zodat ze hun activiteiten kunnen uitbreiden. 

4. Contractvoordelen

Heel wat rekruteringsbureaus bieden hun werknemers diverse voordelen, waaronder pensioenverzekering, ziekteverzekering, beloningen, bedrijfswagen en kinderopvang. In internationale organisaties zoals Robert Half behoren ook buitenlandse reizen of een job in het buitenland tot de mogelijkheden.

5. Diversiteit in het werk

Rekrutering is een erg gevarieerde job waarin geen enkele dag dezelfde is. Als consultant moet je weliswaar je targets halen, maar je geniet ook een zekere vorm van autonomie en flexibiliteit. Zo ontmoet je de ene dag klanten en kandidaten, terwijl je de andere dag contracttarieven onderhandelt, deelneemt aan een event, interviews afneemt of een belangrijke deal probeert rond te krijgen.

6. Een uitdaging

Niet iedereen is een geboren recruitment consultant. Je moet zelfstandig zijn, initiatief nemen, zelfvertrouwen uitstralen, vlot communiceren en goed kunnen beïnvloeden. Extra troeven zijn: gedrevenheid, creativiteit, flexibiliteit en veerkracht. Deze job kan je soms tot het uiterste drijven, maar des te groter is de jobtevredenheid. En vergeet niet het allerbelangrijkste: de immense voldoening wanneer je voor iemand een nieuwe job hebt gevonden of een bedrijf een behoorlijke boost hebt gegeven.

 

Solliciteer nu

Bedrijven kijken volop uit naar de nieuwe lichting recruiters. Kortom, er zijn heel wat aantrekkelijke vacatures voor de juiste profielen. Als recruitment consultant kun je echt tonen wat je in je mars hebt én je wordt betaald voor je prestaties, ook als starter.

Meer weten over de mogelijkheden bij Robert Half voor jou als pas afgestudeerde? Stuur je cv naar [email protected].

Meer blogposts...