Opslag vragen aan je werkgever: wie zichzelf niet zo goed kan verkopen, ziet er doorgaans lichtjes tegen op. Het vergt dan ook best wat moed en overredingskracht om die loonsverhoging binnen te halen. En dan kan het zijn dat het niet lukt. Wat doe je wanneer je baas niet ingaat op jouw verzoek om opslag? Ga de mogelijke oorzaken na. Koos je wel het juiste moment uit om opslag te vragen? Was je iets te voortvarend in je betoog? Of spelen er factoren mee die helemaal niets met jouw persoon te maken hebben?

Ontdek de Salarisgids

Waarom krijg je geen opslag?

De meest eenvoudige manier om de oorzaak van de weigering te achterhalen? Dat is er simpelweg naar vragen. Let wel, voor deze aanpak helpt het als je een vertrouwensband hebt met je werkgever. Houdt hij of zij niet van directe confrontaties? Dan is dit misschien niet de meest aangewezen tactiek. Wordt er bij jullie op kantoor altijd vrijuit en rechttoe rechtaan gecommuniceerd? Waag dan je kans. Misschien is er een logische verklaring voor het feit dat je (voorlopig) geen opslag krijgt – eentje waaraan jij weinig kunt veranderen.

Pas wel op voor drogredenen. Laat je niet afwimpelen met dooddoeners als ‘je bent hier nog niet lang genoeg’ of ‘er is geen budget voor’. Vraag door tot je de échte reden achterhaalt. Maar wees ook hier voorzichtig: je wil je baas niet schofferen. Ooit volgt er namelijk ongetwijfeld nóg wel eens een evaluatie- of functioneringsgesprek

Opslag vragen op het juiste moment

Neem zeker ook de omstandigheden onder de loep. Heb je die wel juist ingeschat? Kwam je vraag om opslag niet nét op het verkeerde moment? Misschien lopen de sales de laatste tijd niet goed en zijn er minder inkomsten dan normaal. Misschien werd er net een extra collega aangenomen om het team waarvan jij ook deel uitmaakt, te ondersteunen. In zulke situaties wacht je maar beter even met opslag vragen.

De omstandigheden kunnen natuurlijk ook gunstig uitpakken. Staat er een nieuw project op stapel waarvoor jij gevraagd wordt als specialist of projectmanager? Dan is jouw moment aangebroken. Grijp je kans om te vragen of daar iets tegenover kan staan.

Zo haal je die opslag makkelijk binnen

Tot slot moet je de hand in eigen boezem steken. Vraag enkel om een loonsverhoging wanneer je jezelf bewezen hebt en je ervan overtuigd bent dat je die opslag verdient (niet omdat je je huis gaat verbouwen, hoewel dat extra geld daarvoor natuurlijk van pas zou komen …). Verzamel argumenten en bewijsmateriaal om je verzoek degelijk te onderbouwen. Staaf je verdiensten voor het bedrijf bijvoorbeeld met cijfers en feedback van collega’s. Laat zien dat je weet waar je naartoe wil met je carrière. Kortom, maak een zelfzekere indruk.

Vergeet niet dat de onderhandeling om een salarisverhoging staat of valt met een goede voorbereiding. Bereid je ‘pitch’ voor en voorzie een back-upplan, bijvoorbeeld voor wanneer je baas vraagt welke extra extralegale voordelen je graag zou hebben. Als je die vraag meteen kunt beantwoorden (‘doe mij maar een bedrijfswagen!’), stagneert het gesprek niet en wandel jij hopelijk buiten met een extraatje onder de arm.

Word jij conform de marktstandaarden betaald? Check het in de Salarisgids!

Naar de Salarisgids