Geschatte leestijd: 3 minuten

Een jobaanbieding krijgen en dan beseffen dat het basisloon veel lager is dan je had verwacht, kan een enorme teleurstelling zijn. Eerste stap: wees 100% zeker van je beslissing voor je een aanbod afwijst en verdere stappen onderneemt. Vervolgens moet je het lage loonvoorstel op een professionele manier weigeren. Doe je dat niet voorzichtig genoeg, dan kun je bruggen verbranden. Misschien heeft het bedrijf in kwestie bijvoorbeeld andere, beter betaalde jobs, waar ze je in de toekomst voor zouden kunnen overwegen. Geef je potentiële baas daarom een positieve indruk, zelfs als je de huidige functie niet krijgt.

Ben je zeker dat je het voorstel wil weigeren? Volg deze zes tips om op de juiste manier te werk te gaan:

 

1. Doe je onderzoek

Is het loon dat men je aanbiedt laag in vergelijking met het sectorgemiddelde, of zijn je verwachtingen te hoog? Doe je eigen onderzoek om een goed en correct beeld te krijgen van een competitief loon voor de functie. Gebruik de Salarisgids van Robert Half. Die geeft je een overzicht van de salarissen in België voor professionals in finance en accounting, IT en administratieve ondersteuning.

 

2. Informeer de werkgever zo snel mogelijk

Het is belangrijk om jezelf voldoende tijd te gunnen om te beslissen, maar wacht niet te lang voordat je de werkgever iets laat weten. Te lang wachten komt onprofessioneel of ongeïnteresseerd over. ‘Nee' zeggen is niet leuk, maar de werkgever wil zo snel mogelijk op de hoogte zijn. Zo kunnen ze andere kandidaten aanspreken voordat die elders worden aangenomen.

 

3. Blijf beleefd en professioneel

Neem het niet persoonlijk op als je een laag salaris krijgt aangeboden. Het is echter waarschijnlijk dat er andere factoren in het spel zijn, dus blijf beleefd en professioneel. Het kan frustrerend zijn om een ​​vacature af te wijzen, vooral als de functie je echt aanspreekt en je zoveel tijd en moeite in het sollicitatiegesprek hebt geïnvesteerd. Maar laat dit niet beïnvloeden hoe je met je potentiële baas communiceert.

 

4. E-mail of telefoon

Hoe deel je je beslissing nu mee? Kies de methode waar je jezelf het beste bij voelt. Een e-mail is vaak de snelle en gemakkelijke optie, maar schrijf duidelijk en beknopt en laat geen ruimte voor interpretatie. Misschien vind je een telefoontje persoonlijker en makkelijker om je beslissing uit te leggen. Als je voor deze optie kiest, probeer dan met de personeelsmanager te praten en bevestig je beslissing daarna nog eens via mail.

 

5. Bereid je gesprek voor

Of je nu e-mailt of belt, begin met hen te bedanken voor de kans die ze je bieden. Zeg iets positiefs over het bedrijf, het wervingsproces of de functie, om je nog steeds enthousiast te tonen voor de vacature. Vertel daarna waarom je de vacature weigert. Toon bijvoorbeeld aan hoe het gemiddelde loon in de sector hoger ligt, of benadruk dat je vindt dat het salaris niet overeenstemt met je ervaring. Met wat geluk overwegen ze je argumenten en komen ze zelfs bij je terug met een verbeterd voorstel.

Eindig met iets positiefs en laat de deur open voor toekomstige kansen door te zeggen dat ze je altijd mogen contacteren voor vergelijkbare vacatures.

 

6. Wees voorbereid op een tegenvoorstel

Als je de job enkel hebt geweigerd omdat je het voorgestelde loon te laag vindt, kan de wervingsmanager bij je terugkomen met een hoger aanbod. Als dit gebeurt, neem dan een dag of twee om het nieuwe voorstel te overwegen. Leren hoe je een laag salarisaanbod op de juiste manier kunt weigeren, is belangrijk en lang niet zo evident. Maar eens je weet hoe je het moet aanpakken, kun je de wervingsmanager doen beseffen wat ze hebben gemist door jou niet het loon te bieden dat je verdient. Door een positieve relatie met hen op te bouwen, kun je waardevolle contacten leggen. Je weet immers nooit wanneer je elkaar weer tegenkomt.

Of misschien wil je het later proberen voor een andere functie binnen het bedrijf. Een laag salarisaanbod professioneel weigeren en een positieve indruk nalaten op de personeelsmanager, kan helpen om in de toekomst deuren voor je open te houden.

Als je een ontoereikend voorstel ontvangt, vergeet dan niet om het volledige pakket te overwegen voordat je de functie weigert. Bekijk de extralegale voordelen en andere extraatjes. Het laatste wat je wil is het aanbod afwijzen en er dan meteen spijt van krijgen.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management in België.

Naar de Salarisgids


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Antwerpen, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van leidinggevend profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.