Liegen over je loon is gevaarlijk

Geplaatst door Robert Half op 04/11/2019

Een van de belangrijkste vragen die recruiters of HR-managers stellen tijdens een sollicitatiegesprek is hoeveel je verdiende op je vorige job.

In de hoop een hoger loon af te dwingen, kan het verleidelijk zijn om je salaris mooier voor te stellen dan het was. Toch is liegen over hoeveel geld je verdient in een huidige of vorige functie geen goed idee. Hieronder lees je waarom.

 

Feiten liegen niet

Als je liegt over je vorige salaris, kun je tijdens deze drie fasen van het aanwervingsproces worden betrapt:

  • Tijdens de sollicitatieprocedure: recruiters die het sectorgemiddelde voor je vorige job kennen, maak je niets wijs. Sommige ervaren recruiters kennen misschien zelfs de loonstructuur van je vorige bedrijf.
  • Na een contractvoorstel: heb je jouw vorige baas als referentie vermeld, dan kan informatie over je loon een van de belangrijkste vragen zijn die bedrijven stellen tijdens referentiecontroles.
  • Nadat je de job hebt gekregen: het risico bestaat altijd dat je tijdens een gesprek over lonen je mond voorbij praat. Bijvoorbeeld wanneer je later wilt onderhandelen over je loon.
     

Je kunt je eigen kansen meteen verknallen

Je loon overdrijven kan je in de toekomst jobaanbiedingen kosten. Als bijvoorbeeld het loon dat je beweert te hebben gekregen het markttarief overschrijdt, kunnen potentiële werkgevers je als kandidaat links laten liggen omdat je te duur blijkt.

Liegen over hoeveel je verdient kan een werkgever ook vertellen dat je meer waard bent dan de skills en ervaring op je cv. Dat creëert vanzelf hoge verwachtingen, wat natuurlijk gevaarlijk is als jij die niet kunt inlossen. Dat saboteert meteen je doorgroeimogelijkheden.

 

Je wordt niet alleen beoordeeld op je vorige loon

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven naar je vorige inkomen vragen. Ze willen misschien weten of ze zich je diensten kunnen veroorloven, je loon vergelijken met het sectorgemiddelde of een beeld krijgen van je waarde bij je vorige werkgever.

En dan zijn er nog aspecten waarmee recruiters en personeelsmanagers rekening zullen houden bij het bepalen van jouw vergoeding. Deze omvatten interne loonschalen, het bedrijfsbudget en de schaarste van jouw vaardigheden in de sector.

Veel goede werkgevers zijn zich ervan bewust dat het betalen van een competitief loon hen helpt om het toptalent in hun sector te behouden. Liegen over hoeveel geld je verdient is echter een ander verhaal. Potentiële werkgevers zullen je eerder als onethisch of onprofessioneel bekijken en jou als kandidaat laten vallen.

 

Probeer te onderhandelen

Misschien wil je onderhandelen over je loon. Bijvoorbeeld door tijdens het sollicitatiegesprek te rechtvaardigen waarom je vindt dat je een bepaald bedrag verdient.

Als je voordien minder dan het gemiddelde op de markt verdiende, vertel je potentiële baas dan dat je met dat bedrag niet meer tevreden bent. Toon aan dat je meer verdient en maak een case waarin je je portfolio en sterke prestaties schetst.

Overweeg de aard van je job om te bepalen hoeveel je zou moeten verdienen. Werk je in finance en technologie? Raadpleeg dan de Robert Half Salarisgids voor de benchmarks in jouw sector.

Als men je nog steeds een loon aanbiedt dat lager is dan het gemiddelde op de markt, moet je voldoende vertrouwen hebben om het voor bekeken te houden en elders naar kansen te zoeken. Ook in een sollicitatiegesprek moet het immers van twee kanten komen.

 

Eerlijk zijn over hoeveel je verdient is de beste aanpak

Liegen over je vorige loon kan je carrièregroei en -progressie saboteren. Maar bovenal is het gewoon onprofessioneel.

Je maakt nog altijd kans op het loon dat je voor ogen had. Wees eerlijk tijdens de sollicitatiefase en geef duidelijk aan hoeveel je verwacht te verdienen.

 

Ontdek de gemiddelde lonen in jouw sector

Of u nu personeel wil aanwerven of een carrièreswitch overweegt, de Robert Half Salarisgids 2020 bevat alle informatie die u nodig hebt om goed geïnformeerd de volgende stap te zetten. Van loonschalen en de meest recente extralegale voordelen tot aanwervingstrends en informatie over een marktconform salaris: onze Salarisgids heeft het allemaal.

money icon
Wat is een marktconform salaris in uw sector?

In de Salarisgids vindt u wat het marktconform salaris is van de 100 meest gangbare functies binnen finance en accounting, IT en administratieve ondersteuning.

monitor icon
Kom meer te weten over de laatste trends op de arbeidsmarkt

Lees meer over de laatste aanwervingstrends, waaronder de gevolgen van de hoge vacaturegraad, de war for talent en de digitalisering en hoe u zich hierop voorbereidt.

chart icon
Lees bij over veel gevraagde vaardigheden.

Wat zijn de meest gevraagde profielen en de daarbij horende technische competenties en soft skills? Voor elk gespecialiseerd domein geven we u een overzicht van skills waar de meest gegeerde profielen over moeten beschikken.

Stuur me de Salarisgids
Gelieve uw voornaam in te vullen.
Gelieve uw achternaam in te vullen.
Gelieve uw e-mailadres in te vullen.
Gelieve een optie te kiezen.
Gelieve de gezochte functie in te vullen.
Gelieve uw bedrijf in te vullen.
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen.
Gelieve uw postcode in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen
Gelieve de functie in te vullen.
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen.
Gelieve uw postcode in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Gelieve de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring te lezen en aanvaarden.

Meer blogposts...