Tips voor een cv dat indruk maakt

Geplaatst door Robert Half op 01/01/2017

Een sterke indruk maken op je toekomstige werkgever? Dat doe je eerst en vooral met een sterk cv. Een ideaal curriculum vitae bevat geen overbodige weetjes, maar is to the point en gestructureerd. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Tips voor het perfecte cv!

Download ook zeker onze gratis cv-template en vergroot met een professioneel cv je kansen op een sollicitatiegesprek.

Een goed cv: daar is over nagedacht

Een goed cv opent deuren. Misschien opent het wel de deur naar jouw droomjob? Laat niets aan het toeval over en stel een cv op dat in het oog springt. Hou daarbij rekening met:

 1. de lay-out: kies voor duidelijkheid
 2. de structuur: wat vermeld je wel en wat niet?
 3. je doelpubliek: de ene recruiter is de andere niet
 4. je doel: voor welke job solliciteer je?

Tips voor een logisch opgebouwd cv

Een goed cv loodst de lezer op logische, begrijpelijke wijze door jouw studie- en carrièreparcours. Enkele tips voor een cv-opbouw die hout snijdt:

 1. Een cv telt 2 à 3 pagina's, zeker niet meer.
 2. Noem eerst de vaardigheden of prestaties die relevant zijn voor het gevraagde profiel, ook als ze minder belangrijk zijn in je huidige job of als ze niet recent zijn.
 3. Weer overbodige details (burgerlijke staat, kinderen, geloofsovertuiging, politieke voorkeuren, enz.) uit je cv.
 4. Vermijd clichés als ‘uitstekende initiatiefnemer, ‘teamspeler’, ‘natuurlijke leidersfiguur’ of ‘goede communicator’. Som liever concrete prestaties op.
 5. Vermijd leemtes en onduidelijkheden, zodat je geen kostbare tijd verspilt tijdens het sollicitatiegesprek.
 6. Schrijf in de tegenwoordige tijd: je vaardigheden en talenten zijn namelijk onbeperkt geldig.
 7. Leg de nadruk op je positieve eigenschappen.

 

Een goed cv is meer dan een opsomming van functies en prestaties. Het toont ook aan hoe jij bepaalde doelstellingen hebt behaald. Hoe concreter je je prestaties staaft, hoe meer je aantoont welke toegevoegde waarde je hebt voor je potentiële werkgever. Verkoop jezelf.

Schaven aan je cv

Zorg voor een mooie lay-out. Druk je cv af, zodat je ziet wat je potentiële werkgever te zien krijgt. Is alle informatie duidelijk en visueel aantrekkelijk? Beoordeel je eigen cv zo objectief mogelijk. Of beter nog: vraag aan een buitenstaander om de definitieve versie van je cv door te nemen – doe geen beroep op vrienden of familie. Pas je cv aan tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Je mag in je cv gerust vaardigheden opsommen die niet rechtstreeks te maken hebben met je werk. Misschien heeft jouw activiteit in de sportclub wel een rechtstreekse invloed op jouw geschiktheid voor een bepaalde functie.

Je cv moet ook een beeld geven van jouw potentieel op lange termijn. Als je momenteel studeert voor een bijkomende kwalificatie, vermeld dat dan.

Tips voor je cv: chronologisch of functioneel?

Het meest gebruikelijke en aanvaarde cv is het chronologische cv, waarin je loopbaan wordt voorgesteld als een overzicht van de functies die je tot nu toe hebt bekleed, met vermelding van de bijbehorende prestaties. Som je functies in omgekeerde volgorde op, m.a.w. de meest recente functie eerst. Besteed daarbij meer aandacht aan de meest recente functies, aangezien je daarin wellicht je belangrijkste prestaties hebt neergezet.

In sommige gevallen is een functioneel cv geschikter. Daarin groepeer je al je ervaring volgens vaardigheid of verantwoordelijkheden. Een functioneel cv is dus meer een soort portfolio en kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor creatieve profielen.

En dan nog dit …

Zeker doen:

 1. Vermeld je professionele kwalificaties, secundaire en postsecundaire diploma's, en recente beroepsgerelateerde cursussen. Zet erbij waar je die hebt gevolgd.
 2. Voeg je kennis van vreemde talen toe. Wees daarbij wel eerlijk.
 3. Heb je ‘ongewone’ interesses? Vermeld ze indien ze de potentiële werkgever kunnen interesseren.

Beter niet doen:

 1. Een lijst toevoegen van álle cursussen die je ooit hebt gevolgd.
 2. Je politieke voorkeuren vermelden.
 3. Liegen over je talenkennis.
 4. Banale interesses vermelden die geen enkel raakvlak hebben met de vacature.
 5. Salarisdetails vermelden.

Benieuwd hoe Robert Half je kan helpen bij het vinden van een tijdelijke job? Bezorg ons je cv, we leren je graag kennen. 

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Schenk dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download onze cv-template gratis en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

 1. Download het voorbeeld als Word-bestand
 2. Vul je gegevens in
 3. Exporteer als PDF
 4. Mail je splinternieuw cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
 5. Bezorg je cv zeker ook aan Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
 6. Druk af en neem mee naar je eerste gesprek

Meer blogposts...