Je ging op sollicitatiegesprek en hield er een positief gevoel aan over. Je kijkt vol vertrouwen uit naar de beslissing van je potentiële werkgever. En net wanneer je denkt dat alles in kannen en kruiken is … hoor je plots niets meer. 

Ghosting is een veelvoorkomend fenomeen. Plots lijkt het bedrijf waar je zo graag voor wou werken plots van de aardbol verdwenen. Geen mailtje, telefoontje, … niets. ‘Ghosting’ is een term die ontstond in de datingwereld, maar is perfect van toepassing op sollicitant die niets meer hoort van dat ideale bedrijf.

Vanuit het perspectief van de werkgever is het begrijpelijk dat het niet fijn is om jou te informeren dat jij de job niet krijgt. Sommigen zullen daarom liever de onaangename situatie vermijden door je niets te laten weten. Ze houden je dan als plan B achter de hand, moest de uitverkorene plots toch afhaken.

 

Hoe vermijd je ghosting na een sollicitatiegesprek?

Vraag al tijdens je eerste gesprek wanneer je een antwoord mag verwachten van HR en hoe ze gewoonlijk communiceren.

Blijf interesse tonen in de vacature. Bel het bedrijf eens op of stuur een mailtje, en onderstreep daarbij zeker nog eens je kwaliteiten.

Nog altijd geen antwoord gekregen? Je bent heus niet de eerste. Neem de radiostilte niet persoonlijk. De werkgever is wellicht te druk bezig met andere taken of concentreert zich op het aanwerven van de topkandidaat.

Vraag naar feedback en hou zo het gesprek gaande. Zelfs als de job niet voor jou is, leer je uit het proces en sta je de volgende keer sterker in je schoenen.

Wees altijd proactief - nooit reactief - en respectvol. De frustraties lopen wel eens op wanneer het stil wordt aan de overkant. Maar hou je emoties onder controle. Stuur geen kwade mail en vermijd een slechte review op de Facebookpagina van het bedrijf. Gebruik wat je hebt geleerd bij je volgende zoektocht naar een job.

Lees meer concrete sollicitatietips

 

Ghosting bestaat in 2 richtingen

Niet enkel werkgevers laten zich verleiden tot ghosting. Er is steeds meer vraag naar sterke profielen. Dat maakt dat kandidaten steeds minder van zich laten horen, vaak omdat ze net meerdere aanbiedingen op zak hebben. 

Net zoals ghosting een negatief effect heeft op de reputatie van een bedrijf, kan het ook het loopbaantraject van een kandidaat beïnvloeden. Als werkzoekende krijg je immers ook een negatief imago wanneer je voortdurend niets meer van je laat horen. Wees professioneel.

Laat je zelf niets meer weten na het sollicitatiegesprek, weet dan dat je acties ook gevolgen hebben op lange termijn. Stel je maar eens voor dat de HR-verantwoordelijke die je ooit negeerde plots dezelfde persoon blijkt te zijn bij een volgend bedrijf waar je solliciteert. 

Een simpel “Bedankt, maar ik heb voor een ander aanbod gekozen.” kan voldoende zijn om geen bruggen te verbranden en op lange termijn meer opties open te houden.

 

Krijg hulp bij je zoektocht naar een job