Hoe maak je een goed cv? Tips van de expert

Geplaatst door Robert Half op 18/12/2016

Een topjob scoren? Dat lukt niet zonder een foutloos en inspirerend cv. Een curriculum vitae of cv vormt samen met de sollicitatiebrief de aanleiding voor een mogelijk toekomstig werkgever om je uit te nodigen voor een gesprek - en misschien wel meer. Een goed cv geeft dan ook perfect aan wat je kunt, wie je bent, waar je persoonlijke sterktes liggen én waar je ervaring hebt opgedaan. Maar hoe maak je een sterk cv?

Download ook zeker onze gratis cv-template en vergroot met een professioneel cv je kansen op een sollicitatiegesprek.

Een cv maken = jezelf verkopen

Je cv is meestal het eerste waar een potentiële werkgever naar kijkt wanneer hij jouw kandidatuur ontvangt. Zodoende is dit document in veel gevallen ook de eerste kennismaking met jouw persoon. Het belang van een cv valt dus niet te onderschatten. Een cv maken is jezelf verkopen: je brengt jouw kwaliteiten naar voren en benadrukt je positieve punten – op subtiele wijze, uiteraard.

Verschillende soorten cv's

Het ene cv is het andere niet. Het meest gebruikelijk is de tijdsgebonden variant, het chronologische cv. Hierin vermeld je de jobs die je eerder hebt gehad, van de meest recente tot je allereerste job. Daarnaast heb je ook het functionele cv. Hierin neem je je vaardigheden als basis.

In sommige situaties loont het ook om zelf een opzet te bedenken voor je cv. Zo'n creatief curriculum vitae scoort vaak wanneer je solliciteert voor een creatieve functie of voor een baan binnen een hip en innovatiegericht bedrijf. Eén tip: stem de vorm en inhoud van je cv altijd af op de specifieke job waarvoor je je kandidaat stelt. Daar kruipt dus best wat tijd en energie in. Maak je er niet te snel vanaf, want de rekruteerder zal zeker merken dat het om haastwerk gaat.

De opzet van een cv

Ervan uitgaande dat je de standaard variant gebruikt, bestaat een curriculum vitae uit een aantal vaste onderdelen:

 • Personalia
 • Opleidingen
 • Werkervaring
 • Vaardigheden

Je bepaalt zelf hoeveel informatie je precies onderbrengt in deze categorieën, maar een aantal punten mag je zeker niet vergeten te vermelden.

Hoe maak je een inspirerend cv?

 1. Een cv opstellen is logischerwijs altijd een persoonsgebonden klus. Iedere sollicitant is anders, waardoor ook elk cv er anders uitziet – zowel qua vorm als qua inhoud. Neem dus uitgebreid de tijd om te beslissen wat je wel en niet in je curriculum vitae wil vermelden, en op welke manier je dat het liefste doet. Denk bijvoorbeeld aan de lay-out en het lettertype: hoe val je op zonder dat het overdreven overkomt?
 2. Verkoop geen leugens. Een overdrijving her en der lijkt aantrekkelijk ter promotie van je werkzaamheden, maar rekruteerders prikken er vrijwel altijd genadeloos doorheen.
 3. Richt je op de feiten. De sollicitatiebrief is bedoeld om kennis te maken met jouw persoon. Een cv vraagt enkel om de gegevens.
 4. Gebruik heldere taal! Vermijd vaktaal en hanteer een actieve schrijfstijl.
 5. Zorg ervoor dat er geen gaten in je cv zitten. Zo vermijd je dat de rekruteerder moet vragen waar je tussen 2011 en 2013 hebt uitgehangen. Geef aan wat de reden was voor je tijdelijke werkloosheid.
 6. Heel belangrijk: hou het kort. Cv's die langer zijn dan twee A4'tjes worden vaak niet eens bekeken.

Benieuwd hoe Robert Half je kan helpen bij het vinden van een tijdelijke job? Bezorg ons je cv, we leren je graag kennen. 

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Schenk dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download onze cv-template gratis en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

 1. Download het voorbeeld als Word-bestand
 2. Vul je gegevens in
 3. Exporteer als PDF
 4. Mail je splinternieuw cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
 5. Bezorg je cv zeker ook aan Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
 6. Druk af en neem mee naar je eerste gesprek

Leer van de gespecialiseerde recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt opbouwen of uw carrière vooruit kunt helpen. Opererend in meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 rekruteringsbureaus in België en Luxemburg, waaronder ons rekruteringsbureau in Hasselt, Robert Half behoort tot de top van de executive recruitmentbureaus en staat klaar om u te helpen waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...