Je cv opstellen: de ultieme checklist

Geplaatst door Robert Half op 18/10/2017

Een curriculum vitae geeft een potentiële werkgever een goed beeld van wie je bent, welke vaardigheden je beheerst en van de manier waarop hij jou het best kan inzetten. Op één voorwaarde, namelijk dat jouw cv volgens de regels van de kunst is opgesteld. Geen idee hoe je een sterk cv moet opstellen? Laat je leiden door onze checklist en haal die droomjob snel binnen!

Download ook zeker onze gratis cv-template en vergroot met een professioneel cv je kansen op een sollicitatiegesprek.

Functionele en chronologische cv’s

De eerste knoop die je moet doorhakken, heeft betrekking op de structuur van je cv: ga je voor een functionele of een chronologische ordening?

Een chronologisch cv is het meest gebruikelijk:

 1. Je presenteert je loopbaanoverzicht als een reeks functies, waarbij je telkens je verwezenlijkingen vermeldt.
 2. Je zet je functies in omgekeerde chronologische volgorde, met de meest recente bovenaan.
 3. Je besteedt meer aandacht aan je recentere functies, aangezien je belangrijkste verwezenlijkingen meestal daar te vinden zijn.

De opmaak van een succesvol cv

Een goed cv staat of valt vaak met de opmaak. Je lezer heeft wellicht nog tientallen andere cv's door te nemen, dus je moet het hem of haar zo makkelijk mogelijk maken.

 1. Je cv mag nooit meer dan twee pagina’s bevatten.
 2. Begin met een korte samenvatting van wie je bent. Blijf objectief en vermijd clichés als ‘uitstekende zelfstarter’, ‘goede teamplayer’, ‘geboren leider’ en ‘goede communicator’. Deze kwaliteiten kun je aantonen met wat je concreet hebt bereikt, je hoeft ze niet letterlijk neer te pennen.
 3. Je maakt een duidelijke selectie van de vaardigheden, ervaring en prestaties in functie van de job waarvoor je solliciteert, bijvoorbeeld door opsommingstekens te gebruiken.
 4. Plaats de belangrijkste punten van overeenkomst bovenaan, ook al zijn ze in je huidige functie minder belangrijk of gaat het om vaardigheden of prestaties die al wat verder in het verleden liggen.

Licht je verwezenlijkingen toe

Je denkt misschien dat het volstaat om de functies die je hebt uitgeoefend op te sommen, met de bijhorende verantwoordelijkheden. Niets is minder waar! Je hebt een lijst met verwezenlijkingen nodig, die illustreert hoe goed je je werk hebt uitgevoerd. Waarin verwezenlijkingen verschillen van verantwoordelijkheden? Een verwezenlijking of prestatie toont hoe jij concreet voor toegevoegde waarde hebt gezorgd binnen een bedrijf.

Verkoop jezelf, zonder te overdrijven

Tot slot is je hele cv er natuurlijk op gericht om jezelf te verkopen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar deze tips helpen je al een heel eind op weg:

 1. Gebruik altijd de tegenwoordige tijd wanneer je het hebt over je vaardigheden en kwaliteiten. Ook al gebruik je ze op dit moment misschien niet, je beschikt nog altijd over deze talenten.
 2. Positieve elementen moeten meteen in het oog springen.
 3. Een cv moet een idee geven van je potentieel. Als je op dit moment studeert voor een aanvullende kwalificatie, vermeld dat dan.

Laat je cv nalezen door iemand die je kent en die in een andere sector werkt dan jij. Zo'n frisse blik is essentieel. Je lezer hoeft de kleinere details niet te begrijpen, maar als hij je belangrijkste verwezenlijkingen herkent en vindt dat de structuur logisch is, dan zit je op het juiste spoor.

 

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Work Life Blog van Robert Half Australië.

Benieuwd hoe Robert Half je kan helpen bij het vinden van een tijdelijke job? Bezorg ons je cv, we leren je graag kennen. 

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Schenk dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download onze cv-template gratis en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

 1. Download het voorbeeld als Word-bestand
 2. Vul je gegevens in
 3. Exporteer als PDF
 4. Mail je splinternieuw cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
 5. Bezorg je cv zeker ook aan Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
 6. Druk af en neem mee naar je eerste gesprek

Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Groot-Bijgaarden, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...