Hoe beantwoord ik deze 9 lastige sollicitatievragen?

Geplaatst door Robert Half op 12/08/2019
Geschatte leestijd: 3 minuten

Je sollicitatiegesprek goed voorbereiden verhoogt je slaagkansen. Je weet immers op voorhand dat je enkele lastige of zelfs moeilijke vragen zult voorgeschoteld krijgen. Maar hoe beantwoord je die nu best, zodat je sterk maar wel geloofwaardig overkomt?

Lees onze 9 van de meest gestelde, lastige sollicitatievragen met voorbeeldantwoord en ga goed voorbereid op gesprek.

 

1. Wat is jouw salarisverwachting?

Voorbeeldantwoord: ‘Welk loon heeft u in gedachten voor deze job?’

Door de vraag zelf te stellen, pols je in het eerste gesprek al naar de benchmarks die je potentiële nieuwe werkgever in gedachten heeft voor de functie, zonder in je eigen kaarten te laten kijken.

 

2. Wat is jouw grootste werkpunt?

Voorbeeldantwoord: ‘Ik ben verlegen en dat maakt dat ik veel moed bij elkaar moet rapen om de leiding te nemen in meetings of discussies. Ik werk hieraan door een training assertiviteit te volgen.’

Noem enkel een werkpunt dat niet direct gelinkt is aan de functieomschrijving. Moet je net op wekelijkse basis een teamvergadering leiden? Dan is het antwoord ‘verlegen’ ook niet de beste keuze. Wat je werkpunten ook zijn, maak steeds duidelijk dat je hieraan werkt door concrete stappen op te sommen.

 

3. Waarom denk jij de beste persoon te zijn voor de job?

Voorbeeldantwoord: ‘Ik heb de juiste skillset en ervaring.’

Deze vraag gaat over wat jij kan betekenen voor het bedrijf, dus nogmaals de nadruk leggen op hoe graag jij deze job wil, is niet het beste antwoord. Vermijd ook vage antwoorden, som eerder concrete voorbeelden en vaardigheden op die nuttig zijn voor de job waarvoor je solliciteert.

 

4. Had je ooit een slechte ervaring met een voormalige werkgever?

Voorbeeldantwoord: ‘Nee, als moeilijke situaties zich voordoen, probeer ik zo goed mogelijk mijn kalmte te bewaren en dit constructief aan te pakken.’

In geen enkel geval is het een goed idee om een vorige werkgever in een slecht daglicht te stellen. Beantwoord deze vraag zo diplomatisch mogelijk en laat het niet draaien om eventuele persoonlijke vetes. Wees wel eerlijk over minpunten.

 

5. Wat is jouw grootste drijfveer?

Voorbeeldantwoord: ‘Werken op projecten die me interesseren en er erkenning voor krijgen.’

Laat zien dat je motivatie haalt uit verantwoordelijkheid krijgen en effectieve verwezenlijkingen. Zo komt de motivatie voort uit jezelf en niet uit externe factoren zoals de grootte van het bedrijf of de verloning.

 

6. Vertel eens iets meer over jezelf?

Voorbeeldantwoord ‘Ik doe regelmatig vrijwilligerswerk en zetel in het bestuur van een vereniging.’

Vertel hier meer over je hobby's en passies. Dit is vaak een van de eerste vragen op je sollicitatiegesprek. Het dient vooral om al een eerste indruk te krijgen van je communicatiestijl en je persoonlijkheid. Daarom hoef je niet per se over je carrière te praten, je mag zeker ook wat meer vertellen over je persoonlijke passies. Dit kan dan een mooie kapstok zijn naar een eigenschap die je extra wil belichten. Vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld, toont dat je je graag inzet voor iets waarin je gelooft.

 

7. Waar zie je jezelf binnen 5 jaar?

Voorbeeldantwoord ‘Ik wil mezelf eerst inwerken in deze functie en binnen enkele jaren een expert in het vakgebied zijn.’

Met deze vraag wil de interviewer meer te weten komen over je motivatie en ambitie. Denk na over de uitdagingen die mogelijk gepaard gaan met deze functie en verweef dit in je antwoord.

 

8. Wanneer beschouw jij jezelf als succesvol?

Voorbeeldantwoord ‘Wanneer ik mezelf doelstellingen heb opgelegd en ik deze dankzij een goed stappenplan heb behaald.’

Het is geen goed idee om succes al meteen te linken aan salaris en promotie. Dat komt over alsof je enkel werkt voor het geld. Het beste antwoord is hetgeen waarin je je ambitie en gedrevenheid duidelijk in de verf zet. Vergeet hier ook geen concreet voorbeeld aan te halen.

 

9. Wat waren de minder leuke aspecten van je vorige job?

Voorbeeldantwoord: ‘De job daagde me niet langer uit. Hoewel ik er graag werkte, denk ik dat mijn vaardigheden elders meer vruchten kunnen afwerpen.’

Ook hier is het cruciaal om niet negatief te zijn over je vorige werkgever of vorige job. Antwoord daarom over bepaalde taken, situaties of middelen en niet over personen. Zorg zeker ook dat je ook steeds iets positiefs in je antwoord vermeldt, maar geen enkele job is perfect dus zeggen dat er geen negatieve elementen waren, komt ongeloofwaardig over.

Alle bovenstaande antwoorden zijn voorbeelden om een richting aan te geven. Stem ze af op wat voor jou klopt.

 

Meer gratis sollicitatietips in je inbox?

Meer blogposts...