Geschatte leestijd: 3 minuten

Banken, de overheid, internationale bedrijven: ze nemen vandaag allemaal een business analist in de arm. Hij of zij moet de klant mee helpen bouwen aan een betere financiële toekomst. Maar wat doet een business analist nu precies? En welke vaardigheden heb je nodig om er zelf een te worden?

Van strategie tot uitvoering

Een business analist vertaalt de behoeftes van het bedrijf (de ‘business’) naar bruikbare oplossingen. Vaak gaat het om IT-oplossingen – het hoeft dus niet te verbazen dat veel business analisten een achtergrond hebben in IT of technologie. Concreet maakt een business analist statistische analyses, signaleert hij risico’s, brengt hij de eisen van de klant in kaart, enzovoort.

Een business analist is dus actief op alle bedrijfsniveaus, van strategie tot uitvoering. Maar let op: de business analist is niet te verwarren met de informatieanalist. Terwijl de business analist vaststelt wat er moet veranderen in het bedrijfsproces zelf, gaat de informatieanalist achteraf aan de slag met de data die uit die analyse voortkomt. Hij houdt zich meer bezig met de technische uitwerking van de wensen en noden van de klant.

De skills van een business analyst

Rekenen, presenteren, creatieve oplossingen uitdenken , … de business analist kan het allemaal. We zetten de belangrijkste skills even op een rijtje.

Analytische vaardigheden

De business analist kan vlot problemen ontleden, bedrijfsbehoeften beschrijven, de werksfeer observeren en andere analyses maken die het bedrijf beter maken.

Innovatief

Om efficiënte en vernieuwende oplossingen te bedenken, moet de business analist innovatief uit de hoek komen. Hij pikt als eerste nieuwe ontwikkelingen in de markt op en blijft zo de concurrentie altijd een stap voor.

Brede blik

Een goede business analist is van alle markten thuis en heeft interesse in elke bedrijfstak. Hij heeft inzicht in de meest uiteenlopende domeinen, van hr tot marketing.

Financieel inzicht

Uiteraard moet een business analist ook over het nodige financiële inzicht beschikken. Zo kan hij altijd een oogje in het zeil houden en de klant begeleiden naar een grotere omzet.

Strategisch inzicht

Om een bedrijf in een bepaalde richting te kunnen sturen, heb je ook flink wat strategische skills nodig. De business analist weet welke concrete veranderingen de juiste oplossing bieden en hoe bedrijfsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden.

Communicatief

Hoewel communicatievaardigheden vaak over het hoofd worden gezien, zijn ze misschien wel de belangrijkste in het rijtje. Je bevindingen in een geloofwaardige presentatie gieten en verkocht krijgen aan je opdrachtgever: het is niet simpel, maar oh zo noodzakelijk!

Theorie koppelen aan de praktijk

Een van de grootste uitdagingen voor de business analist? Theoretisch complexe materie omzetten in praktisch haalbare oplossingen én die vertaalslag nog eens begrijpelijk uitleggen ook. Kortom, de ideale business analist is zowel een analytisch genie als een communicatieve superheld.

Herken je jezelf in deze omschrijving en ben je op zoek naar interessante vacatures?