Referenties op je cv: broodnodig of overbodig?

Geplaatst door Robert Half op 22/10/2017

Je bent op zoek naar een (andere) job en wil natuurlijk graag het perfecte cv opstellen. Om te beginnen, geeft een goed cv je potentiële werkgever meteen een beeld van de ervaring die je al hebt opgedaan: je vermeldt waar je hebt gewerkt, hoe lang én wat je taken exact waren. Sommige sollicitanten kiezen ervoor om dit lijstje aan te vullen met referenties: verwijzingen naar personen die met jou hebben samengewerkt. Een goed idee, of juist niet? Dat bespreken we hieronder.

Download ook zeker onze gratis cv-template en vergroot met een professioneel cv je kansen op een sollicitatiegesprek.

Referenties op je cv: nuttig of niet?

Door referenties in je cv op te nemen, geef je je potentiële werkgever de kans om mensen te contacteren met wie je ooit samenwerkte. Misschien heeft hij of zij wel vragen over jouw voormalige werkzaamheden, werkervaring of over jouw functioneren in een ander bedrijf. En wie kan daar beter op antwoorden dan je ex-collega’s of ex-werkgever?

Personen die je als referentie gebruikt, worden vaak gecontacteerd nadat je al bent uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Bedrijven die vacatures hebben, vragen daarom specifiek naar referenties wanneer ze hier gebruik van gaan maken. In alle anderen gevallen is het niet direct nodig om verwijzingen te geven.

Wie geef je het best op als referentie?

Als er specifiek gevraagd wordt naar een of meerdere referenties, dan is het natuurlijk de bedoeling dat je deze vermeldt op je curriculum vitae. Wil je een goeie kans maken op die nieuwe job, dan denk je het best even na over welke namen je opgeeft. Een geschikte referentie ...

 1. kent jou goed en is op de hoogte van je vaardigheden en zwakke punten;
 2. weet deze vaardigheden uit te lichten tegenover de nieuwe werkgever en zorgt ervoor dat je zwakke punten niet té fel belicht worden;
 3. verwoordt jouw werkzaamheden op een positieve manier.

Een referentie hoeft trouwens niet per se iemand te zijn met wie je hebt gewerkt. Het is ook perfect mogelijk om een voormalig docent te kiezen, of iemand waarmee je in je vrije tijd dingen doet. Wie je ook noemt, hou er rekening mee dat je altijd toestemming moet hebben van die persoon. Zo voorkom je meteen dat je referentie uit de lucht valt wanneer iemand hem of haar onverwacht belt met vragen over jou.

Hoe moet je je referenties vermelden?

Het is handig om een aparte alinea op je cv te wijden aan je referenties, bijvoorbeeld helemaal onderaan het document of vlak onder je eigen gegevens. Geef altijd de volgende informatie mee:

 1. de naam van je referentie
 2. het bedrijf of de organisatie waarvoor hij/zij werkt
 3. de functie die deze persoon bekleedt
 4. het telefoonnummer van deze persoon
 5. het mailadres van de referentie

Je beperkt je het best tot deze gegevens; je hoeft bijvoorbeeld niet op je cv zelf te beginnen over de verhouding tussen jou en de referentie.

Benieuwd hoe Robert Half je kan helpen bij het vinden van een tijdelijke job? Bezorg ons je cv, we leren je graag kennen. 

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Schenk dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download onze cv-template gratis en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

 1. Download het voorbeeld als Word-bestand
 2. Vul je gegevens in
 3. Exporteer als PDF
 4. Mail je splinternieuw cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
 5. Bezorg je cv zeker ook aan Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
 6. Druk af en neem mee naar je eerste gesprek

Leer van de gespecialiseerde recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt opbouwen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 uitzendbureaus in België en Luxemburg, waaronder ons rekruteringsbureau in Roeselare, en kan u helpen met onder meer finance medewerkers, waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...