Sollicitatiegesprek? Ook je lichaamstaal spreekt boekdelen…

Geplaatst door Robert Half op 16/06/2014

Een sollicitatiegesprek vergt een minitieuze voorbereiding. Professionele rekruteerders proberen een zo compleet mogelijk beeld van je te schetsen en letten daarbij op álles.

Het komt er dan ook op aan om op voorhand niet alleen je antwoorden te overdenken, maar ook je non-verbale communicatie. Want lichaamstaal verklapt meer over jezelf dan je op het eerste gezicht zou denken. Wil je liever niet door de mand vallen? Hou dan zeker rekening met onderstaande tips.

Lichaamstaal: woorden zeggen veel, maar niet alles

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan heb je alvast een belangrijke stap richting een nieuwe job gezet. Maar het echte werk begint nu pas, ook al lijk je op papier dé geknipte kandidaat. Rekruteerders zijn namelijk niet alleen geïnteresseerd in je diploma en werkervaring, maar ook in je attitude. Kandidaten die tijdens hun jobinterview vriendelijk zijn en vertrouwen uitstralen, hebben daarom altijd een stapje voor. Maar hoe identificeren rekruteerders zelfzekere en betrouwbare kandidaten? Niet met hogere wiskunde, maar aan de hand van een oeroud criterium: lichaamstaal. De non-verbale communicatie van een kandidaat geeft namelijk een bijzonder waarheidsgetrouw antwoord op tal van vragen die tijdens het sollicitatiegesprek niet ‘woordelijk’ aan bod komen:

  • Voelt de kandidaat zich op zijn gemak?
  • Is hij zichzelf of speelt hij een rolletje?
  • Is hij spontaan en sociaal vaardig?
  • Blijft hij rustig in stress-situaties?

Het sollicitatiegesprek: geen standaardsituatie

Wie zijn antwoorden goed voorbereidt, zal een stuk rustiger op het appel verschijnen en automatisch beter scoren op non-verbale communicatie. Maar natuurlijk is een sollicitatiegesprek geen lachertje. Je bent sowieso iets zenuwachtiger dan in een standaardsituatie, wat zich al gauw uit in je lichaamstaal. Maar geen nood: door vooraf rekening te houden met een aantal simpele aandachtspunten, zal je meteen een pak beter overkomen. We lijsten hieronder de belangrijkste voor je op.

Glimlachen: een must voor elke kandidaat

Ben je niet meteen een zonnetje in huis? Dan kan je voor het sollicitatiegesprek toch maar beter wat oefenen op een natuurlijke glimlach. Glimlachende kandidaten komen namelijk een stuk spontaner en vriendelijker over. Tip: glimlach niet de hele tijd. Het spreekt voor zich dat bij ernstige vragen alleen een serieuze gelaatsuitdrukking op zijn plaats is. Ook te uitbundig lachen is uit den boze.

Handen: stoorzenders… of troeven

Een belangrijk instrument bij non-verbale communicatie zijn je handen. Tijdens een sollicitatiegesprek zijn ze de perfecte barometer voor je gemoedstoestand:

  • Ontspannen kandidaat: handen op de schoot of op de armleuning van de stoel, afgewisseld met kleine handbewegingen tijdens het gesprek. Stevige handdruk.
  • Onzekere kandidaat: gekruiste armen, verkrampte handen, te veel of onhandige handgebaren, … Slappe handdruk.

Oogcontact schept een band

Wie de rekruteerder recht in de ogen kijkt, toont dat hij de sollicitatievragen onbevreesd en met de nodige empathie tegemoet gaat. Bovendien zorgt oogcontact voor meer interactie tussen interviewer en ‘interviewee’. Opgelet: oogcontact staat niet gelijk aan staren. Ga voor het juiste evenwicht.

Dynamische houding

Lichaamstaal heeft niet alleen betrekking op je mimiek, maar op je hele lichaam. Als je goed wil overkomen, is het aangewezen om voor een rechte houding te kiezen. Op die manier laat je zien dat je geïnteresseerd en enthousiast bent. En jawel: ook hier is het juiste evenwicht belangrijk. Een te starre houding komt onnatuurlijk over.

Meer blogposts...