Hoe je zwakke punten verduidelijken tijdens het sollicitatiegesprek?

Geplaatst door Robert Half op 04/02/2017

Een van de standaardvragen in een sollicitatiegesprek peilt naar jouw sterke en zwakke punten. Vaak moet je eerst je sterke punten geven, om vervolgens je zwakke punten onder de loep te nemen. Hoe geef je een inhoudelijk sterk en waarheidsgetrouw antwoord op deze vraag, zonder dat je een slechte indruk nalaat bij de rekruteerder? De do’s-and-don’ts op een rij.

Het achterliggende doel van de vraag naar je zwakke punten

Uiteraard wil de rekruteerder jouw persoonlijkheid doorgronden wanneer hij vraagt naar je sterke en zwakke punten. Maar er is nóg een reden waarom hij je deze vraag stelt.

De rekruteerder wil namelijk te weten komen hoe goed jij jezelf kent. Weet jij welke je zwakke punten zijn, en vooral: wat doe je met die kennis? Werk je aan je zwakke punten en zo ja, hoe doe je dat dan concreet? Met deze vraag toetst de rekruteerder dus vooral jouw zelfkennis en bereidheid tot persoonlijke ontwikkeling.

Wil je weten of je een goede indruk maakt met jouw antwoorden? Zo lees je lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek

 

Hoe beantwoord je deze vraag tijdens het sollicitatiegesprek?

Je zwakke punten duiden zonder oneerlijk of verbloemend over te komen: makkelijk is het niet, maar er zijn wel manieren om het constructief aan te pakken.
 

  1. Noem een slechte eigenschap die ook geïnterpreteerd kan worden als een goede eigenschap. Perfectionisme bijvoorbeeld. Een perfectionist werkt misschien (te) traag door zijn focus op details, maar in sommige situaties komt die focus juist goed van pas …

  2. Noem een slechte eigenschap die niet van invloed is op de job waar je voor solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een functie als boekhouder, dan kun je aangeven dat lange teksten schrijven niet je grootste talent is.

  3. Noem een slechte eigenschap die juist goed is voor de job waar je op solliciteert. Solliciteer je voor een dynamische job waarvoor je veel moet reizen en een drukke agenda onvermijdelijk is, dan kun je aangeven dat je onrustig wordt van te weinig afwisseling.

Zeg nooit dat je geen zwakke punten hebt. De rekruteerder kan dit antwoord interpreteren als een teken van een totaal gebrek aan zelfkennis of – erger nog – arrogantie.

 

Buig een zwakke eigenschap om tot een goede eigenschap

De gemakkelijkste manier om de vraag over jouw zwakke punten goed te beantwoorden, is door een zwakke eigenschap om te buigen naar een goede eigenschap. Een voorbeeld van een goed antwoord op de vraag, is het volgende:

“Ik neem soms te veel werk op mij, omdat ik graag wil dat taken zorgvuldig en op de juiste manier uitgevoerd worden. Ik heb bij mijn vorige job geleerd om meer te delegeren, en zo te leren van de expertise van anderen.”

Je geeft dus eerst aan dat je een zwak punt hebt, en legt vervolgens uit hoe je daarmee omgaat. Daarmee toon je aan dat je over zelfkennis beschikt én dat je in staat bent om die kennis constructief in te zetten, namelijk om je op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Lees ook hoe je tijdens een sollicitatiegesprek uitlegt dat je vaak van job veranderd bent.
 

Vergroot je kansen op een succesvolle sollicitatie

Laat je begeleiden door een expert

Of ben je klaar om erin te vliegen? Zoek meteen naar de job van je leven.


Meer blogposts...