Hobby’s op je cv: de do’s en don’ts

Geplaatst door Robert Half op 28/08/2019

Je persoonlijke gegevens, je werkervaring en de opleidingen die je hebt gevolgd – dat zijn de standaardonderdelen van een cv. Maar écht opvallen in een groot aanbod cv’s doe je met extra informatie over jezelf. Je hobby’s, bijvoorbeeld. Waar je dan allemaal rekening mee moet houden? Wij zetten de do’s en don’ts voor je op een rij.

 

De do’s:

Hobby’s noemen die aansluiten bij het bedrijf

Als je administratief medewerker bent en van tuinieren houdt, lijkt het op het eerste gezicht misschien niet zinvol om je hobby op je cv te vermelden. Maar solliciteer je bij een tuincentrum, dan is die informatie wél heel relevant. Beoordeel dus per sollicitatie of je bepaalde hobby’s wel of niet vermeldt.

 

Je cv opvullen

Het kan zijn dat je net niet genoeg bagage hebt voor de functie waarop je solliciteert.

Bijvoorbeeld omdat je net afgestudeerd bent en dus nog nauwelijks relevante werkervaring hebt. Of omdat je uit bent op een carrièreswitch en daardoor in een heel andere sector solliciteert. Vermeld in dat geval hoe jouw hobby’s bijdragen aan je persoonlijkheid.

Ben je bijvoorbeeld een fanatiek loper? Beschrijf dan hoe het helpt je grenzen te verleggen en altijd tot het uiterste te gaan – iets wat je in je werk ook toepast.

 

Je hobby’s helemaal onderaan je cv plaatsen

Recruiters willen de belangrijkste informatie over jou als eerste lezen. Relevante werkervaring dus, een krachtige samenvatting van wie je bent, of je softwarekennis. Je hobby’s zijn vaak bijzaak – die noem je dus als allerlaatst.

Ga ervan uit dat een perfect cv maximaal twee A4’tjes lang is. Ga je over die limiet? Dan is het verstandig om je hobby’s te schrappen.

 

De don’ts:

Wat je niet mag doen is zeker even belangrijk als wat je wél vermeldt op je cv. Lees daarom ook zeker deze 10 veelgemaakte fouten in je cv die recruiters niet graag lezen.

 

Standaardhobby’s noemen

Er zijn heel veel mensen die graag reizen, of voetballen of lezen. Met dit soort hobby’s val je dus niet direct op. Probeer daarom altijd specifiek te zijn.

Schrijf bijvoorbeeld dat je graag culturele citytrips maakt, scheidsrechter bent bij de lokale voetbalclub of van Engelse poëzie houdt. Een uitstekende manier om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. En ook meteen een mooie ijsbreker voor het sollicitatiegesprek!

 

Je hobby’s aandikken

Net als voor werkervaring, geldt dat je ook je vrijetijdsbesteding op je cv niet mooier moet maken dan de werkelijkheid.

Heb je ooit een gitaar gekocht, maar verzamelt het instrument sindsdien stof op zolder? Dan kun je dat onmogelijk een hobby noemen. Hoe creatief het ook staat op je cv. Want wat als je gesprekspartner zelf gitarist is en je uithoort over je instrument of jouw favoriete nummers om te spelen?

Onthoud dat je je altijd comfortabel moet kunnen voelen om over je hobby te praten. Sterker nog: je moet staan te springen om het erover te hebben. Is dat niet zo? Schrap de hobby dan van je cv.

 

Hobby’s noemen die niet passen bij de functie

Een aantal hobby’s zet je sowieso beter niet op je cv, zoals uitgaan. Een werkgever zou zomaar kunnen denken dat je op maandagochtend nooit uitgeslapen aan de week begint. Maar bedenk daarnaast ook of jouw hobby’s wel passen bij de functie waarvoor je solliciteert.

Bij een vacature voor een salesmanager, bijvoorbeeld, verwacht een recruiter waarschijnlijk een sociale, extraverte kandidaat. Noem je op je cv enkel individuele hobby’s als gamen, lezen en films kijken, dan lijk je op papier waarschijnlijk geen goede match. Een teamsport of sociaal vrijwilligerswerk zou hier beter passen.

 

Zeker weten dat je cv helemaal compleet is? Download onze cv-template!

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Schenk dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download onze cv-template gratis en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF
  4. Mail je splinternieuw cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Bezorg je cv zeker ook aan Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Druk af en neem mee naar je eerste gesprek

cv-template

Gelieve je voornaam in te vullen.
Gelieve je achternaam in te vullen.
Gelieve je e-mailadres in te vullen.
Gelieve je functie in te vullen.
Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtsbijzijnde kantoor te kiezen.
Gelieve je postcode in te vullen.

Gelieve de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring te lezen en aanvaarden.

Meer blogposts...