Onderhandelen over je startsalaris: hoe doe je dat?

Geplaatst door Robert Half op 01/09/2016

De kunst van het onderhandelen: niet iedereen is er even bedreven in, maar in je loopbaan zul je je er toch een aantal keren aan moeten wagen. Als starter op de arbeidsmarkt is je onderhandelingspositie zwak, zeker in vergelijking met een kandidaat die al werkervaring heeft. Maar laat die positie je niet weerhouden van een salarisonderhandeling. Je wil per slot van rekening over enkele maanden niet het gevoel krijgen dat je onderbetaald wordt, toch? Wij plaatsen een en ander in het juiste perspectief. Aan jou om de koe bij de horens te vatten.

Starterspositie

De meeste starters onderschatten hun waarde voor een werkgever en gedragen zich daar ook naar. Ze zien de interviewer als een ouder of een leraar: iemand die van nature ‘boven’ hen staat. Fout. Wie zich wentelt in een underdogpositie, straalt (onbewust) onzekerheid en ontzag voor autoriteit uit. Niet bepaald karaktertrekken waarmee je een potentiële werkgever overtuigt van je zelfvertrouwen. Maak vooraf je huiswerk en lijst je troeven op. Vergewis je ook van de positieve punten die jij je toekomstige werkgever te bieden hebt (en waar je misschien zelf nog niet aan had gedacht):

  • Je ‘kneedbaarheid’. Als nieuwkomer op de arbeidsmarkt ben je een onbeschreven blad. Dat is interessant voor een werkgever die in jou wil investeren en bijvoorbeeld opleidingen voorziet. (Let op: wel altijd kritisch blijven. ‘Kneedbaar’ is niet gelijk aan ‘te meegaand’.)
  • Je motivatie en bewijsdrang. Je eerste job binnenrijven is de kickstart van een boeiend avontuur dat je koste wat het kost tot een goed einde wil brengen.
  • Je leergierigheid. Je wil de kennis die je op de schoolbanken hebt ingestudeerd, eindelijk omzetten in de praktijk – of aanvullen met diepgaandere knowhow.
  • Je focus. Je hebt wellicht nog geen kinderen of zorgbehoevende ouders en kunt je dus honderd procent op je job concentreren. Maar ... af en toe een pintje drinken op café is natuurlijk niet verboden.

Wees je bewust van die troeven, want ze maken je sterker als onderhandelaar. Wie vanuit de underdogpositie vertrekt, sleept doorgaans een minder hoog salaris uit de brand dan hij had gehoopt.

Doe je research

Ziezo, je persoonlijke troeven heb je al opgelijst. Nu is het tijd om na te gaan welke objectieve factoren de onderhandeling over je startsalaris kunnen beïnvloeden.

  • Ga na wat een aanvaardbaar basisloon is voor de positie die je ambieert. 
  • Lees je in in de salarisstrategie van het bedrijf (cao, loonschalen, extralegale voordelen, ...)
  • Vraag raad aan ervaren onderhandelaars uit je vrienden- en kennissenkring. Wie werkervaring heeft, heeft ook onderhandelingservaring. Leer uit hun fouten en successen!

Bereid het gesprek voor

Hou rekening met alle mogelijke scenario’s. Bereid je voor op de klassieke vragen tijdens een sollicitatiegesprek en bepaal voor jezelf wat je absoluut uit je onderhandeling wil halen – je ‘non-negotiables’ als het ware. Wat als je een ‘njet’ krijgt wanneer je een bedrijfsauto vraagt? Hoeveel wil je graag verdienen en wat is de absolute ondergrens voor je salaris? Wat als ze een variabel salaris voorstellen? Welke extralegale voordelen vind je interessant? Hoe preciezer je weet wat je wil, hoe sterker je onderhandelt.

Onderhandelen over je startsalaris: de praktijk

Zit je eindelijk face-to-face met je toekomstige baas? Pak het dan doordacht aan (zie hierboven), en blijf vooral te allen tijde kalm en beleefd. Vraag geen exuberant hoog salaris, want dan kom je algauw ongeloofwaardig over. Probeer je onderhandelingspartner in te schatten op basis van zijn lichaamshouding en wat hij zegt (en verzwijgt). Stel vragen. En beslis niet meteen of je een salarisvoorstel al dan niet aanvaardt. Vraag gerust of je er een nachtje over mag slapen. 

Hoeveel zou ik moeten verdienen of aanbieden?

Ontdek op een toegankelijke en interactieve manier alles wat je moet weten over de nieuwste trends op de arbeidsmarkt en krijg inzichten in de salarissen voor verschillende functies in administratie, HR en office support, financiën en boekhouding, IT, legal en project- en interimmanagement.

Meer blogposts...