Gênante fouten bij het sollicitatiegesprek en hoe je ze kunt voorkomen

Geplaatst door Robert Half op 08/05/2015

Een sollicitatiegesprek kan al genoeg stress met zich meebrengen zonder de angst om beschamende fouten te maken.

In een Amerikaans onderzoek van OfficeTeam noemen senior managers een paar van de grootste blunders die ze sollicitanten tijdens een sollicitatiegesprek hebben horen maken. Sommige van die fouten had iedereen kunnen overkomen, maar de meeste missers hadden kunnen vermeden worden als de sollicitant zich beter had voorbereid en beter had opgelet. Hieronder een paar van de hoogtepunten of, liever, dieptepunten:

 • “Eén sollicitant had niet in de gaten dat zijn rits openstond.”
 • “Eén werkzoekende had sla tussen zijn tanden toen hij binnenkwam.”
 • “Eén sollicitante was zo zenuwachtig dat ze bijna flauwviel.” 

Fouten tijdens sollicitatiegesprekken kunnen ook voorkomen doordat de sollicitant zich niet goed, of helemaal niet, had voorbereid:

 • “Toen een vrouw werd gevraagd de interviewer iets over zichzelf te vertellen, wist ze niets te zeggen.”
 • “Eén sollicitant verscheen in zijn trainingsbroek.”
 • “De kandidaat had verkeerde schoenen aan.”
 • “De sollicitant sprak de interviewer met de verkeerde naam aan.”
 • “Eén man wist niet eens voor welke baan hij solliciteerde.” 

Sommige kandidaten vertonen ook zeer onprofessioneel gedrag. De cv’s van de volgende sollicitanten zijn dan ook in de prullenbak beland:

 • “De kandidaat was tijdens het sollicitatiegesprek met zijn mobiele telefoon bezig en had kauwgum in zijn mond.”
 • “Eén sollicitant viel gewoon in slaap.”
 • “Eén kandidaat begon tijdens het sollicitatiegesprek te vloeken.”
 • “Eén sollicitante werd tijdens het gesprek betrapt op een leugen in haar cv.”
 • “Eén kandidaat zei dat hij te laat was omdat hij de weg niet wist, maar de receptioniste zei dat ze hem in de koffiebar had gezien.” 

Hoe blunders en missers te voorkomen

Fouten bij sollicitatiegesprekken komen voor, maar je kunt de kans erop wel tot een minimum beperken. Hieronder vind je een paar tips voor sollicitatiegesprekken, waarmee je indruk kunt maken op de aanwervingsmanager:

1. Wees eerlijk. Het spreekt eigenlijk vanzelf: stel je vaardigheden niet mooier voor dan ze zijn – niet in je cv, noch in je begeleidende brief en tijdens het sollicitatiegesprek. Ook al kan dit tijdens het screenen niet opgemerkt worden, de kans is groot dat je uiteindelijk toch door de mand valt.

2. Verzamel informatie. Verzamel - voordat je je begeleidende brief aanpast en vóór het sollicitatiegesprek - informatie over de mogelijke werkgever. Lees aandachtig de onderdelen ‘Over ons’ en ‘Nieuws’ van de website van het bedrijf, bekijk berichten op sociale media en kijk wat er over het bedrijf de laatste tijd in de pers is verschenen. Met al deze achtergrondinformatie ben je beter in staat de vragen van de interviewer te beantwoorden, zelf intelligente vragen te stellen en fouten tijdens het gesprek tot een minimum te beperken.

3. Oefen. Zorg dat je vóór het sollicitatiegesprek goed hebt geoefend, vooral als je pas bent afgestudeerd of al een tijdje niet meer hebt gewerkt. Doe een rollenspel met vrienden of gezinsleden die je, volgens jou, realistische feedback en tips kunnen geven.

4. Zorg dat je goed gekleed bent en er goed uitziet. De eerste indruk is belangrijk. Aanwervingsmanagers krijgen al snel een beeld van een sollicitant door hoe die zich presenteert – van het keurige kapsel tot de gepoetste en passende schoenen, en alles daartussenin. Als je niet weet wat je moet aantrekken, kies dan voorzichtigheidshalve voor formele kledij.

5. Wees voorbereid. Bereid je de avond of ochtend vóór het gesprek goed voor. Zorg dat je het adres hebt, ga na hoe je er komt en trek extra reistijd uit. Zorg dat je ongeveer 10 minuten vóór de afspraak aanwezig bent en ga naar het toilet om je haar, je tanden, je make-up (voor vrouwen) en je rits te controleren. Maar zoals je niet te laat mag komen, zo moet je ook niet te vroeg verschijnen, ander kun je te gretig overkomen. Haal een paar keer diep adem, praat jezelf moed in en loop zelfverzekerd naar binnen.

6. Wees hoffelijk. Ook al heb je tijdens het sollicitatiegesprek maar met één persoon te maken, anderen letten ook op je. Wees daarom vriendelijk en respectvol tegen iedereen die je in het bedrijf tegenkomt. Houd je dus aan de zakelijke etiquette en neem de tijd om je voor te bereiden. En als je dan toch nog een fout maakt, hoeft nog niet alles verloren te zijn. De manier waarop je je redt uit lastige situaties tijdens het sollicitatiegesprek kan indruk maken op de aanwervingsmanager, zodat je de baan misschien alsnog krijgt.

Meer blogposts...