Mislukte sollicitaties – vooral diegene waarvoor de fase van het sollicitatiegesprek bereikt wordt – maken allemaal deel uit van het leerproces. Afgewezen worden door een aanwervingsmanager kan een korte terugslag vormen, maar voor veel sollicitanten kan het ook voor de extra motivatie zorgen om de volgende keer wel succesvol te zijn.

In veel gevallen is er bij het bedrijf dat aanwerft maar één functie beschikbaar. En waarschijnlijk zullen een aantal geschikte kandidaten voor de functie gesolliciteerd hebben, elk met sterke vaardigheden en ervaring. Soms is er een kandidaat die boven de rest uitsteekt en die de job aangeboden krijgt. Hoe goed je sollicitatiegesprek ook was, deze persoon kwam als duidelijke favoriet naar voren en werd uiteindelijk geselecteerd. Maar niets zegt dat jij geen goede tweede was toen de beslissing voor de aanwerving werd genomen. Het is best mogelijk dat de aanwervingsmanager echt onder de indruk was van jou, maar dat je gewoon overtroffen werd. Dit is één van de redenen waarom het belangrijk is om feedback te vragen na een sollicitatiegesprek, zodat je je eigen prestaties kunt beoordelen en erachter kunt komen wat je de volgende keer beter kunt doen.

Als de aanwervingsmanager zegt dat je sollicitatiegesprek heel goed was en dat ze je met plezier zouden hebben aangenomen, dan is het niet nodig om de volgende keer veel te veranderen. Het betekent gewoon dat iemand anders het in dit geval net iets beter heeft gedaan, of dat hij of zij gewoon beter geschikt was voor de functie. Het zou zelfs kunnen dat de beslissing 50/50 was en dat de ander het geluk aan zijn of haar kant had. Het is zeker niet nodig om moedeloos te worden en een negatieve houding aan te nemen omdat je niet geslaagd bent: dat kan alleen maar schadelijk zijn voor de toekomst. Als sollicitant moet je in het achterhoofd houden dat het niet mogelijk is om alle variabelen onder controle te hebben, en dat er vaak belangrijke informatie zal zijn waarvan je niet op de hoogte bent.

Soms is een werkgever op zoek naar iemand met heel specifieke vaardigheden en niet per se naar de persoon met de meeste ervaring of zelfs veelzijdig potentieel. In andere gevallen hebben ze misschien al iemand in gedachten nog voor de sollicitatiegesprekken van start gaan – met name als interne kandidaten voor de job gesolliciteerd hebben. En in sommige gevallen wordt gewoon die kandidaat aangenomen met wie de persoon die het interview afnam de grootste klik voelde, bijvoorbeeld omdat beiden qua persoonlijkheid op elkaar lijken of interesses delen. In dergelijke situaties gaat de job misschien niet altijd naar diegene die op papier de beste kandidaat is, of zelfs naar de persoon die tijdens het sollicitatiegesprek de vragen het best beantwoordt. Vergeet niet dat elk sollicitatiegesprek anders is, en dat geldt ook voor elke reeks benoemingscriteria. Soms werkt dit in je voordeel, soms in je nadeel. Als sollicitant kan je alleen maar een sterke schriftelijke sollicitatie indienen (met daarin de redenen waarom jij vindt dat je zou moeten worden aangenomen) en daarna je beste beentje voorzetten tijdens het sollicitatiegesprek. Als je je kandidaat stelt voor de juiste functies (op basis van je diploma, vaardigheden en ervaring) en je voorbereiding grondig genoeg aanpakt, zou het niet te lang mogen duren voor je het succes van je jobjacht kunt vieren.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Work Life Blog van Robert Half Australië.