Het verloop van een sollicitatiegesprek

Geplaatst door Robert Half op 02/02/2017

De meeste sollicitatiegesprekken verlopen volgens een vast stramien. Dat heeft als grootste voordeel dat je je er perfect op kunt voorbereiden. We zetten de onderdelen van een klassiek sollicitatiegesprek even voor je op een rijtje.

1. Ontvangst

Heb je een afspraak gemaakt voor een eerste gesprek met de rekruteerder? Mooi zo. Aan jou om een uitstekende eerste indruk te maken. Wees op de dag van je sollicitatiegesprek netjes op tijd én ga na met wie je precies een afspraak hebt. Het komt onbeholpen en ongeïnteresseerd over wanneer je aan de receptie naar meneer Vercammen vraagt terwijl je een afspraak hebt met mevrouw Vandercammen …

De rekruteerder zal je hoogstwaarschijnlijk ontvangen met koffie, thee of water en met wat smalltalk het ijs breken (“Heb je het goed kunnen vinden?”). Wees spontaan en vriendelijk, en hou het kort en bondig. Je hoeft de route die je gevolgd hebt om ter plaatse te raken niet tot in detail uit te leggen. Kort duiden dat je de weg vooraf al had uitgestippeld en de rekruteerder alvast bedanken voor de uitnodiging, volstaat.

2. Vraaggesprek

Doorgaans neemt een rekruteerder jouw cv als basis voor een eerste vragenronde. Bereid je dus voor op vragen over je studiekeuze, je werkervaring en het verloop van je loopbaan. Naast deze ‘zakelijke’ punten zal de rekruteerder ook peilen naar je persoonlijkheid en competenties. Wat zijn je sterke en zwakke punten? Waarom ben jij de geknipte kandidaat voor deze job? Hoe ga je om met tegenslagen? Wat zijn je ambities?

Tip: bereid je antwoorden op deze klassieke sollicitatievragen ook voor in andere talen. Afhankelijk van de aard van de job waarvoor je solliciteert, wordt wellicht ook je talenkennis al tijdens dit eerste gesprek getest.

3. Zelf vragen stellen

Wanneer de rekruteerder voldoende informatie heeft gekregen, zal hij of zij informeren of je nog vragen hebt. Grijp die kans om je interesse en motivatie te tonen. Bedenk vooraf wat je zeker wil weten over de functie, de teamstructuur, de bedrijfscultuur, de verwachtingen van de werkgever, etc. Let op: het is niet de bedoeling om in dit stadium van je sollicitatie al te polsen naar arbeidsvoorwaarden en loon. Dat is iets voor later; bijvoorbeeld in een tweede of zelfs derde gesprek. Je kunt wél vragen naar het verdere verloop van de sollicitatieprocedure. Volgt er nog een test, een gesprek, een assessment, …?

4. Verloop van het sollicitatiegesprek: de afronding

Nadat jij je vragen hebt gesteld, wordt het sollicitatiegesprek doorgaans afgerond en is het tijd om afscheid te nemen. In deze fase van het gesprek kun je de rekruteerder bedanken voor de uitnodiging en het gesprek en afscheid nemen met een handdruk. Het kan ook nooit kwaad om bij het buitengaan ook nog even de receptioniste gedag te zeggen. Niet alleen omdat dat hoffelijk en vriendelijk is, maar ook omdat in sommige organisaties het sollicitatiegesprek begint en eindigt wanneer jij je aan- en afmeldt bij de receptie. Een goede indruk maken op élke contactpersoon binnen het bedrijf is dus de boodschap.

5. Een vervolggesprek?

Binnen een bepaalde termijn na het eerste gesprek zal de rekruteerder je contacteren. Ofwel om je uit te nodigen voor de volgende ronde van de sollicitatieprocedure, ofwel om je te melden dat je niet weerhouden werd voor die volgende ronde. Aarzel niet om in dat laatste geval om feedback te vragen. Dat is altijd leerrijk en de rekruteerder zal het je niet kwalijk nemen.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Antwerpen, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van leidinggevend profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...