Waarom een functietitel voor jou als werknemer belangrijk is

Geplaatst door Robert Half op 13/11/2019

Solutions Manager, Chief Technology Officer, Data-analist. Er zijn niet alleen steeds meer soorten jobs, maar ook nog eens veel meer verschillende functietitels. Zelfs voor een en dezelfde job bestaan soms meerdere titels. 

Vaak lig je daar niet wakker van en kijk je vooral naar het loon en de jobinhoud. Toch is dat niet altijd even terecht. Want een functietitel ...

 

1. … geeft weer wat je kan en doet

Over het algemeen is je titel een benchmark voor de buitenwereld: dit kun jij en doe je over het algemeen in je job. Op basis daarvan kan een zakelijke relatie, klant of toekomstige werkgever beoordelen of jij geschikt bent voor de functie of taak. 

Dat werkt in twee richtingen. Ten eerste kan een ‘te lage functietitel’ overkomen alsof je niet serieus wordt genomen. Men kan denken dat je bijvoorbeeld ‘niet belangrijk genoeg bent’ om beslissingen te maken. 

Aan de andere kant kan een ‘te hoge functietitel’ juist het tegenovergestelde effect hebben: je relaties kunnen verwachten dat jij geen tijd hebt of ‘te belangrijk bent’ voor dit soort taken.

 

2. … zorgt voor tevredenheid

Iedereen wil voldoening halen uit zijn of haar werk en bevestiging krijgen. Daarom is een functietitel ook voor je eigen gevoel belangrijk – zowel voor wat betreft de inhoud van de titel als het niveau (junior, medior, senior) ervan. Het zorgt voor eigenwaarde en geeft aan dat je gerespecteerd wordt. Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière, dan geeft het een goed gevoel dat je daar ook een bijbehorende titel voor krijgt. 

Uiteraard geldt wel: je moet de titel verdienen en niet zomaar gepromoveerd worden om de verkeerde redenen, zoals een lege plek opvullen of om je aan boord te houden.

 

3. … helpt om gevonden en geselecteerd te worden

In veel vacatureteksten gebruikt men een functietitel waar veel werkzoekenden op zoeken. Ook voor werknemers is het handig om rekening te houden met het feit dat je volgende opdrachtgevers of werkgevers op bepaalde titels zoeken. Bijvoorbeeld op LinkedIn

Maar de ene titel in een bedrijf betekent niet hetzelfde als de andere titel in een ander bedrijf – zowel voor inhoud als niveau. 

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je perfect bij een zoekopdracht van een recruiter past, maar niet wordt meegenomen in de selectie omdat er ‘junior’ voor jouw titel staat. Of andersom, dat je voor recruiters misschien juist te ver bent in je carrière als je een ‘senior’-functie hebt.

 

4. … kan beter werken bij loononderhandelingen

Stel dat je een (te) lage functietitel hebt gekregen toen je werd aangenomen. Je kreeg het salaris van je dromen, de jobinhoud gaf je energie en bij je extralegale voordelen heb je ook nog iets extra’s weten te bemachtigen. ‘Laat die titel maar zitten, die komt later wel’, dacht je nog. 

Tijdens de volgende loononderhandeling kom je voor jezelf op, maar je krijgt als reactie dat je eigenlijk al te veel verdient voor die functie. Dat zou niet zijn gebeurd als je in eerste instantie wél had onderhandeld over je titel.

Andersom kan natuurlijk ook: als je ‘hoger’ begint dan je eigenlijk kunt, kan het zijn dat je niet waarmaakt waarvoor je bent aangenomen.

 

Wat als je niet de juiste functietitel hebt?

Deze tips komen misschien wat te laat als je al een job hebt en je het gevoel hebt dat je niet de juiste functietitel hebt gekregen. Wat dan? 

Zet op een rij waarom je vindt dat je een andere titel zou moeten krijgen, wat je daarvoor gedaan en bereikt hebt, en wat dat het bedrijf heeft opgeleverd. Onderzoek hoe het er bij andere bedrijven aan toe gaat. Bedenk wat jouw titel dan precies moet zijn om de lading te kunnen dekken en aan je tevredenheid te voldoen. 

Spreek vervolgens met je leidinggevende. Geeft hij of zij aan dat een andere titel niet mogelijk is, vraag dan wat ervoor nodig is en maak samen een stappenplan om dat te bereiken. Vergeet ook niet om al op voorhand de gespreksmomenten in te plannen om dit te evalueren en verder bij te sturen. Succes!

 

Meer tips ontvangen?

Meer blogposts...