Je online identiteit is een graadmeter voor toekomstige werkgevers. Zien zij op je profielpagina iets wat onprofessioneel oogt, dan is de kans zeer groot dat ze wegklikken en de volgende kandidaat checken. Wie zijn jobkansen wil verhogen, doet er dus goed aan om zijn online profiel nauwgezet te managen, inclusief profielfoto. Want zoals het gezegde luidt: “You never get a second chance to make a first impression.”  De vraag is alleen: wat maakt jouw profielfoto geslaagd? Het antwoord volgt hieronder, in vijf tips.

1. Focus op je gezicht

Een professionele profielfoto op Facebook, Twitter of LinkedIn is klein. Benut de beperkte ruimte optimaal door te kiezen voor een foto van je gezicht. Zeker op een online platform voor professionals zoals LinkedIn is een foto van je gezicht cruciaal. Zo’n foto verhoogt je herkenbaarheid. De kans is groot dat de mensen die je voor het eerst ontmoeten in een professionele context vooraf je profiel op LinkedIn bekijken. Dan is een gezichtsfoto relevanter dan een top-tot-teen-foto: die valt toch te klein uit en geeft daardoor een onpersoonlijke indruk.

2. Een glimlacht kost niets ...

... zo luidt het cliché althans. Maar het klopt natuurlijk wel: een glimlach op je gezicht toveren kost geen moeite en het levert je in het dagelijks leven heel wat op. Mensen met een vriendelijke uitstraling krijgen meer gedaan van anderen. Zorg dus ook voor een vriendelijke look op je profielfoto. Ga voor een gemeende glimlach waarbij je ogen ‘meelachen’. Een brede tandpastasmile is niet nodig, dat kan zelfs heel fake overkomen.

3. Profielfoto: hou de achtergrond en je kledij sober

Voor een professionele look vermijd je het best een al te drukke achtergrond. Geen logo’s, motieven of landschappen achter je gezicht. Wel een effen witte of zwarte achtergrond, want dat brengt je contouren het mooist tot uiting. Ook een andere kleur kan werken. Dezelfde regel gaat trouwens op voor je kleding: rustig aan met drukke motiefjes, felle kleuren of een overdaad aan accessoires. Dat leidt de aandacht alleen maar af van waar het echt om gaat: je gezicht.

4. Blijf up-to-date

Belangrijk als je wilt scoren bij die toekomstige werkgever of nieuwe contactpersoon in je netwerk: een professionele profielfoto die up-to-date is. Niets is verwarrender dan een foto van vijf jaar geleden waarop niemand je nog herkent. Heb je een nieuw kapsel of is je haarkleur veranderd? Ben je van een bril overgeschakeld op lenzen? Pas dan je online profielfoto aan, zodat mensen je herkennen wanneer je ze voor het eerst ontmoet. Dat helpt om een betrouwbaar imago te creëren. Geen werkgever zit te wachten op iemand die de moeite niet doet om zijn eigen LinkedIn-profiel te managen. Op die manier laat je een povere eerste indruk na en is de kans groter dat je de job aan je neus voorbij ziet gaan.

5. Huur een professional in ...

... of toch tenminste iemand met verstand van foto’s maken indien je de mogelijkheid hebt. De voordelen van een fotograaf met kennis van zaken?

  • Hij of zij zorgt voor een optimale belichting en kader voor je profielfoto,
  • geeft advies over je kleding, houding en gezichtsuitdrukking,
  • en is in staat om de foto, indien nodig, nog te bewerken.

Neem dus zeker geen selfie of spiegelportret. Dat komt onprofessioneel over en geeft zelden een flatterend resultaat. Wil je als een professional gezien worden? Pak je online identiteit dan ook op een professionele manier aan: sober, up-to-date en met kennis van zaken.