Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Geplaatst door Robert Half op 09/01/2020

Dit is een van de klassiekers onder de lastige sollicitatievragen. En wellicht niet een waarvoor je staat te springen om ze te beantwoorden. Maar als je weet wat recruiters juist van je willen weten wanneer ze je dit spreekwoordelijke vuur aan de schenen leggen, valt het best mee.

In deze blogpost leggen we je uit wat recruiters verwachten wanneer ze je vragen waar jij jezelf ziet binnen 5 jaar en geven we je ook enkele voorbeeldvragen mee. Zo ga je goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek.

 

Wat het bedrijf wil weten: matchen jouw ambities met de bedrijfsvisie?

Dat is waar het om draait: recruiters willen weten of je toekomstbeeld en ambities in lijn liggen met de langetermijnvisie van het bedrijf.

 

Op lange termijn meegroeien

Recruiters zoeken iemand die op lange termijn mee kan groeien met het bedrijf. Ongeacht de positie waarvoor je solliciteert. Want stel dat jij na enkele maanden al andere oorden opzoekt, dan begint het hele proces weer van voor af aan. En dat kost het bedrijf tijd en geld. Geef je de indruk lang bij het bedrijf te willen blijven? Dan zal dat in je voordeel spelen.

 

Zijn je ambities haalbaar?

Langs de andere kant wil men zich er ook van verzekeren dat je ambities haalbaar zijn. Misschien blijkt wel dat je een bepaald doel voor ogen hebt dat het bedrijf je niet kan bieden. 

Stel dat je als accountant de ambitie hebt om ooit in de IT te gaan zodat je finance-taken kan gaan automatiseren. Maar wil het toeval net dat het bedrijf alle IT uitbesteedt, dan kunnen zij je die optie niet bieden. De kans dat je dan snel uitgekeken raakt op je huidige functie, is relatief groot. En dat zou ook weer betekenen dat men sneller dan men wil op zoek moet naar een nieuwe medewerker.

 

Hoe antwoord je? Wees realistisch maar toon gezonde ambitie.

Zoals zo vaak is de gulden middenweg de meest interessante piste.

Enkele zaken om zeker rekening mee te houden bij het formuleren van je antwoord:

  • Maak je antwoord tweeledig: beantwoord de vraag eerst met het oog op de huidige vacature, en dan met het oog op de toekomst. Zo toon je enthousiasme voor de huidige vacature maar ook gezonde ambitie.
  • Wees enthousiast maar blijf realistisch.
  • Vermijd grapjes, dat komt niet altijd zo positief over als je zou willen.

 

Heb je al een beeld van je situatie binnen 5 jaar?

Heb je al een vrij goed beeld van je ideale scenario? Een duidelijke ambitie voor ogen? Leg ze gerust op tafel. Het toont aan dat je visie hebt en gemotiveerd bent om ergens naartoe te werken.

 

Of net niet? Wees dan eerlijk maar ambitieus

Nog geen idee? Vertel dan bijvoorbeeld hoe je jezelf voortdurend wil verbeteren, in welke rol dan ook. Elk bedrijf haalt graag iemand binnen die graag bijleert, want daar kan je de meeste kanten mee op. 

Als juniorprofiel mag je gerust stellen dat het nog te vroeg is om hier een duidelijk beeld bij te vormen. Vertel dat je zoveel mogelijk wil leren tijdens je eerste jaren en dat je dan een idee kan vormen over je toekomst.

 

Anticipeer bijvragen

Denk ver genoeg na over je antwoord en stel jezelf daarbij enkele logische bijvragen. Zo zit je niet met je mond vol tanden en doe je verstaan dat je er echt over hebt nagedacht en niet gewoon de recruiter naar de mond probeert te praten.

 

Enkele voorbeeldantwoorden

Om je nog een beter beeld te geven van hoe je nu reageert op 'Waar zie jij jezelf over 5 jaar?', hebben we enkele voorbeeldantwoorden opgesteld. Al deze antwoorden zijn geformuleerd vanuit een realistisch maar gezond ambitieus perspectief.

Ik ben heel enthousiast over de huidige vacature en mijn prioriteit is om de job zo goed mogelijk uit te voeren. Moest ik op termijn de kans krijgen om door te groeien, dan zou ik, indien ik daarvoor de nodige capaciteiten heb, zeker geïnteresseerd zijn.

Ik doe mijn werk heel graag en als er zich in de toekomst kansen voordoen om als manager of teamlead ook rechtstreekse collega's te begeleiden om het meeste uit deze functie te halen, dan zou ik dat met veel plezier doen.

Mijn focus zou aanvankelijk volledig op de huidige vacature liggen. Maar uiteraard zou ik graag doorgroeien vanuit deze positie zodat ik mijn steentje steeds meer kan bijdragen aan nieuwe en uitdagende projecten.

Jullie bedrijf staat erom bekend dat het haar werknemers helpt om zich te ontwikkelen en doorgroeimogelijkheden biedt. Voor mij werkt een langetermijnrelatie in twee richtingen en dit beleid is daarvan de perfecte vertaling voor mij. Ik heb zin om me helemaal te geven voor dit bedrijf. 

Ik ben heel gedreven om zowel mijn eigen doelen als die van het bedrijf te behalen, en ik geloof dat deze functie me die mogelijkheden zou bieden. Op een termijn van vijf jaar zie ik mezelf doorgroeien naar een teamlead of manager zodat ik mijn aangescherpte capaciteiten kan inzetten om anderen te helpen.
 

Meer sollicitatietips?

Lees al onze blogposts over solliciteren. Zo ga je goed voorbereid op gesprek en vergroot je je kansen op die job!

Lees meer tips

Meer blogposts...