5 HR-trends waar je potentiële werkgever van wakker ligt

Geplaatst door Robert Half op 17/10/2018

Er beweegt weer heel wat op de arbeidsmarkt. Dat moet ook, want de industriële revolutie gaat zo snel dat bedrijven zich voortdurend moeten aanpassen om te overleven. Dat heeft invloed op zowel lonen als andere zaken zoals de bedrijfscultuur en extralegale voordelen.

Naar jaarlijkse gewoonte lanceren we bij Robert Half een unieke workplace survey, een onafhankelijke enquête onder 200 Belgische CIO’s, 200 Belgische CFO’s, 300 Belgische senior managers met aanwervingsbevoegdheid en meer dan 23.000 medewerkers wereldwijd, waaronder 1.000 Belgen. 

Daaruit destilleren we onze Salarisgids, met de belangrijkste ontwikkelingen en trends in de sectoren finance en accounting, administratieve ondersteuning en IT. Je vindt er ook de loonschalen per sector zodat je te weten komt of je wel genoeg verdient (en dus een marktconform loon krijgt).

3,5% van alle Belgische jobs geraakt niet ingevuld

Bedrijven hebben het erg moeilijk om personeel te vinden. 7 op de 10 managers met aanwervingsbevoegdheid geven aan dat het veel moeilijker is dan vijf jaar geleden om openstaande vacatures in te vullen. 

De oorzaak is een mix van economische hoogconjunctuur en toenemende vergrijzing. Bedrijven zijn wel volop op zoek naar nieuw talent maar het aanbod beantwoordt vaak niet voldoende aan wat ze zoeken.

De helft van de Belgische werknemers overweegt nieuwe job omwille van te laag loon

Heb je soms het gevoel dat je misschien te weinig verdient? Je bent niet alleen. Maar liefst de helft van de ondervraagden geeft aan een nieuwe job te overwegen omwille van een te laag loon. Of dat terecht is of niet ontdek je in onze Salarisgids. Daar vind je de gemiddelde lonen en andere trends voor finance en accounting, administratieve ondersteuning en IT.

1 op 3 bedrijven werkt met interimmers

Misschien ben je niet op zoek naar vast werk en vind je een job op interimbasis helemaal ok. Maar mogelijk schrikt een interimjob je net af omdat je vast werk zoekt. Zeg niet te snel nee tegen een tijdelijke job. Want steeds meer interimmers krijgen een vast contract aangeboden bij hun tijdelijke werkgever.

Sollicitatieprocedures duren te lang: 85% ging daarom al in op andere jobaanbieding

Bedrijven weten hoe langer hoe meer dat hun sollicitatieprocedure sneller moet verlopen en dat ze kandidaten zoals jij sneller moeten informeren. Uit ons onderzoek blijkt dat maar liefst 85% van de ondervraagden al op een andere jobaanbieding inging omdat de sollicitatieprocedure bij de job van hun voorkeur te lang duurde. Laat tijdens je sollicitatiegesprek dus - subtiel, welteverstaan - gerust merken dat je nog mogelijkheden hebt.

Bedrijven moeten zich steeds meer profileren als ideale werkplek

Werkgevers investeren steeds meer in hun employer branding. De concurrentie is moordend en daarom moeten ondernemingen hun troeven meer uitspelen. Dat doen ze met storytelling over hun waarden, missie en bedrijfscultuur, maar ook door het uitspelen van competitieve verloning en andere extralegale voordelen. 

Leg dus bij het solliciteren zeker jouw prioriteiten naast de usp’s van elke potentiële werkgever.

Benieuwd naar de gemiddelde lonen en nieuwe trends in jouw sector?

Meer blogposts...